120 Vanlı Kahraman çocuk için yürüyecekler

1. Dünya Savaşı'nda Van'dan Hoy cephesine cephane taşıyan ve donarak şehit düşen 120 Vanlı Kahraman Çocuk, Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan yürüyüşle anılacak.

120 Vanlı Kahraman çocuk için yürüyecekler

  1'inci Dünya Savaşı'nda Van'dan Hoy cephesine cephane taşırken, soğuktan donarak şehit düşen 120 Vanlı kahraman çocuk için yürüyüş düzenlenecek. Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından kahraman çocukların anısına, 'Zemheride Kol Kola Çıktılar Van'dan Yola' temasıyla yürüyüş düzenleniyor.

  Anma etkinliği kapsamında bugün Merkez İmam Hatip Lisesi önünde saat 10.30'da anma programı düzenlenecek. Programın ardından 120 Vanlı Kahraman Çocukları anma yürüyüşü gerçekleştirilecek. Merkez İmam Hatip Lisesi önünde bir araya gelecek olan Vanlılar, Kurtuluş Parkı'na kadar yürüyecek.

  Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başta olmak üzere, 120 Vanlı Kahraman Çocukları temsilen 120 çocuğun, kamu kurumu yöneticilerinin, öğrencilerin ve vatandaşların katılımıyla düzenlenecek olan yürüyüş Kurtuluş Parkı'nda son bulacak.

  1. Dünya Savaşı'nda Van'dan Hoy cephesine mühimmat taşıyan ve hayatını kaybeden 120 çocuğun kahramanlık öyküsü, ülkenin bugünlere gelmesinde çocukların gösterdiği mücadelenin en önemli örnekleri arasında yer alırken, Vanlılar düzenlenecek olan yürüyüşte 120 kahramanını anacak.

  Kurtuluş Parkı içindeki 120 çocuk anıtına kadar yapılacak olan yürüyüşte, anıta karanfil bırakılarak 120 kahraman çocuk için dua edilecek.

  120 VANLI KAHRAMAN ÇOCUK

  1915 Ocak 1. Dünya Harbi'nin ilk ayları. Van'da Ermeni isyanı başlamış, Ruslar Van'ı işgal etmek üzere. Hoy cephesinde Rus birliklerine karşı savaşan cephanesi tükenmek üzere olan Türk ordusuna cephane götürmek gerekiyor. Van'da eli silah tutan herkes o sıralar cephelerde. Van'da kalan az sayıda Vanlı ve asker Taşnak çetelerine karşı kenti müdafaa etmekte. Sınıra cephane taşıma görevini yaşları 12-17 arası değişen 120 Vanlı kahraman çocuk üstlenir. Bir yandan çetin kış koşulları bir yandan da Ermeni çetelerinin saldırıları. 120 kahraman çocuk başlarında ve birkaç asker ile birlikte Van'dan Hoy'a doğru yola koyulurlar. Çocuklar cephaneyi hudutta olan Türk askerlerine ulaştırırlar. Geri dönüş zamanı gelmiş. Fakat yoğun kar yağışı ve tipi sonucu dönüş yolunda 120 Vanlı kahraman çocuktan 80'i yolda donarak hayatını kaybeder. Van'a 40 çocuk donmak üzere ulaşır. Sonrasında ise 40 çocuktan 22'si hayatta kalır, 18'i şehit olur. Bu olay vatanı için yaşına bakmaksızın canını feda eden Vanlı çocukların adını isimsiz kahramanlar olarak tarihe yazdırır.

 Kaynak: Van Bölge Gazetesi - Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2021, 13:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29