'Aile hekimleri ihmal edilmemeli'

Van Aile Hekimleri Derneği Başkanı Yardımcısı Zübeyde Kul, tüm vatandaşları yılda en az bir defa aile hekimlerini ziyaret etmeye ve onlardan bilgi almaya davet etti. Kul, özellikle doğum esnasında anne ve bebek ölümlerinin en aza indirilmesi için, hekimlerin bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

'Aile hekimleri ihmal edilmemeli'

          Haber: Salih Deniz
    Gazetemize açıklamalarda bulunan Van Aile Hekimleri Derneği adına açıklamalarda bulunan Dernek başkan Yardımcısı Zübeyde Kul, ülkemizde her yıl ortalama 1 milyon 300 bin doğum gerçekleştiğini belirterek, "Her bebek ve her Anne bizim için değerlidir. Kaybedilen bir can kaybedilen bir aile demektir. Doğu illerinde bebek ölüm hızı 2016 yılı itibari ile binde 16,4'dür ve ciddi bir rakamdır. Her bin bebekten 16 'sı ölüyor demektir. Peki, bunu engellemek mümkün müdür. Değiştirilemeyen bazı durumlar dışında elbette mümkündür" dedi.
    Kul, gebeliğini öğrenen bir anne adayının hemen aile hekimini bilgilendirmesi gerektiğini söyleyerek, "Çünkü mevcut bebek ölümleri ve anne ölümleri çoğunlukla takip edilmeyen bebekler ve annelerdir. Bölge de mevcut yanlış inanışlar sebebi ile anne adayı bazen hekime gitmemekte ya da sadece cinsiyetini öğrenmek için gitmektedir. Bu aşılmalı ve ilk hedef bebek ve anne sağlığı olmalıdır. Aile hekimi bir gebeyi sağlık açısından gebeliği boyunca 4 defa izlemektedir. Gerekli durumlarda Uzman hekime de yönlendirmektedir. Ayrıca hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından önemli olan tetanos aşı uygulaması yapılmaktadır.5.ve 6.aylarda iki doz halinde yapılan tetanos aşısı dünya sağlık örgütü tarafından da önerilen bir aşıdır. Annenin kan düzeyleri ve tansiyonu da sürekli takip edilerek birçok riskler önlenmektedir. Aile hekimleri ayrıca 4.aydan sonra anne adaylarına grip aşısı yapmaktadır. Bölge şartları sebebi ile grip çok sık görülen bir üst solunum yolu enfeksiyonudur, gebelik döneminde de bağışıklık sistemi zayıflaması sebebi ile anne adayları sıkça grip olmakta ve grip virüsünün güçlenmesinden dolayı hastalığı ağır geçirmektedirler. Tüm halkımızı yılda en az bir defa aile hekimlerini ziyaret etmeye ve onlardan bilgi almaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2017, 17:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER