Gazeteciler kent gündemini değerlendirdi

Van’da basın sektöründe çalışan gazeteciler, Şişli Öğretmenevi’nde bir araya gelerek kentin gündemi ile ilgili değerlendirme yaptı. Gazeteciler arasındaki kaynaşmanın daha üst seviyelere çıkması, gazeteciler ve sosyal medyadaki fenomenlerin bir birine karıştırılmaması gerektiğinin konuşulduğu toplantıda tecrübeli gazeteciler eski anılarından söz etti.

Gazeteciler kent gündemini değerlendirdi

    Van’da uzun süredir gazetecilik mesleğini sürdüren ve bu mesleğe kısa süre içinde başlayan birçok isim, Van Şişli Öğretmenevi’ndeki istişare toplantısında bir araya geldi.

   Sıcak sohbetlerin yapıldığı, kent gündeminin değerlendirildiği toplantı yaklaşık iki saat sürdü.

    Söz konusu etkinliğe, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlük Özel Kalem Müdürü Dr. Ali Kılıçer, Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fatih Sevinç, Türkiye Gazetesi Van Bölge Temsilcisi Haşim Talay, İHA Van Bölge Müdürü Şükrü Akyüz, Van Valiliği Basın Halkla İlişkiler Müdürü Abdullah Kadan, Şehrivan Yayın Grubu Başkanı Ömer Aytaç Aykaç, Yeni Şafak ve Yeni Akit Gazetesi Van Temsilcisi Kenan Gül, Bölge Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Bişar Ulutaş, Van Postası Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ziya Türk, Van FM Genel Yayın Yönetmeni M. Sedat Dicle, Van Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hikmetullah Yetkin, Van Valiliği Basın Danışmanı Osman Bekleyen, Edremit Belediyesi Basın Yayın Müdürü Serkan Aslan, Tuşba Belediyesi Basın Yayın Müdürü Şabettin Akkuş, İHA Van Bölge Haber Müdürü Salih Akkuş, Van İl Sağlık Müdürlüğü Basın Danışmanı Adem Yılboğa, Van SBÜ Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Basın iletişim ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Gülistan Elmas, 112 Acil Servis Basın İletişim Sorumlusu Demhat Şahin Uyar ve İkinisan Gazetesi Muhabiri Yunus Tuğrul katıldı.

 

   “GAZETECİLİK İLE SOSYAL MEDYA FENOMENLİĞİ KARIŞTIRILMASIN”

   Ayda bir düzenlenmesi planlanan, sosyal medya fenomenliği ile gazeteciliğin karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekilen toplantıda, “Sosyal medya fenomenleri duydukları bilgileri teyit etme ihtiyacı olmadan paylaşıyor. Çoğu zaman abartılı ve yanlış bilgiler ile toplumun yanıltıldığına ve infiale sürüklendiğine tanık oluyoruz. Gazeteciler ise edindikleri bilgileri doğrulatmadan ve belgelemeden yayınlamadığı için güvenilir kaynaktır. Ayrıca gazetecilerin yayınladıkları haberler için resmi muhataptır, yanlışlık varsa düzeltme veya tekzip edilebiliyor, hukuki yaptırımlar uygulanabiliyor. Ancak sosyal medya için bunlar mümkün değil. Hiçbir kurum ve kuruluş bir basın açıklaması için sosyal medya fenomenlerini çağırmıyor, basın bültenlerini onlara göndermiyor. Bu nedenle sosyal medya fenomenlerinin konum ve durumları ile gazetecilerin konum ve durumları karıştırılmamalı” denilerek gazetecilik mesleğinin önemine dikkat çekildi. 

   Kurum ve kuruluşların basın mensupları listesini yeniden güncellemesi gerektiğine dikkat çekilen toplantıda, “Kurum ve kuruluşların basın açıklamalarında gazetecilik mesleğini bırakmış olanlar ile vefat etmiş olanlara da mail gönderiliyor. Kurumlar gazeteci olanlar ile olmayanları, aktif gazetecilik yapanlar ile yapmayanları ayrıştırarak basın listesini yeniden güncellemeli” denildi.

 

   “GAZETECİLİK BASKI VE ŞANTAJ ARACI OLAMAZ”

   Gazeteciliğin bazı kişiler tarafından baskı ve şantaj aracı olarak kullanıldığı iddialarından rahatsız olduklarını belirten gazeteciler, “Para ile sipariş haber yapılamaz, verilmeyen reklam veya mesaj yayınlanıp gazetecilik gücü kullanarak tahsilat yapılamaz. Gerçek bilgi ve belgeye dayanmayan iddialar haberleştirilemez ve haberlerde kamu yararı gözetilir. Gazetecilik mesleğini menfaate, ranta, tehdit ve şantaja dönüştürdüğü iddia edilen kişilere, kurum ve kuruluş yöneticileri ile siyasetçiler ve STK temsilcileri itibar etmesin. Tam aksine deşifre etsinler ki gazetecilik mesleğini kirletmeleri engellensin. Çünkü bunlar nedeniyle gazetecilik mesleğinin itibarı zedeleniyor” diyerek mesleki duyarlılık ve dayanışma çağrısında bulundu.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2020, 15:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29