DAKA'dan Hakkari'ye dev yatırım...

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından 2017 yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında desteklenmeye hak kazanan 10,5 milyon TL bütçeli Hakkari Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi’nin tanıtım toplantısı yapıldı.

DAKA'dan Hakkari'ye dev yatırım...

    Hakkari Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi’nin tanıtım toplantısına Vali Cüneyit Orhan Toprak, Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, DAKA Birim Başkanları M. Emin Çakay, Rabia Yengün, DAKA üyesi Hakakri Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal, İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu katıldı.
    Projenin slayt gösterimi ile tanıtılmasının ardından konuşan Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Hakkari’de göreve başladığı 18-19 aylık dönemin en başından itibaren gerçekleştirmeyi hayal ettiği, gençlere, sporculara, Hakkari halkının istifadesine sunmayı hayal ettiği bir tesisin inşallah başlangıç aşamasını mutluluğunu hep beraber yaşamak üzere bir araya geldiklerini söyledi. Gerçekleşmesi biraz zaman alan projeyi geçen sene hayata geçirmeyi düşündüklerini ancak bazı sebeplerden dolayı bunu yapamadıklarını ifade eden Vali Toprak, sadece kendi imkanlarımızla Özel İdarenin iş makineleriyle ikinci bir pist açılışı yaptıklarını, o da kayakseverlere bir heyecan verdiğini söyledi. Başka bir bölgeden daha dik, daha faydalı bir pist hayata geçirdiklerini de belirten Vali Toprak, "Şu anda burada tanıtımını yaptığımız tesis hem bizlerin, hem Hakkari’nin, hem spor ve kayak camiasının her yönüyle çok daha fazla övünebileceği büyüklükte bir tesis. Şu andaki mevcut teleksi hakkında kısaca bir bilgi verirsem aradaki farkı zannediyorum daha iyi anlayacağız. Şu anda 135 metre kod farkının olduğu teleski hat uzunluğunun 600 metre, pist uzunluğunun da yaklaşık 700-800 metre diyebileceğimiz bir tesis. Bu da tabii yıllardır hizmet veriyor. Yapanlara bu vesileyle çok teşekkür ediyorum. Fakat bu yeni yapacağımız tesis kod farkı 500 metre. Sadece Türkiye’de değil Avrupa’da ve dünyada da ciddi kabul edilen dünya şampiyonaları için sporcu arkadaşlarımız bilir 300-350 metre istenir biz 500 metrelik bir kod farkı olan Şivekür Tepesinin zirvesine kadar olan 3 bin metreye çıkartacağız. Tesisimizin kayak evimizin bulunduğu nokta şuan 2 bin 500 metrede. Şu andaki teleskinin gitti yer 2 bin 630 metreye kadar halbuki bu 4 oturaklı telesiyejimizle biz sporcuları ve kayakseverleri tam 3 bin metre rakıma çıkarıyoruz. 500 metrelik bir kod fakı doğuyor. O dağında bütün yamaçlarını pist olarak kullandığımız zaman her halde bir 20-30 kilometre civarında kayakçılarımızın kayakseverlerin kullanabileceği bir pist alanı ortaya çıkıyor. Tabii eğim çok daha fazla sporcularımız için bilhassa kayakseverler için belki o kadar önem arz etmeyebilir. Ama alp disiplinindeki sporcularımızın derece alabilmeleri başarıya ulaşabilmeleri bu pistlerdeki uzunluğa, dikliğe ve eğime bağlı. Çünkü burada ona alışmayan bir sporcu yarışmalarda duvar gibi bir pistle karşılaşınca şaşırıp kalabilir. Fakat elimizdeki kıt imkanlara rağmen sporcularımızı ben burada göğsümü gere gere tebrik etmek istiyorum" dedi.

