İnşaat sektörü duraklayınca gençler kafelerde vakit öldürüyor

Van’da havaların soğuması sonucu ekonominin en önemli yapı taşlarından olan inşaat sektörü duraklayınca, gençler play-station salonlarında, kahvehane ve kafelerde zaman harcıyor.

İnşaat sektörü duraklayınca gençler kafelerde vakit öldürüyor

             Tahsilli ve tahsilsiz genç işsizler ve öğrenciler hep birlikte Van’daki okey salonlarını doldurup okey oynamayı bir is¸ zannedip sabahtan akşama kadar vakit öldürüyor.
 Sigara dumanları arasında işsizlerin işsiz oldukları, okul okuyanların ders çalışma, kitap okuma gibi faaliyetler akıllarına gelemeyecek kadar dalgın bir şekilde bazen soğuk, bazen de sıcak çaylarını yudumlayarak saatlerce oyun oynuyorlar.

 


         “GENÇLERDE MENEVİYAT DUYGUSU TÜKENİYOR”
Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, “Bir genç veya yetişkinin gününün tamamını kafe, kahve, pleysteyşın ve okey salonlarında harcamasının maneviyat duygusu bırakmadığını söyledi, Arvas, “Aile içinde bu saygının bitmesine ve huzursuzluğa sebep oluyor. Eski kültürümüzde kıraathaneler vardı, birkaç arkadaşın sohbet amaçlı gittiği veya kitap okuyanların uğraklarıydı. Bu gün ki dönemde açılan kafeler, okey salonları, pleysteyşın salonları gençleri maneviyatından tamamen uzaklaştırma, gençlerin zamanın boşa geçirme, gençlerin ahlakını değiştirme ve gençlerin yönünü değiştiren yerler olarak tarif edebiliriz bu tür yerleri.” Dedi.

 


        CADDE VE SOKAKLARDA KAFELERDEN GEÇİLMİYOR
“Tövbe güzeldir, gençlerde olursa daha güzeldir” hadisini hatırlatarak konuşmasını sürdüren Arvas, “Gençlerin ahlaklı, temiz, okuyan, tövbekar olması, çevresine, yakınlarına, ailesine örnek olması gerekirken. Maalesef şimdi ki gençliğimiz, özellikle bu sosyal etkileşim araçları sayesinde, birçok maneviyattan uzaklaştıran kuruluş ve sosyal faaliyetlere katılabiliyorlar. Özellikle Van’ın birçok caddesinde kafelerden, oyun salonlarından geçilmiyor. Akşama kadar salonlarda oturup, zaman öldüreceğimize, maneviyatımıza, ailemize, ilme, teknolojiye, bir kütüphanede geleceği için çalışmıyoruz. Bu şekilde olunca yeni nesilde de maneviyat duygusu, aile duygusu, hak, hukuk duygusu kalıyor. Bu geleceğimiz için çok büyük bir tehlike.” diye konuştu.

 


       “AİLELERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”
Bölgede istihdam alanlarının açılması ve işsizliğin düşürülmesi gerektiğini ifade eden Arvas, “İşsizlik bugün ülkemiz genelinde olan bir durum. Bugün işsiziz diye akşama kadar gidip oyun salonları ve kafelerde işsiz olduğumuz halde para harcayarak zaman öldürmek faydalı bir düşünce değil. Bölge geneli istihdam alanları açılmalı ama gençlerimiz maneviyat anlamında elinden gelen gayreti yapmalı. Bu konuda ailelerimize çok büyük bir iş düşmektedir. Ailelerimiz çocuklarımız bizim için birer imtihan vesilesidir, çocuklarımızı ahirette cehennem ateşinden kurtarabilme adına, onların maneviyatını korumak zorundayız. Gençlerimiz eğitimci, imam, anne, baba birlikte çalışarak bu kötü alışkanlıklardan kurtarmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 


         UCA: “SOSYAL BAĞIMLILIKLA KARŞI KARŞIYAYIZ”
Gençlerin sosyal bağımlılık sorunuyla karşı karşıya olduklarını ifade eden Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Ali Uca, “Okey salonu, özellikle Plesteyşın salonları sadece çocuklar için değil, gençler için değil artık yetişkinler arasında da yaygın bir durum haline geldi. Okey salonları genel olarak yetişkinlerin evet ama Plesteyşın salonlarına artık yetişkin ve yaşlılarda gidiyorlar. Ne yazık ki şuan bir bağımlılık ile karşı karşıyayız,  bu gibi oyun salonlarına giden kişi sayısı artıyor. Bu da ebeveyinlerde, eşlerde çok ciddi endişelere neden oluyor.  Bu oyun salonlarına takılan insanlar sosyal hayattan uzaklaşıyor ve asosyal bir hayatın gidiyorlar, toplum içinde kendilerine yer bulamıyorlar buda onların mekanikleşmesini sağlıyor maalesef.” dedi.

 


        Küçük yaşta çocukları Playstation gibi oyunlara bağımlı kaldığını söyleyen Uca, “çocuklar, öğrenciler Plesteyşın gibi oyunlara kendilerini tamamen kaptırıyorlar bu şekilde kendilerine özgür ortamları buluyorlar. Bu şekilde kendi dünyalarını kuruyorlar. Kendi dünyalarını kurdukları için, bu gibi oyunlar onlar için vazgeçilmez oluyor. Özelikle erkek çocuklarda şiddet içerikli oyunlar ve Plesteyşın salonları bu anlamda gerçekten çok kötü bir duruma gelmiş durumda” ifadelerini kullandı.

 


        AİLELER SOSYAL YAŞAM PLANI KURMUYOR
Oyun oynama isteğinin çocuklar üzerinden takip edilemediğini belirten Uca, “ Burada ailelere çok iş düşüyor. Aileler ve eğitimcilere bu anlamda görevler düşüyor, çocukların oyunlarının önüne geçemeyiz. Lavabo, yemek gibi ihtiyaçlar dışında çocuklar oyunlarını kesinlikte bırakamıyor, bununda önüne geçilmiyor. Burada ailelerin rolü öğrenci eve gittiği zaman akıllı telefon, tablet ve ya bilgisayarda ne kadar zaman harcıyor, ne kadar oyun onuyor buna kısıtlama getirmesi lazım. Eğitimciler olarak çocukların bu salonlara hiç gitmemelerini öneriyoruz. Oyun oynanacaksa evde oynanır, bu şekilde öğrencinin zeka seviyesi azalır, eğitimle, ilgili gerileme yaşar. Bunun sebebi ise biz veliler çocuklarımıza zaman ayırmıyoruz, onlarla etkinlik, piknik, sosyal yaşam planları kurmuyoruz. Çocuklarda bu boşluğu oyun salonlarına giderek, dışarıda arkadaşlarıyla zaman geçirerek, zamanlarını öldürerek kendilerini tatmin ediyorlar. Bu yüzden anne ve babaların çocuklarına kesinlikle zaman ayırması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

 


         “İNTERNET KUŞAĞI, SOSYAL KUŞAĞA ÇEVİRİLMELİ”
İnternet kuşağının sosyal kuşağa çevrilmesi gerektiğinin altını çizen Uca, “Bu yeni nesle internet kuşağı deniliyor, biraz bu internet kuşağından çıkıp, sosyal hayat kuşağına geçmemiz gerekiyor. Sıkarak, şiddet, hakaret içeren sözler kullanmadan, yanlarında olmalıyız. Yaptığı işlerde takdir etmemiz, onları sanal âlemden uzaklaştırmak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Okul saatlerinde biz eğitimciler her ne kadar bırakmasak ve izin vermesek te, ders bitimden sonra çok ciddi yönelmeler var. Bu yönelmeyi de veliler takip ederek rahat bir şekilde engelliye bilirler. Çocuklar bizim geleceğimizdir, onlara sahip çıkmamız gerekiyor.” şeklinde knuştu.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2019, 17:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29