Bakanlardan önemli mesajlar...

Reform Eylem Grubu’nun 5. toplantısı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün ev sahipliğinde Avrupa Birliği Başkanlığı koordinasyonunda, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımları ile Ankara Hakimevi’nde gerçekleştirildi. Toplantının hemen ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Bakanlardan önemli mesajlar...

    4 Bakan, 5. Reform Eylem Grubu Toplantısı'nda ortak basın açıklaması yaptı.

   Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, toplantı ile bundan sonraki hedefleri ve planları gözden geçirdiklerini, reform iradesini bir kez daha teyit ettiklerini söyledi.

   Vize serbestisi ve ilgili sürecin de ele alındığını, yapılabilecek tüm adımların tek tek değerlendirildiğini belirtti. "Siyasi nedenlerle kesintiye uğrayan 23. ve 24. fasıllardaki ilerleme arzumuz gayet açık ve nettir" diyen Gül, vatandaşların hayatını kolaylaştıran, hukuk devleti vasfını tahkim eden reform anlayışının sürdürüleceğini vurguladı.

    Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin güncellenmesi konusunda önemli mesafeler kat edildiğinin altını çizen Gül, "İlk çeyrekte bunu kamuoyuna ve uluslararası topluma açıklamayı hedefliyoruz. Temel yaklaşımımız güven veren adalet tesis etmek ve bunu gerçekleştirmek" diye konuştu.
    Bakan Gül, bir sonraki toplantının Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde 2019'un ilk yarısında gerçekleştirileceğini söyledi.

   

   Ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 3,5 ay önce çok verimli toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “3,5 ay öncesinden bugüne kadar özellikle bizim sorumlu olduğumuz alanda muhatap bakanlarla özellikle G20 toplantıları özelinde verimli ve önemli görüşmeleriniz oldu. Özellikle ekonominin her alanında Türkiye'nin en önemli en büyük ticari partneri olan Avrupa Birliği ile işbirliğimizi sadece bu süreçte değil bundan sonraki süreçte de daha güçlendirerek önemli adımlarla daha ileri noktaya taşımaya gayret ediyoruz. Nitekim bu işbirliği ne kadar güçlü olursa Avrupa Birliği'nin ekonomik durumu ve Türkiye ile işbirliği bu anlamda kazan kazana dayalı ne kadar güçlü olursa bu açıdan dünya ekonomisi noktasında da gayet olumlu bir süreci ortaya koyacak” ifadelerini kullandı.

    “Türkiye olarak biz yapıcı ve pozitif adımlarımızı kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğiz” 

   Son büyüme rakamlarının açıklandığını kaydeden Albayrak, “Yaşanılan tüm bu tarihi kur saldırısına rağmen küresel finansal piyasalardaki sert düşüşlere ve sıkıntılı iklime rağmen bir önceki yılın 3. çeyreğinde ki çok büyük ve yüksek büyüme rakamına rağmen, malumunuz Avrupa Birliği ve birçok ülkesindeki yavaş büyüme rakamlarına rağmen Türkiye pozitif bir büyüme ile üçüncü çeyrekte de çok önemli bir performans sergiledi. Euro bölgesinde malum gerek Brexit gerek İtalya süreçleri özellikle Euro bölgesindeki birlik olgusuna ve ekonomik istikrara yönelik risk algısının artması süreci şu geçtiğimiz ve yaşadığımız süreçlerin ehemmiyetinin bir kez daha altının dikkatle çizilmesini ortaya koyuyor. Bu noktada Türkiye ve Avrupa Birliği'nin ekonomik anlamda işbirliği belki de her zamankinden çok daha fazla birbirlerine olan ihtiyacını ortaya koyuyor. Bu çerçevede Türkiye olarak biz yapıcı ve pozitif adımlarımızı kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin Avrupa Birliği ilişkisindeki ekonomi alanında malumunuz bugüne kadar iki kere gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantılarının 2016'da birincisi Türkiye'deydi, ikincisi geçtiğimiz yıl Aralık ayında 2017'de Mehmet Şimşek Bakanımızın döneminde Brüksel'de gerçekleşmişti ve üçüncüsünü gerçekleştirme noktasında Şubat ayında mutabık kaldık ve her ne kadar Mayıs ayında Avrupa parlamentosu seçimleri gerçekleşse de öncesinde bu kararlılığı karşılıklı sergileme noktasında mutabık kaldık ve bu noktada sadece bakanlar düzeyinde değil, karşılıklı iş çevrelerinin de bir araya getirilmesi ile hedeflenen yapısal reformlar ve sağlıklı ve sürdürülebilir karşılıklı gelişme ve büyüme noktasında atılacak adımlar noktasında da önemli fikir teatileri ortaya konulacak” şeklinde konuştu.    Bakan Albayrak, konuşmasına şöyle devam etti:
    “Avrupa Birliği ile işbirliğini artırmak ve dayanışmayı güçlendirme çerçevesi içerisinde bizim için şu dönemdeki en önemli konulardan bir tanesi geçtiğimiz aylarda yoğun diplomasisini yürüttüğümüz Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusu hepinizin malumu. Bu anlamda sadece AB düzeyinde değil Avrupa Birliği'ndeki bu konuyu domine eden baş ekonomilerden sayacağımız gerek Almanya gerek Fransa özelinde de çok yoğun diplomasi muhatap bakanlarımız sürecinde de kaşıklı yürütmeye devam ediyoruz. Çünkü bu konu özellikle bugünlerde artan küresel korumacılık ki G20 toplantılar vesilesiyle bu konu malesef değişen ekosistemin küresel manada oluşturduğu riskler özelinde birçok ülke açısından her geçen gün çok daha net ve sert bir şekilde gündeme getirdiği bir atmosfer ile karşı karşıya bırakıyor dünya ekonomilerini. Bu noktada Türkiye- AB sadece Gümrük Birliği güncellemesi özelinde değil bu ekosistemin ekonomik işbirliğinin gelişmesi bu açıdan da işbirlikleri noktasında yeni küresel sisteme önemli bir mesaj verecek ve bu güncelleme süreci ekonomik manada ki gelişime kaldıraç görevi noktasında önemli bir adım ortaya koyacak.”

    Açıklanan cari rakamlarına değinen Albayrak, “Ağustos ve Eylül'de devam eden bu sürecin Ekim ayı itibariyle geçtiğimiz 2 aydan çok daha güçlü bir rakamla bu sürecin bu dengelenme adını koyduğumuz sürecinin çok daha güçlü bir şekilde rekor düzeyde 2.77 milyar dolarlık bir cari fazla ile tüm zamanların rekorunu kırarak, bu sürecin ne kadar güçlü bir dengelenme süreci olarak ekonomi politikalarında attığımız adımlarla sağlam bir şekilde ilerlediğinin altını çok net bir şekilde çiziyor. Bugün dünden yarın da bugünden daha iyi olacak. Bu süreç Türkiye'nin güçlü pozitif ekonomik anlamdaki ortaya çıkan datalar ve attığı adımlarla ilgili süreç, Türkiye'yi her geçen gün daha da iyi ve olumlu ayrıştırmaya devam edecek. Bugün baktığımızda gerek Kasım ve bu ay itibarıyla Aralık öncü rakamlarına baktığımızda bu dengelenme sürecinin sadece Ağustos Eylül Ekim de rekorları kırarak pozitif bir şekilde gelişmesini değil Kasım ve Aralık aylarında da çok daha güçlü neticelere gebe olduğunu, bu dengelenme sürecinin çok daha iyi bir noktaya gittiğini bize işaret ediyor. Yeni ekonomi programı vesilesiyle Eylül ayında açıkladığımız çerçeve program noktasında baktığımızda özellikle cari açıkta koyduğumuz hedef de çok daha iyi bir performans sergileyeceğimiz kuvvetle muhtemel. Yıl sonu inşallah 30 milyar doların bile altında bir rakamla çok daha pozitif bir netice ortaya koyacağımızın sinyallerini almaya başladık” değerlendirmesinde bulundu. 

    İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Terörle mücadele bizim vazgeçilmezimizdir. Türkiye önemli bir başarı elde etti bu konuda. Biz Avrupa'nın iyiliğini istiyoruz.  Fransa'yı hepimiz izliyoruz. İngiltere ve Almanya PKK konusunda bizimle bir çizgiye yaklaşma eğiliminde" dedi.

    Ankara Dikmen Hakimevi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eylem grubunun kısa süre içerisinde yeniden gerçekleştirilmiş olmasını, Türkiye'yi normalleştirme ve reform sürecine olan bağlılığın göstergesi olarak yorumladı. Bir önceki toplantıda alınan kararların uygulanmasını ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, "Reformların yanında AB ile yürüttüğümüz süreçlerle ilgili hangi adımları attık ve neler yapacağız konularını değerlendirme fırsatı bulduk. Özellikle vize serbestisi ve terörle mücadele ve gümrük birliğinin güncellenmesi gibi birçok alanda atabileceğimiz adımları değerlendirdik. Reformlarımızla doğrudan ilgili olan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde denetimden tekrar çıkmak için atmamız gereken adımları da değerlendirdik. 11 sene Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde görev yaptım, biz bunu hak etmiyoruz, oradaki tabloyu da görüyoruz. İdeolojilere kurban edilmiş bir meclis var. Avrupa'nın ortak değerlerini aşındırmaya başlayan bir kurum olmaya başladı. Yine bu mücadeleyi de birlikte sürdürerek denetimden çıkacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu. 

 

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2018, 15:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29