ABD ve Rusya'nın aksine, Türkiye'nin önceliği sivillerin güvenliği

Türkiye, Suriye'deki operasyonlarda sivil hassasiyetini öncelik alırken, ABD ve Rusya'nın karnesi son derece kötü. ABD, Rakka ve Musul'u harabeye çevirdi, Rusya ise Halep'te katliam yaptı.

ABD ve Rusya'nın aksine, Türkiye'nin önceliği sivillerin güvenliği

  Türkiye, ABD ve Rusya'nın aksine, Suriye'de terör hedeflerine yönelik gerçekleştirdiği harekatlarda sivillerin can güvenliğini en ön planda tutuyor. Türkiye, Suriye'de terör hedeflerine yönelik düzenlediği tüm operasyonlarda sadece teröristlere ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereçlerin hedef alınmasına, sivil ve masum kişilerle altyapıların zarar görmemesine azami önem verdi.

 

        Milli Savunma Bakanlığı, 9 Ekim'de başlatılan Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili yaptığı açıklamada, siviller, tarihi ve kültürel dini yapılar, altyapı tesisleri ile müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için dikkat ve hassasiyet gösterildiği vurgulandı.

 

        Bu durum, Anadolu Ajansının (AA) dün Tel Abyad ilçe merkezinden yaptığı canlı yayında da görüldü.

Teröristlerin tahakkümünde 4,5 yıl geçiren Tel Abyad halkının günlük yaşamını sürdürdüğü kentte, sükunet ve güven ortamının hakim olduğu kameralara yansıdı.

 

        Afrin'de operasyon sırasında insani yardımlar dahi aksamadı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) bu konudaki hassasiyeti, son olarak Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı neticelendirildiğinde gözler önüne serilmişti.

 

        Mart 2018'de noktalanan harekatın ardından ilçeye girildiğinde, merkezde sadece teröristlerin mevzi yaptığı ve güvenlik güçlerine saldırı gerçekleştirdiği noktalarda hasar bulunduğu görüldü.

 

         Başta hastane ve cami olmak üzere diğer binalarda tek kurşun izine dahi rastlanmazken, operasyon sırasında da Birleşmiş Milletler (BM) ve Kızılhaç gibi uluslararası merciler de Türkiye'nin bu hassasiyetine dikkati çeken açıklamalar yapmıştı.

 

          Kızılhaç, Türkiye'nin verdiği güvenceler sayesinde, Suriye içinden Afrin'e insani yardımlarını rahatlıkla ulaştırabilmişti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, 6 Şubat 2018'deki açıklamasında, Zeytin Dalı Harekatı'na rağmen bölgede insani yardımların ulaştırılmasında sorun yaşanmadığını vurgulamıştı.

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2019, 12:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER