ÇIĞ FACİASI

Van’da önceki akşam Bahçesaray’a giden bir minibüs ve yolları ulaşıma açmaya çalışan bir iş makinasının üstüne çığ düştü. AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, Karayolları, itfaiye, güvenlik korucuları ve jandarma ekipleri ile bazı vatandaşların yoğun gayreti sonucu altı kişi sağ olarak kurtulurken, beş kişinin cenazesine ulaşıldı. Dün öğleden sonra ise çığ altında kalan iki kişiyi arayan ekiplerin üstüne ikinci kez çığ düştü. İkinci çığın acısı daha büyük oldu. İkinci çığ faciasında, aralarında güvenlik görevlilerinin de olduğu 33 kişi yaşamını yitirdi, 63 kişi de yaralandı.

ÇIĞ FACİASI

Van-Bahçesaray karayolu üstünde önceki akşam bir minibüsle iş makinesinin üzerine çığ 11düştüğü ihbarı üzerine bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, Karayolları, itfaiye, güvenlik korucuları ve jandarma ekipleri sevk edilmişti.
 Kurtarma ekiplerinin zamanla yarıştığı çalışmalar sonucunda bulunan minibüsteki Fethi Turan, Sadık Türkeş, Nezih Turan, Mehmet Yaralı, Veysel Atlan, Adalet Turan ve Emirhan Kaymaz sağ olarak kurtarılırken, Saadet Tosun, Muhteber Alav, Kenan Turan ve Narıç Turan’ın da cansız bedenlerine ulaşılmıştı. Olay yerinde yapılan tüm müdahalelere rağmen Emirhan Kaymaz’ın da hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısı 5’e yükselmişti.

TÜM EKİPLER CANLA BAŞLA ÇALIŞTI
İlk çığ faciasının ardından açıklamalarda bulunan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, beş vatandaşın vefat ettiğini vurguladı. Bilmez, “Van merkezden Bahçesaray’a gitmekte olan bir yolcu minibüsümüz, Karapet Tüneline 4 kilometre kala yaklaşık 3 bin metre rakımda karayolları iş makinemizle çığ altında kalıyor. Haberi alır almaz AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, itfaiye, Karayolları ve büyükşehir ekipleri olay yerine sevk edildi. Kurtarma çalışmalarında ilk olarak operatör kurtarıldı ve hastaneye sevk edildi. Bir süre minibüs arandı ve yeri tespit edildi. Minibüste ilk etapta 5 kişi sağ kurtarıldı, sonra 4 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşıldı. Daha sonra 2 vatandaşımız yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılardan biri tüm müdahalelere rağmen maalesef hayata döndürülemedi. Şu an itibariyle 5 vefat eden vatandaşımız var. Operatörle birlikte sağ kurtarılan 7 yaralımız var ve 2 kişinin daha çığın altında olabileceğini değerlendiriyoruz. Bölgedeki çalışmalarımız devam ediyor. Ama kar yağışı ve tipi devam ediyor. Yeni yağan karla birlikte yeni bir çığ tehlikesi oluşmuş. Çalışılabildiği son ana kadar ekiplerimiz alanda çalışacak. Alanda yeterince ekibimiz ve ekipmanımız var. Herhangi bir sıkıntımız yok. Çığın altında olduğunu değerlendirdiğimiz 2 kişiye de ulaşılır inşallah. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yaralılarımızdan hayati tehlikesi olan da bulunmamaktadır” dedi.

İKİNCİ ÇIĞ FACİASI
Dün arama çalışmaları devam ederken, öğle saatlerinde ikinci kez çığ düştü.
İlk gelen haberlerde çığ altında kalan bazı kurtarma ekibi görevlilerinin kendi imkanlarıyla kurtulduğu, bazılarının ise çığ altında kaldığı ifade edildi.
İkinci çığ faciasının üstünden yaklaşık bir saat geçtikten sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Yaşanan çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir." denildi.
Bölgede incelemelerde bulunan ve Bahçesaraylı olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AK Parti eski Milletvekili Gülşen Orhan’ın da çığ altından yaralı olarak kurtarıldığı ve Çatak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı açıklandı.

İkinci çığ faciasında, Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar da yaralı olarak kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı.
Sonraki saatlerde acı haberler üst üste geldi.
Çığın altında kurtarılanların yanı sıra, cansız bedenlerine ulaşılanların sayısı da arttı.

