Aşkan, depremzedelerin taleplerini sıraladı

Başkale Ziraat Odası Başkanı Aşkan; ilçelerinde vergi, SGK ve banka borçlarının bir yıl faizsiz olarak ertelenmesi ve DAP aracılığıyla ahırların yenilenmesi gerektiğini belirtti.

Aşkan, depremzedelerin taleplerini sıraladı

   Başkale Ziraat Odası Başkanı Rahmi Aşkan, deprem bölgesi için taleplerini sıraladı.

   Aşkan, “İran’ın Hoy kentinde 23 Şubat 2020’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde ilçemizde 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve çok sayıda vatandaşımız da yaralanmıştır. Öncelikle depremde can veren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Başta Kaşkol, Güvendik, Gelenler ve Özpınar mahalleleri olmak üzere toplam 15 mahallemiz ahır hasar almıştır. Bunun yanında on binlerce insanımız mağdur olmuştur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Elazığ depreminde ne yapıldıysa Başkale’de de aynısı yapılsın” talimatının olduğunu biliyoruz. Sayın Van Valimiz Mehmet Emin Bilmez ve ilçe kaymakamımız Sayın Asım Solak’tan destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

   “Başkale’ye ilgi gösteren hükümetimize teşekkür ediyoruz”

   Depremin olduğu andan itibaren devlet yetkililerinin anında ilçede olduğunu anlatan Aşkan, “Öncelikle İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Ersoy ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ilçemize gelerek devletimizin yanımızda olduğunu göstermişlerdir. Devlet adına Başkale’mize sahip çıkan hükümetimize, hükümet yetkililerimize ve zor zamanımızda yanımızda olan milletimize teşekkür ediyoruz. Ayrıca yine yanımızda olan Van milletvekillerimiz Sayın Abdulahat Arvas, İrfan Kartal ve Osman Nuri Gülaçar’a teşekkür ediyoruz. Deprem anından itibaren hiçbir zaman bizleri yalnız bırakmayan Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, AFAD, UMKE, 112 ve tüm resmi kurumlarımızın yetkililerine de teşekkür ediyoruz. Özellikle Van Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez, her zaman yanımızda olmuş ve bizlere büyük bir moral kaynağı olmuştur, kendisine özellikle teşekkür ediyoruz. Bunun yanında deprem anından itibaren bizleri yalnız bırakmayan Sayın kaymakamımız Asım Solak’a da çok teşekkür ediyoruz.” Dedi.

 

   Çelik konstrüksiyon evler yapılacak

   Aşkan, sözlerine devamla, “Sayın bakanımız Süleyman Soylu, hafta sonu gerçekleştirdiği Başkale ziyaretinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla çelik konstrüksiyon evler yapılacağını söyledi. Bu güzel haber için de sayın bakanımıza teşekkür ediyoruz. Ayrıca Sayın bakanımız Soylu, Bahçeşehir Üniversitesi ve Bahçeşehir Koleji sahibi Sayın Enver Yücel, tarafından deprem olan köylerin merkezine 24 derslikli lise binası inşa edileceğinin müjdesini de verdi. Mahallelerimizdeki vatandaşlarımız hayvancılık yapmaktaydı. Depremde yıkılan kerpiç evlerin yanı sıra 1253 ahır ve ağıl yıkılmış, yaklaşık 3 bin 400 küçükbaş, 72 de büyükbaş hayvan telef olmuştur. Depremin ağır hasar verdiği mahallelerimize yeni ahırların yapılmasını istiyoruz. İlçemizde 446 bin 56 küçükbaş (bu yıl ki kuzular hariç), 18 bin 47 adet büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu nedenle Doğu Anadolu Projesi (DAP)’ın ilçemize ağırlık vermesini istiyoruz. Bu arada çiftçilerimize küçükbaş ve büyükbaş hayvan desteği sunan Sayın Van Valimiz Mehmet Emin Bilmez’i duyarlılığı nedeniyle kutluyoruz.” diye konuştu.

 

   “Borçlar bir yıl faizsiz ertelenmeli”

   Borçların faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini anlatan Aşkan, “Bu gerçekler ışığında mahallelerimizde yaşayan çiftçilerimize devletimizden destek bekliyoruz. Vergi borçlarının bir yıl ertelenmesini ardından da yapılandırılmasını, SGK ve banka kredi borçlarının da faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca elektrik ve su borçları da ertelenmelidir. Başkale’ye doğalgazın getirilmesi de ilçeye önemli bir ekonomik hareketlilik sağlayacaktır. Başkale genelinde İŞKUR’a verilen engelli ve mahkum projelerin kabul edilmesi gerekiyor. İlçemizde 420 bin dekar tapulu ve tarıma elverişli arazi bulunmaktadır ancak çiftçilerimize verilen destekler yetersizdir. Başkale’nin coğrafyası göz önünde bulundurulduğunda ilçemiz Çukurova ile kıyaslanarak değerlendiriliyor. Oysa biz yılda bir ürün alıyorken ve yılın 6 ayı kar altındayken çiftçilerimize Çukurova ile aynı koşullar uygulanıyor. Halen kadastro görmeyen ve zilyet durumunda olan 19 mahallemizde yaşayan çiftçilerimiz zor durumdadır ve tarımsal destek alamamaktadırlar. Tarlaların köşe koordinatlarının alınıp gerekli düzenlemeler ile sistem girişleri yapılarak desteğe tabii tutulması ve bu arazilerin tarıma kazandırılması gerekmektedir. Öncelikle ilçemizin sonra da şehrimizin kalkınmasında önemli bir rolü olacağına inandığımız Gelincik sınır kapısı açılmalıdır. Yıllardır bölgemizde hayal olan bu beklentinin gerçeğe dönüşmesi için siz devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. Gelincik sınır kapısının açılması göçün de önüne geçecektir” ifadelerini kullandı.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

 

 

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2020, 09:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29