DAKA ve TÜİK'ten İranlı turistlerle ilgili çalışma…

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü tarafından, kente gelen İranlı turistlerle ilgili önemli bir çalışma protokolü imzalandı. Söz konusu bilimsel çalışma sayesinde, İranlıların Van'ı tercih etmelerinin sebepleri, ne kadar kalıcı oldukları, ne gibi harcama türlerinin olduğu, beklenti ve talepleri derlenecek ve sorunların azalması için çalışılacak.

DAKA ve TÜİK'ten İranlı  turistlerle ilgili çalışma…

Bölge:Bişar Ulutaş     

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü'nün ortak çalışma protokolü, DAKA'da iki kurum müdürü tarafından imzalandı.

 


     Protokol imza töreni öncesi konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve TÜİK Bölge Müdürü Özer Coşğun, çalışmanın önemine vurgu yaptı.

 


     GÜRAY: VAN'A GELEN İRANLILARIN SAYISININ ARTACAĞINA İNANIYORUZ
    DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, "Bildiğiniz gibi Van, son yıllarda İranlı turistlerin yoğunluğu açısından tarihi günler yaşıyor. 2013 yılında 85 bin İranlı vatandaş ilimizi ziyaret etti. Son dört yılda ise bu rakam yaklaşık 4 kat arttı ve 2017 yılı sonu itibariyle 422 bin İranlı vatandaş Van'ı ziyaret etti. Bu rakamların önümüzdeki süreçte artacağına inanıyoruz. Ama ortak gayemiz, TÜİK Bölge Müdürlüğü ile birlikte Van'a gelen İranlıların beklentilerini, memnuniyetini, taleplerini, Van ekonomisine katkısını gözlemlemek ve İranlı turistlerin Van'da sürdürülebilirliğini artırmak için bir çalışma yapmayı hedefledik. Bildiğiniz gibi, biz iki kurum da Kalkınma Bakanlığı'na bağlıyız. Bakanlıktan da gerekli onayı aldıktan sonra, bugün işbirliği protokolü imzalayacağız. Nisan, Haziran, Eylül ve Aralık olma üzere, toplam dört periyotta Van'a gelen İranlılarla bir anket çalışması düzenleyeceğiz. İranlılar bu şehri kalıcı olarak mı kullanıyor, yoksa geçiş şehri olarak mı kullanıyor. Van ekonomisine katkıları… Beklentileri, talepleri neler? Nerelere para harcadıkları. Aile bireyleri özelinde genel bir profil ortaya koymak için çalışma ayarlıyoruz. Bu verilerin önüzdeki süreçte faydası olacağına inanıyoruz. Teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

 


     Güray, 2018 yılı faaliyetleri arasında İranlı turistlerle ilgili güzel çalışmalar da yaptıklarını belirterek, "İranlılarla ilgili her türlü doküman oluşturmak, yurt içi ve yurt dışı ziyaretler gerçekleştirmek için bir masa oluşturduk. Yine Shopping Fest kapsamında Sayın Valimizin de katkısı ile bir danışma ofisi kuruldu. Bu ofisin de önemli faydaları oldu" diye konuştu.

 


      COŞĞUN: İRANLILARIN VAN'A İLGİSİ, GÜNDEM OLDU
   TÜİK Bölge Müdürü Özer Coşğun ise, İranlıların son yıllarda Van'a olan ilgilerinin yerel ve yaygın medyada da önemli gündem maddesi olduğunu belirtti.

 


      Coşğun, İranlıların Van'a katkısı ile ilgili bilimsel bir çalışmanın olmadığını ve yapılacak olan çalışmanın önemine değinerek, "İranlıların ne amaçla Van'a geldikleri, ne kadar ekonomik katkı sundukları, kaç gece konakladıkları, ne tür harcama yaptıkları, ne gibi istek, beklenti ve taleplerinin olduğu ile ilgili güzel bir çalışma protokolü gerçekleştiriyoruz. Tüm bu verileri değerlendirmek kentin de faydasına olacaktır. Her dönem için, tahminler üreteceğiz. Arkadaşlarımızla görüşüyoruz, çok güzel veriler ortaya çıkacaktır, buna inanıyorum. Van Valiliği başta olmak üzere bize destek olan kurumlara, teşekkür ediyoruz. Kalkınma Bakanlığımıza da teşekkür ediyoruz" dedi.

 


      Daha sonra soruları yanıtlayan DAKA Genel Sekreteri, İranlıların özellikle bu yıl yoğunluktan dolayı bir bölümünün otel bulmakta zorlandığı ile ilgili soruyu, "Bizler bu sorunları biliyoruz. Bir yol haritası belirlemeye çalışıyoruz. DAKA'da ziyade, bir devlet politikası olarak turizme ciddi destekler olacağını biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Van kongresindeki konuşmada İranlı turistlerle ilgili konuştu. Otel konusundaki eksikliklerin giderilmesi, problemlerin varsa sonlandırılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

 

Konuşmaların ardından iki kurum müdürü işbirliği protokolü imzaladı.

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2018, 17:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER