Çavuşoğlu: Soykırım ve tarih konusunda Türkiye'ye ders verecek en son ülke Fransa

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fransız parlamenterin Ermeni soykırımına yönelik açıklamasına "Soykırım ve tarih konusunda Türkiye'ye ders verecek en son ülke Fransa" diye yanıt verdi.

Çavuşoğlu: Soykırım ve tarih konusunda Türkiye'ye ders verecek en son ülke Fransa

            Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi 99. Rose-Roth Semineri ve Akdeniz Ortadoğu Özel Grubu Ortak Toplantısı'nda konuştu.

 


       "Ruanda'da, Cezayir'de olanları unutmadık. Fransa kendi karanlık tarihine baksın"
Çavuşoğlu, Fransız Parlamenter Sonia Krimi'nin Ermeni soykırımına yönelik sorusuna sert sözlerle yanıt verdi:
"Fransa'nın aldığı karar Macron'un Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları ile çelişmiyor mu çelişiyor. Birleşmiş Milletler'in kararını okudunuz mu uluslararası hukuktan ve sistemden bahsediyorsunuz ve Birleşmiş Milletler'in bir tarihi olayı soykırım olarak değerlendirilmesi için neler olması gerekiyor. Siz siyasetçiler tarihle ilgili yargılamayı karar vermeyi kendinizde hak olarak görüyorsunuz, görüş başkadır karar vermek başkadır. Peki hangi bilgi ile tarih konusunda böyle bu kadar kesin net karar veriyorsunuz? Bu bilgi eksikliği olduğu halde karar vermenin tek sebebi vardır o da popülizmdir. Maalesef sizin başkanınız popülizme yenilmiştir ayrıca soykırım ve tarih konusunda Türkiye'ye ders verecek en son ülke Fransa'dır. Çünkü Ruanda'da, Cezayir'de olanları unutmadık. Fransa önce kendi karanlık tarihine baksın, Türkiye'ye ders vermeye kalkmasın. Sizler böyle tepeden bakmaya devam edin ama biz de size bu şekilde haddinizi bildirmeye devam edeceğiz artık eski Türkiye yok."

 


            Çavuşoğlu'nun bu dersi karşısında Fransız parlamenter salonu terk etti.
Sonia Krimi'nin salonu terk etmesi üzerine Çavuşoğlu, "Ben de sizi alkışlıyorum, bravo. Ne kadar nezaketli, saygılı olduğunuzu görüyoruz. Gerçekleri duymaktan hoşlanmıyorsunuz, biz gerçekleri söylemeye devam edeceğiz, buna alışacaksınız." diye konuştu.

 


            "İki devletli çözümün dışında hiçbir çözüm huzur getirmez"
Çavuşoğlu, alt toplantıların verimli geçmesini temenni ederek, programın küresel dünyanın dönüşüm yaşadığı bir dönemde gerçekleştirildiğini söyledi.

 


              Çavuşoğlu, "Bugün Orta Doğu ve Akdeniz bölgesini en çok etkileyen sorunlardan bir tanesi Orta Doğu sorudur. Yani Filistin-İsrail probleminin çözümüdür. İki devleti çözümün dışındaki hiçbir çözüm Orta Doğu'ya barış huzur getirmez. O yüzden bugün ABD yönetiminin yanlış kararıyla cesaret bulan İsrail'in, bu saldırgan tutumundan vazgeçmesi gerekiyor ve bir an önce iki devletli çözüme geri dönülmesi gerekiyor. Türkiye olarak böyle bir süreci tam olarak destekleyeceğimizi vurgulamak isterim." dedi.

 


          "Tüm dünyanın gözü Doğu Akdeniz'dedir"
Yunan parlamenterin, Kıbrıs konusundaki garantör ülkelere ilişkin, "Kıbrıs AB ülkesidir ve garantörlük modern dünyanın çerçevesi içinde değildir." değerlendirmesi üzerine Çavuşoğlu, bu tespite katılmadığını söyledi.
"Bugün tüm dünyanın gözü Doğu Akdeniz'dedir ve gerginlik alanıdır. Maalesef Doğu Akdeniz'i bir barış alanına dönüştüremedik, Kıbrıs sorunun çözümü dahil. Bugün bütün güçlü ülkeler oradadır. Amerika ve Rusya oradadır." diyen Çavuşoğlu, Suriye sorununa bakıldığında o bölgedeki sorunların boyutunun giderek arttığına işaret etti.

 


          Mevlüt Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Tam bu dönemde de Türkiye'nin garantörlüğü Kıbrıs için ve Kıbrıslı Türkler için çok önemlidir. İkinci bir konu bugün tüm çabalarımıza rağmen tüm iyi niyetli çağrılarımıza rağmen Türk tarafından haklarını garanti altına almadan, (Böyle bir hakkın olduğunu Yunanistan da Rum kesimi de kabul ediyor.) Rum kesiminin tek taraflı hidrokarbon çalışmalarını, aktivitelerine başlatması, tam da garantör olarak Türkiye'nin garantörlüğüne her zamankinden çok daha fazla önemli olduğunu hatırlatıyor. Bir taraftan tek taraflı bazı ülkelerle faaliyet göstermeye çalışacaksın, 'Türk tarafının hakkı var' diyeceksin, diğer yandan bunu görmezden geleceksin. O zaman Kıbrıs Türk halkının halklarını kim savunacak? Garantör olarak ben savunacağım. Bu benim en doğal hakkımdır ve Kıbrıs Türk halkı da garantörlüğün her zamankinden daha hassas olduğunu söylüyor. Bunu Yunanistan olarak siz tabi arzu etmezsiniz. Buna siz karar veremezsiniz, buna Kıbrıs Türk halkı karar verir ve Türkiye olarak biz karar veririz. Ama siyasi kalıcı bir çözümle biz garantörlük ve güvenlik konusunda da birlikte neler yapabileceğimizi daha önce de gösterdik. Garantörlük ve güvenlik bugün Kıbrıs'ta her zamankinden daha önemlidir. Bunu 'çağdışı veya zamanı geçmiştir' gibi söylemlerle hafifletemezsiniz, hafife alamazsınız."

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2019, 17:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29