'Bak Hele Bak' Gastronomi Dergisi'ne konu oldu

Van’da kahvaltı dendiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Bak Hele Bak Kahvaltı Sarayı ve Yusuf Konak, ülkenin tanınan dergilerinden Gastronomi’ye konu oldu. Söz konusu dergi, Van’daki kahvaltı salonu ve sahibi olan Yusuf Konak’a geniş yer ayırdı.

'Bak Hele Bak' Gastronomi Dergisi'ne konu oldu

              Van’da uzun bir süredir kahvaltı kültürünü yaşatan, kentin turizm elçisi olarak adını duyurmayı başaran ‘Bak Hele Bak Yusuf Konak’, Gastronomi Dergisi’ne konu oldu.
Söz konusu dergi, yazısının başına ise Yusuf Konak’ın meşhur sözünü aldı: “Bak hele bak, çak hele çak, eğitim şart, Van’ın meşhur kahvaltısına bak”.

 


           Yusuf Konak’ın 1975 yılında Van’da ilk kahvaltı sunan isim olarak geçtiğini anlatan söz konusu dergi, “Daha öncesinde meşhur Van kahvaltısından ziyade süt evleri yaygınmış Van’da. Bu ustaların yanında çırak olarak çalışmaya başlamış Konak. “Kahve altı derdik o zamanlar. Sabahları mendiline biraz peynir ekmek koyardı insanlar, kahve içmeden önce aitlik olsun diye. Süt evleri o zamanlar meşhurdu. Vanlılar buralarda sütle ekmek, sütle çörek yerlerdi” diye anlatıyor o günleri.  Daha sonra Türkiye’nin başka bölgeleriyle iletişim ve ulaşımın artmasıyla farklı ürünleri tanıdıklarını belirten Konak, 1975 yılında kahvaltı ismini kullanarak, Van’da ilk defa şehir merkezinde Çarşı Karakolu’nun yakınlarında Konak Kahvaltı Salonu ismiyle ilk yerini açıyor. Sonrasında her geçen yıl büyüyen Yusuf Konak’ın mekânı, sırasıyla Çağ Oteli’nin altında ve karşısında yer alıyor. Sonrasında Van Belediyesi’nin altında açılan mekan, Kahvaltı Kültür Sarayı adını alıyor. Van depremiyle hasar gören bu mekanın ardından Yusuf Konak, Ankara’ya göç ediyor. Bu kez Çankaya’da kahvaltı mekanını açıyor. Beş yıl Ankara’da büyük ses getiren ve ünü Türkiye çapına yayılan Yusuf Konak, 30 yaşındaki tek oğlunu bir trafik kazası sonucu kaybediyor ve bu büyük acının etkisiyle Van’a dönüş yapıyor. Van’da oğlunun çalıştırdığı kahvaltı salonunu devam ettirmeye başlıyor. Söz konusu kahvaltı salonu, bir kültür merkezi haline geliyor” ifadeleri yer alıyor.

 


           Gastronomi Dergisi, Yusuf Konak’ı ‘Van’a gönül vermiş bir isim’ olarak tanıtıyor ve dergide şu övgüler yer alıyor: “Yusuf Konak sadece bir kahvaltı mekanı işletmecisi değil, Van’a gönül vermiş, her fırsatta Van’ın tanıtımını yapmaya bölge yemeklerini ve kültürünü anlatıp yaygınlaştırmaya çalışan bir isim. Mekanında kahvaltı dışında da etkinlikler düzenleyen Yusuf Konak, Van’ın ünlü şefleriyle birlikte Van yemekleri ve kültürünün aktarıldığı geceler düzenliyor. Bunun dışında Van’da şef dernekleri, çeşitli kurumlar ve kuruluşlarla fuarlara da katılan Konak, her gittiği yerde Van kahvaltısı ve yemeklerini insanlara tanıtmaya çalışıyor. Esprili kişiliğiyle mekana gelenlerin sevgisini kazanan Yusuf Konak, ‘Ağzınız bal yesin, paranızı Van yesin’ diyerek konuklarını gülümsetiyor”

 


         Gastronomi Dergisi, söz konusu tanıtım yazısında Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Van Kahvaltı rekoruna da değinerek, “Dünyanın en büyük kahvaltı sofrası Van’da düzenlendi. En büyük paylardan biri de Yusuf Konak. 52 bin kişilik rekor kahvaltı ile Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarıyor. ‘Van Güzel, kahvaltı Van’da güzel’ diyerek, Türkiye’deki seyahat ve lezzet düşkünlerine seslenen Yusuf Konak, Van kahvaltısının bir asaleti olduğunu ve bu asalete uyulması gerektiğinin altını çiziyor. Ben ömrümü verdim. Tam 42 yıldır bu işi yapıyorum. Artık bir Van Kültür Evi olduk. Olağanüstü bir ilgi alaka görüyoruz. 40-50 kişiye nikah şahidi olduk. Kız istemeye beni çağırıyorlar. Çiftler, ‘Yüzüğümüzü Bak Hele Bak taksın’ diyor. Bunlar bizim için gurur kaynağı’ diye ekliyor. Mekanda kahvaltı dışında bir şey servis edilmiyor. Sadece özel Van gecelerinde, Van yemekleri servis ediliyor. Konak, ‘Biz hep beraberiz, hep beraber Van’ız’ diyerek sözlerini sonlandırıyor” ifadeleri yer aldı.

 


         Gazetemize açıklamalarda bulunan Bak Hele Bak Kahvaltı Sarayı sahibi Yusuf Konak ise, “Bize geniş yer ayıran ülkemizin en önemli dergilerinden Gastronomi yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Her zaman kapımız kendilerine açık. Bir kez daha şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2019, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29