    "23 milli sporcumuz 17 tane Türkiye derecesi almış"
   Pistlerin imkan azlığına rağmen geçen yıl 23 milli sporcunun 17 tane Türkiye derecesi aldığını ifade eden Vali Toprak, "Bu sene de o rakamlara hemen hemen şimdiden ulaştık. Yani gençlerimiz bu işe çok kabiliyetli. Fakat bizimde onların istediği oranda, büyüklükte, çapta bir pistimiz yoktu. Değişik kurumlar, bakanlıklar nezdinde ciddi çabalarımız oldu ve bunun neticesinde de en son bizi anlayan bu işin önemine vakıf olan bu konunun gençlerimize, çocuklarımıza, istikbalimize birebir faydası olduğunu idrak eden Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımız tarihinin en büyük hibe anlaşmasını gerçekleştirerek 8 milyonun üzerinde bir katkı sağladılar. Biz de Özel İdare olarak 2.5 milyon lira civarında katkı sağlayacağız. İlimize netice itibariyle 11 milyon TL civarında telesiyej, sedyeli kar motosikleti alımı, kar üstü pist hazırlama aracı alımı, giriş kapısı, turnike sistemi, aydınlatma, kamera sistemi, güvenlik ve danışma bürolarının tamamlanması ve tesis kapasitesinin artırılması gibi muhteşem bir projeye şuan imza atıyoruz. Ben bugün itibariyle en büyük hayalimi gerçekleştirmiş oluyorum. Bundan sonraki aşama ihale süreçleri biz zaten hazırlıklıydık. Önümüzdeki 5-10 gün içerisinde inşallah ihale süreci başlar ve böylece Mart, Nisan ayında kazmayı vurup direkleri dikmeye başlayıp inşallah gelecek sene sonbahara kadar bu işi tamamlayıp kışta bütün sporcu ve kayakseverlerimizin hizmetine sunmayı istiyoruz. Tabii Hakkari’nin bir ayrıcalığı daha var. Onu da burada belirtmek istiyorum. Kar kalitesi ve karın bolluğu manasında. Türkiye’yi geçelim Avrupa’da kar kıtlığı yaşanıyor yarışmalarda. Hakkari il merkezine 12 kilometre yakın olmasına rağmen 15 dakikada varılan tesisimizde yaklaşık bir metre civarında kar var. O da biz bu sene kar yağmadı diyoruz. Geçen sene biz 29 Nisan’da yarışma düzenledik. 1 ve 2 Mayıs 2017 tarihinde de kayak yaptık. Burada Aralık ayının başından Nisan ayının sonuna kadar yaklaşık 5 ay boyunca kayak yapıldı. Halkımıza böyle bir hizmet götürdüğümüz için çok sevinçli ve mutluyuz. Halkımız büyük ilgi gösteriyor. Hafta sonları 3-4 binin üzerinde vatandaşımız kayak yapmak amacıyla tesisimize geliyor" dedi.

    "5 bin çocuğumuzu kayakla tanıştırdık"
    Tesislerde hafta içi de yoğunluğun olduğunun altını çizen Vali Toprak, "Geçen sene hafta içi günde 60 tane öğrencimize her türlü imkanını biz sağlamak üzere bir proje geliştirerek 5 bin çocuğumuzu kayakla tanıştırdık. Kayak kursu verdirdik, kayağı sevdirdik, sporu sevdirdik, doğayı sevdirdik. Geçen sene 60 olan öğrenci sayımızı bu sene 80’e çıkardık. Bu sene her gün 80 tane çocuğumuzu, gencimizi, öğrencimizi kayağa götürüyoruz kayak hocaları eşliğinde sporculuğa adım attırıyoruz. İnanılmaz bir heves, heyecan ve sevgi var. Saat 15.00-16.00 oluyor çocuklar halen gitmeyelim biraz daha kalalım diyorlar. Malzemeler aldık, en güzelinden sıfır kayaklar aldık. Hiçbir sıkışıklık yaşamadan çocuklarımız kayaklarını yapıyorlar. İşte bu kadar bir yığılmanın, sevginin, halkımızın ilgisinin üzerine bunu genişletmemiz gerekiyordu. Bizim çabamız bundan dolayıydı. İnşallah adımını burada atıyoruz bu mutlu günümüzün. Tabii bu vesileyle teşekkür etmemiz gereken kişilerde var. DAKA’nın yönetim kurulu üyeleri Van, Muş, Bitlis ve Hakkari Valileri ile Ticaret Sanayi Odası Başkanları, il genel meclisi üyeleri ve belediye başkanlarından oluşuyor. Öncelikle bu projeyi onlar kabul ettiler ve Kalkınma Bakanlığımız nezdinde de işler takip edilerek neticelendirildi. Ben bu vesileyle Kalkınma Bakanımıza, hükümetimize, Başbakanımız Başdanışmanı Adnan İnanç’a, DAKA yönetim kurulu üyelerimize ve emeği geçen bütün herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Fakat bunların yanında benim özel olarak teşekkür etmek istediğim bir kişi var. Bu projede emeği çok büyük olan DAKA Genel Sekreterimiz Halil İbrahim Güray’a huzurlarınızda canı gönülden teşekkür ediyorum. Hakkari’mizin bu eşsiz doğasını sporcularımız sayesinde dünyaya tanıtacağız. Ben inanıyorum ki birkaç sene içerisinde Türkiye şampiyonluklarını kimseye bırakmayacağız. İleri de de burada yetişen bu gençlerimiz bu işten para kazılan bölgelerinde inşallah kayak hocası olarak hem hayatlarını açacak bir kapı açıyorlar kendilerine hem isimlerini kayak dünyasına yazdıracaklar. Biz de bunlara vesile olduysak ne mutlu bize. Yapılacak olan bu tesislerimizin öncelikle sporcularımıza, Hakkâri halkımıza, bizlere ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

