'Dijitalleşmede dönüşüm yaşanıyor'

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, birçok sektörün dijitalleşme konusunda önemli aşamalar kat ettiğini belirterek, kurum olarak bu konuda kendilerinin de birçok çalışma yürüttüklerini ifade etti. Karaca, gazetelerde yayınlanan resmi ilan ve reklamların elektronik ortamdan indirildiğini, yeni yılla birlikte defterlerin de elektronik ortamda tutulacağını ifade etti.

'Dijitalleşmede dönüşüm yaşanıyor'


Bölge: Bişar Ulutaş

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Kocaeli Darıca Bayramoğlu Tesisleri'nde üç gün düzenlenecek olan basın mensupları eğitim semineri dün başladı.


BİK Genel Müdürü Yakup Karaca'nın da katıldığı seminer, tanışma ve açılış konuşmaları ile başladı.


Açılışta konuşan BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, her yıl yapılmakta olan seminerlerin bir yenisini daha yaptıkları için mutlu olduklarını anlatarak, "Burası bizim olduğu kadar, sizlerin de mekanı. İlk defa gelenlerin de memnun kalacağına inanıyoruz. Buradan güzel anılarla ayrılacağınıza inanıyorum. Bu seminerin, sizler ve bizler için de bir dinlenme vesilesi olacağını düşünüyorum" dedi.

"DİJİTALLEŞME KONUSUNDA DÖNÜŞÜM OLMASI GEREKİYOR"
Karaca, dijitalleşmede önemli bir aşamanın sürdüğünü belirterek, "Bildiğiniz gibi dijitalleşme konusunda tüm sektörlerde bir furya almış başını gidiyor. Biz bilhassa yazılı basın sektörü olarak bu konuda daha aktif olmalıyız. Basın İlan Kurumu olarak, bizler bir takım girişimlerde bulunduk. Öncelikle kurumumuzu dönüşüme tabi tuttuk. Yazılı basını işin dışında tutmanın vefasızlık olacağını düşündüğümüz için, bu konuda da önemle adımlar attık. 2018 yılı ile birlikte, adeta kağıt tutmadan birçok işimizi elektronik ortamda ayarlamaya çalışacağız. Yeni yazılımlar yoluyla birçok işi de daha çabuk öğrenmiş oluyoruz. Globalleşme dedikleri, doğrusu, artısı, eksisi olan, ama bunu fırsata çevirmek isteyenler için önemli bir olay. Bir ara dönemden geçiyoruz, inşallah eksikliklerimizi de kısa sürede tamamlayacağız. Resmi ilanların yayınlayışı, devletin hem egemenlik hakkı, hem de görevi. Resmi ilan, devletin bir ihtiyacı. Yapılan işlerin kamuoyuyla paylaşılması için bu iş yapılıyor. Geçerli bir mecra olarak da gazeteler aracılığıyla yayınlanıyor. Bu, dünyanın birçok ülkesinde de bu şekilde yapılıyor. Devlet de, hem yapılan yatırımlarını kamuoyuna aktarmak, hem de gazeteleri desteklemek için bu işi uzun süredir yürütüyor. Resmi ilanların yayınlanması ayrı bir hadise, gazetelerde yayınlanması ise ayrı bir hadise. Dijitalleşme denen olgu burada sevimli-sevimsiz yüzü ile ortaya çıkıyor. O yüzden bu mecraya da yönelmemiz gerekir. Yakın bir süreçte, ben demek istemiyorum ama dijitalleşme analog sistemi ikiye, üçe, dörde katlayacak. Yeni sistemlerde iletişimde hız artıyor, sınırlar ortadan kalkıyor. İnternete ulaştığınız anda, ister Brezilya'daki ormanlarda olun, ister çok farklı ortamlarda bile olsanız, işinizi yürütebiliyorsunuz. Teknoloji hükmünü icra ediyor. Mürekkep kokusu deyip, fazla duygusal düşünmemeliyiz. Sektörümüzü dijitalleşme konusunda dönüştürmek zorundayız. Siz gazeteciler olarak 'Ne oluyoruz? Gazetemiz batıyor mu?' endişesi duyuyorsunuz. Ama kamyonu devirmeden, yani mevcut durumu muhafaza ederek, bu dönüşümü sağlamak zorundayız. Şimdi tüm gazetelerin web sayfaları oluşmuş oldu. Artık gazeteler pdf olarak sistemlere yükleniyor. Dijital yayıncılıkta masrafların da düştüğünü görüyoruz. Devletin gazetelere verdiği miktarda değişim olmasa da, dijitale geçildiğinde tasarruf olacağına inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle hepinize hoş geldiniz diyor, bu seminerin faydalı geçmesini umuyorum" ifadelerini kullandı.

BİLGİSAYAR GAZETECİLİĞİ KONUŞULDU
İlk oturumda BİK Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir tarafından 'Geçmişten Günümüze Devlet, Yazılı Basın ve İlan İlişkileri' konusu anlatıldı.


Özdemir, bilgisayar gazeteciliğinin önemine vurgu yaparak, "Ben Sivaslıyım. Ama sadece İstanbul'da 1 milyon Sivaslı var. Bu insanlar dünyanın neresinde olursa olsun, girip Sivas'ın haberlerini internetten okumak ister. O yüzden mevcut gazetelerimize verdiğimiz önemi, internetteki gazetelerimize de göstermek mecburiyetindeyiz" dedi.


Özdemir, dünyada günlük gazete aboneliği ve internet medyasından okunan gazete oranlarının göz önüne alındığında 1 milyar kişinin gazete okuduğunu belirterek, Türkiye'de okunan gazete oranının istenen seviyede olmadığını anlattı.
Bir sonraki oturumda 'Kurum Mevzuatı ve İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin Genel Uygulama Esas ve Usulleri' konusunda bilgiler aktarıldı.


Bu oturumda ilanlar ve reklamların artık web üzerinden dağıtıldığı ve hatasız olarak gazetelerde yayınlanmaya başladığı ifade edildi. Daha önce ilanların gününde yayınlanma sıkıntısı olduğu ifade edilerek, özellikle sağlanan kolaylık sayesinde bu sorunun azaldığı ifade edildi. Gazetelerin pdf bölümlerinin de günlük olarak alındığı ve arşivlendiği belirtilerek, ayrıca ilanların da gazetelerin internet sayfalarındaki widget uygulaması ile yayınlandığı anlatıldı.


Yine söz konusu oturumda gazetelerde çalışan fikir işçilerinin taşıması gereken kriterler konusunda bilgiler verilerek, aylık beyannamelerin de her ayın 23'üne kadar yüklenmesi gerektiği dile getirildi.
Seminere katılan gazetecilerin sorularının yanıtlanması ile bu oturum da son buldu.


Günün üçüncü oturumunda ise 'Kurum Mevzuatı ve Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin Denetleme ve İçerik Kontrolü Hakkında Uygulama Esas ve Usulleri konusunda konuşuldu.
Birinci gün eğitimi soru ve cevap bölümü ile sonlandı.

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 11:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER