DAKA'dan iki yeni mali destek programı…

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından 2018 yılında uygulamaya girecek olan iki mali destek programının tanıtımı yapıldı. Tanıtım toplantısında konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, "İki proramdan biri 'Çocukların ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programıı', diğeri ise 'Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programı'dır" diye konuştu.

DAKA'dan iki yeni mali destek programı…

       DAKA tarafından 2018 yılında uygulamaya konulacak olan destek programları için Elite World Otel'de bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.
   Yeni desteklerle ilgili konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, toplam 13 adet teklif çağrısı kapsamında TRB2 Bölgesi genelinde toplam 251 projeye 85 milyon 766bin TL destek sağlandığını belirtti.
   Van ilinde toplam 100 projenin desteklendiğini anlatan DAKA Genel Sekreteri H.İbrahim Güray, "Bu projelere toplam 32 milyon 985 bin TL destek sağlanmış, Van ilinde eş finansman dahil yapılan toplam yatırım tutarı 62 milyon 329 bin TL'dir" dedi.
TRB2 Bölgesinde toplam 72 projeye 4 milyon 653 bin TL destek sağlandığını dile getiren Güray, 72 projenin eş finansman dahil bütçelerinin toplam 4 milyon 936 bin TL olduğunu anlattı.
   Söz konusu projelerin 29'unun Van'da yürütüldüğünü söyleyen Güray, Ajans tarafından sağlanan destek tutarının da yaklaşık iki milyon TL olduğunu vurguladı.
   Güray, Türkiye'de 12 ilde uygulanan Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Van'da 5 önemli projenin uygulandığını söyleyerek, "Bu projeler; Abalı Kayak Merkezi Yapımı (5 Milyon TL), Vangölü İnci Tur Gemi Alımı (2,5 Milyon TL), Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi (19 Milyon TL), Van Urartu Müzesi (21 Milyon) ve Van Tekstilkent (56 Milyon TL) projeleridir. Toplamda bu projeler için 105 milyona yakın bir tutar ödenmiştir" diye konuştu.
   Konuşmasında Tekstilkent'in son durumuna da vurgu yapan Güray, "Şu anda tekstilkent yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı. İstihdam bin 500'ü geçti. İstikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Bizim hedefimiz olan tek vardiyada 2 bin 500 kişidir. Faaliyet Destekleri, Teknik Destekler ve Cazibe Merkezlerini Destekleme Programları kapsamında 643 projeyi bölgede hayata geçirdik. 196.8, yani yaklaşık 200 milyon lira destek sağladık" dedi.

   SAHİL YOLU PROJESİNE DESTEK…
   Güray, 2018 yılında desteklerin süreceğini belirterek, Tuşba Belediyesinin yürüteceği 15 milyon TL bütçeli 'İskele Sahil Rekreasyon 2. Etap' projesinin Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandığını belirtti.
   Yeni projelere değinen Güray, "Bunlar; Hakkâri Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi, Muş Lazer Kesim Makinesi Ortak Kullanım Atölyesi Projesi, Van Kent Müzesi Projesi ve Van Tekstilkent 2. Etap Alanının Yatırımlara Hazır Hale Getirilmesi Projesidir" dedi.
DAKA olarak 2018 yılında uygulamaya koyacakları iki Mali Destek Programının tanıtımını da gerçekleştireceklerini ifade eden Halil İbrahim Güray, "Bunlardan birincisi 'Çocukların ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programı'dır, bir diğeri ise 'Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programı'dır. Her iki Mali Destek Programı da bölgemizin ve ilimizin kalkınmasına, ilimizin ekonomisinin ve beşeri sermayesinin gelişmesine önemli katkı sağlayacak içeriktedir. Bu programlardan çocuklara ve gençlere yönelik olarak tasarlanan Mali Destek Programı; Van ve Hakkari illerimizin beşeri sermayesinin gelişmesine odaklanmıştır. Ayrıca hedef kitlesi; coğrafi odaklanması, başvuru sahipleri ve destek miktarları bakımından bir pilot uygulama niteliğindedir. Bu program, başarı durumuna göre diğer illerimizde ve ilçelerimizde önümüzdeki dönemde tekrarlanacaktır. Dolayısıyla bu program sadece ilimizin İpekyolu, Tuşba ve Edremit ilçeleriyle Hakkâri'nin Yüksekova ilçesiyle sınırlıdır. Program coğrafi alan odaklıdır. Hedef kitlesinde ise çocuklar ve gençler vardır. Program kapsamında çocukların ve gençlerin bilim, kültür, sanat, spor ve girişimcilik gibi alanlarda farkındalıklarını artırarak kalkınmaya entegrasyonunu sağlayacak yenilikçi projelere destek sağlanacaktır. Bir diğer önemli husus ise; bu programın özellikle batıdaki büyük STK'ların başvuru yapabileceği bir içerikte hazırlanmış olmasıdır. Bu boyutuyla batıdaki büyük STK'ların yereldeki STK'lar ile kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak büyük ölçekli projelerin hayata geçirilmesi hedeflenmiştir. Böylece bir yandan büyük STK'ların ilimizde proje uygulamalarına imkân sağlanması, öte yandan yereldeki ortaklarıyla gerçekleştirilecek işbirliği sayesinde proje uygulama tecrübesinin yerele aktarılması planlanmıştır" şeklinde konuştu.
    Diğer Mali Destek Programının ise beşeri sermayenin geliştirilmesi kadar önemli olan yatırım altyapısına yönelik olduğunu dile getiren Güray, "Bu programın hedef kitlesi bölgemizdeki OSB ve küçük sanayi siteleridir. Bildiğiniz üzere bölgemizde, özellikle Van ilimiz açısından son zamanlarda yatırım ikliminde yaşanan olumlu gelişmeler oldukça sevindiricidir. Van OSB'miz de yüzde 100 doluluk oranlarına ulaşmış olup mevcut altyapının iyileştirilmesi, 4. ve 5. etapların bir an önce tamamlanması gerekmektedir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2018, 17:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29