    "Tahmini 10,5 milyon TL bütçeli proje"
    DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise, "Hakkari Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi’nin 2009-2010 yıllarında yapılarak faaliyete alınan Hakkari merkez ilçeye yaklaşık 12 kilometre mesafede bulunan Mergabüt Kayak Merkezi’ne bin 600 metre hat boylu 4 oturaklı telesiyej yapımı, sedyeli kar motosikleti alımı, kar üstü pist hazırlama aracı alımı, giriş kapısı, turnike sistemi, aydınlatma, kamera sistemi, güvenlik ve danışma bürolarının tamamlanması ve tesis kapasitesinin artırılması gibi çalışmalar öngörülüyor. Daha önce 2015 yılında DAKA desteği ile kayak evi, 2016 yılında KDRP desteği ile kafe restoran açılan, 2017 yılı kış sezonunda ise her gün hizmet vermeye başlayan merkezin özellikle genç nüfus başta olmak üzere hem yerel halka hem de sporculara hizmet vererek hizmet kalitesi yüksek, eksiksiz bir kompleks halini alması amaçlıyoruz. Hakkari İl Özel İdaresi’nin uygulayıcı, Hakkari İl Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün işletmeden sorumlu olacağı projede Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Hakkari Kayak Antrenörleri Gençlik ve Spor Kulübü, Hakkari Emek Spor Kulübü, Hakkari Gençlik ve Spor Kulübü, Hakkari Doğa Sporları Gençlik ve Spor Kulübü de iştirakçiler olarak yer alacak. Yaklaşık tahmini 10,5 milyon TL bütçeli projenin yüzde 75’i ajans tarafından finanse edilirken yüzde 25’lik kısmı Hakkari İl Özel İdaresi tarafından karşılanacak. 24 ay içinde tamamlanması planlanan proje ile birlikte 3 bin 400 çocuk ve gencin kış sporları eğitimi alması, 15 bin çocuk ve gencin tesisten faydalanarak kış sporları ile tanışmaları ve spor yapmaya, sağlıklı yaşamaya yönelmeleri, yerel halk tarafından kullanım oranının artırılması, özellikle hafta sonları 3 bin civarında ziyaretçi ağırlanması, bir kış sezonu içerisinde ise yaklaşık 87 bin 500 ziyaretçi sayısına ulaşılması ve kış sezonunda 24 kişi olan istihdam sayısının 44’e çıkarılması hedefleniyor" ifadelerini kaydetti.
Vali Cüneyit Orhan Toprak, eşi Dr. Funda Toprak, 10,5 milyon TL'nin harcanacağı kent merkezinden 12 kilometre mesafede bulunan 2 bin 600 rakımlı Merga Büte kayak tesislerinde incelemede bulunarak vatandaşlarla birlikte kayak yaptı.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2018, 14:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29