Maalesef, cansız bedenlere ulaşıldıkça, hayatını kaybedenlerin sayısında artış yaşandı.
Alınan son bilgilere göre aralarında güvenlik görevlilerinin de olduğu 33 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

ÇIĞ BÖLGESİ BOŞALTILDI
Van-Bahçesaray kara yolunda meydana gelen ve 33 kişinin hayatını kaybettiği çığ bölgesi olası bir faciaya karşı boşaltıldı.
Dün akşam saat 17.00 sıralarında üzerine çığ düşen minibüste bulunan 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı.
 Minibüste olduğu değerlendirilen ve sabah saatlerinden itibaren devam eden 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken meydana gelen ikinci çığ faciasında 33 kişi hayatını kaybederken, bölgede arama kurtarma çalışmaları da aralıksız sürdürüldü.
 Bölgede zorlu hava koşulları altında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, üçüncü bir çığ uyarısı daha yapıldı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda görüşerek, Van'ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığ hadisesi ve arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

ÇIĞ FACİASI İÇİN 5 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ
Van-Bahçesaray kara yolunda meydana gelen çığ faciasıyla ilgili 5 cumhuriyet savcısı görevlendirildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, “İlimiz Bahçesaray ilçesinde çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımızın adli işlemleri yönünden konu bizzat Van Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez tarafından titizlikle takip edilmekte olup, 5 cumhuriyet savcısı adli işlemler yönünden görevlendirilmiştir” denildi.

Van AFAD Müdürü Uçar yaşadığı dehşeti anlattı

  Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Osman Uçar, yaralı olarak kurtulduğu ikinci çığ faciasında yaşadığı dehşeti anlattı. Önceki akşam saat 17.00 sıralarında üzerine çığ düşen minibüsteki 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı.

Minibüste olduğu değerlendirilen ve sabah saatlerinden itibaren devam eden 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken ikinci bir çığ daha düştü. Bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılan Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar çığ altından yaralı olarak kurtarılarak Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan Osman Uçar, yaşadığı dehşeti anlattı. Uçar, “Son iki kişiyi çıkarmak istedik. Minibüsün altında ve çevresinde olabilir diye arama yapıyorduk. Minibüs baya aşağıda olduğu için iş makinesiyle aşağıya indirmemiz gerekiyordu. İş makinesi yol açarken biz de ona yolu tarif etmeye çalışıyorduk. O an bir gürültü duyduk. Sonra kar altında kaldık. Baya bir sürüklendik. Üstte bir kepçe daha çalışıyordu, üstteki kepçe devrildi ve bizleri önlerine alıp savurup götürdü. Derinliklere kadar bizi götürdü. Ben yarıya kadar kar içerisindeydim. Kendi imkanlarımla çıktım. AFAD, sağlık ekipleri, jandarma, itfaiye ve vatandaş vardı. Allah’a şükür ki biz çalışma alanını o an boşalttık. Bütün vatandaşları bölgeden uzaklaştırdık. Etraftan uzaklaştırdık ve ikinci aramayı biz yapacağız dedik. Sakin bir ortam oluşturduk. Vatandaşlar ve oradaki personellerin tamamı orada çalışmış olsalardı çok daha kötü bir durum olurdu. Çığ alanında sadece bizler ve jandarma vardık, diğerleri yukarıda onlar da sürüklendi” dedi.

 

CHP’li Kurukcu’dan, yaralılara ziyaret…

Van-Bahçesaray yolunda önceki akşam ve dün öğle saatlerinde meydana gelen ve iki çığ faciasında yaklaşık 40 kişi hayatını kaybetmiş, altmışa yakın kişi yaralanmıştı. CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu da Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giderek yaralıları ziyaret etti.

Van’ın Bahçesaray İlçesi’nde önceki akşam saatlerinde meydana gelen çığ faciasında bir minibüs ve yolları ulaşıma açmaya çalışan bir iş makinasının üstüne çığ düşmüştü.

Çığ altında kalan altı kişi kurtarılmış, beş kişinin ise cansız bedenine ulaşılmıştı. İki kişiyi arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, ikinci bir çığ faciası yaşanmış ve 33 kişi hayatını kaybetmiş, elliden fazla kişi de yaralanmıştı.

Yaralı vatandaşlar Van ve ilçelerde bulunan hastanelerde tedavi altına alınmıştı. Yaralı vatandaşları yakınlarının yanı sıra, kentteki STK temsilcileri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri de ziyaret etti.

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu da yaralıları ziyaret ederek acil şifalar diledi.

Kurukcu, ikinci çığ faciasında yaralı olarak kurtarılarak hastanede tedavi edilen AFAD İl Müdürü Osman Uçar’a da geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Hayatını kaybedenlere de rahmet dileyen Kurukcu, böylesi faciaların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.
Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2020, 12:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29