Dr. Gündüz, kalp krizine dikkat çekti

29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Semra Gümüş Gündüz , söz konusu hastalığın riskine dikkat çekti.

Dr. Gündüz, kalp krizine dikkat çekti

    Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Semra Gümüş Gündüz  29 Eylül Dünya Kalp Günü münasebeti ile yaptığı açıklamada; Kalp ve damar hastalıklarının ve özellikle kalp krizinin ülkemizde görülen ölümlerin en sık nedenlerinden olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de her 5 ölümden 2’si kalp krizi nedeniyle oluşmaktadır” dedi.

    Gündüz, kalp krizine bağlı  ölümlerin yarısının, belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleştiğini belirterek, “Kalp krizi sırasında kalbe gelen kan akımı bozulur. Kan akımının eski düzeyine gelmesi ne kadar gecikirse kalpte oluşan hasar o kadar artar. Buna bağlı kişinin hayatını kaybetme riski artar” şeklinde konuştu.

    Kalp rahatsızlıklarında ilk iki saatte doğru tedaviye erişmenin hayati önem taşıdığını söyleyen Gündüz, “Halkımızın farkındalığını artırmak amacıyla iki temel hedefimiz bulunmaktadır: Birincisi, toplumun kalp hastalıklarının belirtileri konusunda bilinçlenmesini sağlanması: * Kalp krizi belirtileri göğüs, kol, boyun veya çene ağrısı, nefes darlığı, endişe ya da terleme, bulantı, kusma, nabız düzensizliğidir. Kalp krizi belirtileri ortaya çıkar çıkmaz acil tibbi yardım çağrılmamasının kalp krizi tedavisinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Çünkü kalp krizi söz konusu olduğunda her saniye önemlidir. İkincisi acil durumlarda 112’nin  aranarak hastaların hastaneye ambulans ile gitmelerinin ve uygun tedaviye erişmesinin sağlanması: * Halkımızın kalp krizine hızla müdahale edebilmesi için derhal 112 Acil Servisi aramanın ne kadar önemli olduğunu anlaması gereklidir. Kalp krizinin farklı tiplerinin bulunduğu ve bunların tedavilerinin değişebileceği dikkate alınarak 112 Acil Servisi zaman yitirmeden aranması; kalp krizinin doğru şekilde tedavi edilmesini ve hastaların uygun tedavi merkezlerine sevkini sağlayacaktır. Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için; Sağlıklı beslenin, düzenli fiziksel aktivite yapın. Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın. Alkol kullanmayın. Kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenenin. Kan basıncınızı öğrenenin, Kan şekerinizi öğrenenin. Kan lipidlerinizi öğrenin. Hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyun”  tavsiyelerinde bulundu.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2017, 17:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER