Dr. Zübeyde Kul: Aşı çocukların zırhıdır

Son zamanlarda ortaya atılan aşı karşıtı söylemlerin Aile Hekimlerini üzdüğünü belirten Van Aile Hekimleri Derneği (VAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Zübeyde Kul “Aşı çocuklar için koruyucu bir zırhtır” ifadelerini kullandı.

Dr. Zübeyde Kul: Aşı çocukların zırhıdır

     Bölge: Salih Deniz
    Son zamanlarda basında ortaya atılan aşı karşıtı söylemlere, Van Aile Hekimleri Derneği (VAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Zübeyde Kul’dan cevap geldi.
     “Aşı geleceğimiz olan çocuklarımız için bir zırhtır” diyen VAHED Başkan Yardımcısı Dr. Zübeyde Kul gazetemize yaptığı açıklamada “Koruyucu sağlık hizmetleri tüm sağlık sisteminin en önemli temel taşıdır. Koruyucu hekimliğin ise göz bebeği aşıdır. Göz bebeği olmayan bir göz göremez. Bilimsel hiçbir dayanağı olmayan bu aşı karşıtı söylemler en hassas noktamızı etkilemektedir. Medyayı sadece popüler olmak için kullanan bu kişiler toplum sağlığını hiçe sayarak kendi reklamlarını yapmaktadırlar. İnsan sağlığına sunulan en değerli hizmet ve buluş olan aşılar gelişmiş ülkelerde dahi ücretlidir. Türkiye de ise Aile Sağlığı Merkezlerine ücretsiz olarak yapılmaktadır” dedi.
    Kul, her yıl yaklaşık 2 milyon insanın enfeksiyona bağlı ölümlerinin engellenmesi aşılar sayesinde olduğunu belirterek, “Çocukluk çağı aşıları kadar hipertansiyon,diyabet, astım ve KOAH gibi kronik hastalığı olan kişilerde de önemlidir. Zira bu kişilerde hastalık çok ağır seyretmekte ve ölüme daha çok sebep olmaktadır diyen Kul, Aşılarda iddia edildiği gibi toksik hiçbir madde yoktur. Bazılarında eser miktarda insan sağlığını hiçbir şekilde etkilemeyecek düzeyde aşının etkinliğini artıran katkı maddeleri vardır. Hijyen ve bulaşmayı engellemek için organik koruyucular vardır. Bu miktar yediğimiz balıklardaki cıva miktarından çok daha azdır. Aşılanmayan bir çocuk sadece kendisini değil temasta olduğu tüm çocukları etkiler. Bu sebepten aşı yaptırmamak kişisel bir karar değildir olmamalıdır. Ayrıca yeni doğmuş bir bebek karar verme yetisine sahip değildir. Çocuğun ilerde olmadığı aşıya bağlı bir enfeksiyondan ölmesi ya da sakat kalması konuya hakim olmayan ebeveynin inisiyatifine bırakılmamalıdır. Çocuk felcine bağlı sakatlık görülmüyorsa bu aşı sayesinde olduğunu dile getiren VAHED Başkan yardımcısı Dr. Zübeyde Kul, Ücretsiz verilen bu hizmeti Anne ve Babalar önemsemeli ve çocuklarının geleceğine sahip çıkmalıdırlar” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2018, 08:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER