Gazeteciler, mülteci ve göçmenler konusunda bilgilendirildi

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) tarafından 'Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları' etkinliği Ankara'da başladı. Üç gün sürecek olan programa Van'daki gazeteciler de katıldı. İlk günkü seminerde konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, ölümden kaçıp Türkiye'ye sığınanlara kapıları kapatmayacaklarını belirtti.

Gazeteciler, mülteci ve göçmenler konusunda bilgilendirildi

         Vanlı gazetecilerle birlikte ülkenin farklı şehirlerinden ve Suriye, Ürdün, Irak gibi ülkelerden medya mensuplarının da katıldığı program Ankara Büyükhanlı Park Otel'de gerçekleşti.
Programa uzak şehirlerden katılanlar Perşembe günü otellere yerleşti.

 


         İlk gün kayıt ve kart dağıtımının ardından saat 10.00'da programın ilk oturumu yapıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan ASAM  Genel Koordinatörü İbrahim Kavlak, programa katılanlara teşekkür ederek, programın faydalı geçmesini umduklarını belirtti. Kavlak, Türkiye'de bulunan mülteci sayıları ile ilgili de bilgiler verdi.

 


         BERGER: İNSANLAR SAVAŞLARDAN KAÇIYOR
Daha sonra söz alan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, insanların bir sıkıntı olmadığı zaman kendi ülkelerinde yaşamayı arzuladığını, ancak savaş, kıtlık, yaşam koşullarının zorluğu gibi nedenlerden dolayı memleketlerinden göç etmek zorunda kaldıjlarını belirtti.

 


         Berger, son yıllarda dünyanın farklı yerlerinde yaşanan savaşlardan ötürü evlerinden uzak yerlere göç eden milyonlarca insanın olduğunu anlatarak, "Göçmenler ve mülteciler gittikleri yerlere sıkıntı götürdükleri gibi avantajları da olabiliyor. Türkiye'de çok sayıda Suriyeli ve diğer ülke vatandaşlarının olduğu insanlar var. Burada o insanlarla ilgili yapılan haberler çok önemli. Siz gazetecilerin yaptığı haberler, doğru resim oluşması noktasında çok önemli. Yaptığınız pozitif haberler konusunda ben sizlere teşekkür ediyorum. Gerçekten de güzel bir sınav veriyorsunuz. Burada olduğunuz için şükranlarımı sunuyorum. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

 


         AKARCA: GÖÇMEN SORUNU ARTACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR
Daha sonra söz alan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, mülteciler ve göçmenlerle ilgili yapılan haber dilinin önemine değinerek, "Ben de uzun yıllar, gazetecilik yaptım. Sizden biriyim. Son günlerde beni ziyarete geleen yabancı konuklarla hep bu göçmen ve mülteci konularını konuştuk. Bu sorun ve hareket korkarız ki artarak devam edecek. Bizler Türkiye olarak milyonlarca Suriyeli, Iraklı veya başka ülke vatandaşlarını konuk ediyoruz. Bu kolay değil. Başka ülkeler iki yüz-üç yüz kişi kabul etmiyor. Kapılarını kapatıyor veya hava alanlarını bile kapatacaklarını söylüyorlar. Biz aile olarak sınırımıza doğru kaçan insanlara kapımızı kapatamayız" dedi.

 


      Akarca, insanların doğru bilgilendirilmesi konusunda gazetecilere önemli görevler düştüğünü de söyleyerek, gazetecilerin yaptıkları haber dilinde ön yargıdan uzak olunmasının önemine işaret etti.

 


          VANDELOS:AB OLARAK DESTEKLERİMİZ SÜRÜYOR
Açılış konuşmalarından sonra AB'den Türkiye'ye Mülteci Müdahalesi Desteği:Mali Yardım Programı konusuna AB Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı Emma Vandelos bilgi aktardı.

 


       Vandelos, 2016 ve 2017 için AB olara Türkiye'ye 3 milyar avro sözü verildiğini, bunun bir bölümünün aktarıldığını söyleyerek, "Aynı zamanda 368 bin çocuğa eğitim desteği veriyoruz. Sağlık hizmetleri için farklı destekler sunuyoruz. Özellikle birçok çocuğun eğitim konusunda mahrum olmaması için çalışmalarımız devam ediyor. Okullar inşa ediyoruz. Konteynır sınıflar inşa ediyoruz. Sosyo ekonomik konuda ve iş bulabilmeleri konusunda desteklerimiz sürüyor" dedi.

 


      Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vandelos, ödemelerin faaliyetler gerçekleştirildikten ve ödemeler onaylandıktan sonra yapıldığını belirterek, AB kurallarına göre hareket ettiklerini söyledi.

 


            ARSEVER: YERİNDEN EDİLEN İNSAN SAYISI 68 MİLYONU GEÇTİ
Verilen 15 dakikalık aranın ardından BMMYK İletişim Müdür Yardımcısı İpek Arsever, Medyada Mültecilerin Korunma ve İhtiyaçlarına Dayalı Temsili konusunda bilgi verdi.

 


          Slayt sunum eşliğinde açıklamalarda bulunan Arsever, 2017 yılı sonunda 68 milyondan fazla insanın ülkesini terk etmek zorunda kaldığını yerinden edildiğini belirterek, bu dramların dünyada savaşlardan ve zulümden dolayı kaynaklandığını ifade etti.
Türkiye'nin son 4 yıldır dünyanın en büyük mültecisi sayısına ev sahipliği yaptığını belirten Arsever, en fazla mültecinin  Suriyelilerden oluştuğunu belirterek, "Mülteciler en fazla İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis' te barınıyor. UNHCR, ülkedeki mülteciler konusunda koordinasyonu sağlıyor. Kayıtlar, eğitim, hukuki yardım, koruma, kapasite geliştirme destekler sunuyor" dedi.
Mülteci ve göçmen tanımlarının doğru belirlenmesi gerektiğini söyleyen Arsever, "Mülteci savaşlardan kaçanlar olarak değerlendiriliyor. Ama göçmen ise daha iyi bir hayat sürmek için kaçan olarak tanımlanıyor. Dünyada en fazla mülteci ve sığınmacıyı barındıran Türkiye'nin bu anlamdaki katkısı unutulmamalıdır" dedi.
Daha sonra öğle yemeği ve Cuma namazı için araya gidildi.

 


            SAVAŞ MAĞDURU ÇOCUK VE AİLELERİNİN EĞİTİLDİĞİ MERKEZ ZİYARET EDİLDİ
Öğleden sonra ise Altındağ ilçesinde savaş mağduru çocukların eğitildiği çocuk ve aile eğitim merkezi ziyaret edildi. Sözkonusu merkezdeki birimler gezilirken, yetkililer, çocuklara müzik kursları, resim kursları, okuma yazma,  Türkçe ve iletişim eğitimlerinin tercüman aracılığıyla verildiğini belirtti.

 


           Sözkonusu merkezde beslenme, sağlık uzmanlarından, engelli danışmanlara kadar 70'e yakın personel olduğu ve kadınlara da erken yaşta evliliği önleme, beslenme, gebelik, kadınların yaşadığı sorunlara karşı nasıl mücadele edeceği ile ilgili destekler sunulduğu ifade edildi.

 

      
      Özellikle savaşta psikolojisi bozulan çocuklara yönelik uzman psikologlar eşliğinde eğitimlerin oyunlar eşliğinde verildiği, kendilerine çocuk olma hakkının verilmeye çalışıldığı belirtildi.

 


         Savaş mağduru çocuk ve kadınlar ile diğer bireylere sağlık konusunda eğitimlerin de verildiği merkezde eğitim alan çocukların ve kadınların çoğunun iyi derecede Türkçe konuştuğu gözlendi.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2018, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER