İskele Caddesi çift yön olmalı!

Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun ikinci caddesi olan İskele Caddesi, tek yön olduktan sonra kentin en az gelişme gösteren caddelerinden biri haline geldi. Özellikle o cadde bulunan esnaflardan tutun, o caddenin olduğu mahallelerde yaşayan tüm vatandaşların yanı sıra, halkın büyük bölümü bu caddenin yeniden çift yönlü trafiğe açılmasını istiyor. Tek yöne hapsedilen cadde son yıllarda bir türlü gelişemedi.

İskele Caddesi çift yön olmalı!

    Dünyanın en uzun ikinci caddesi olan ve ülkemizin de en uzun caddesi unvanına sahip olan İskele Caddesi'nin bir türlü çift yönlü olarak trafiğe açılmaması, aynı zamanda gelişmesinin önündeki en büyük engellerden biri. Van'da defalarca birçok sivil toplum örgütü temsilcisi ve parti başkanları tarafından söz konusu caddenin çift yön olması gerektiği ile ilgili açıklamalar yapılmasına rağmen, yetkililerin niçin bu duruma kayıtsız kaldığı ise merak konusu.
   2014 seçimleri öncesi çift yön olması planlanan, ancak seçimlerin ardından büyükşehir statüsüne geçtikten sonra söz konusu kararın askıya alınması ile yeniden tek yönlü trafik uygulaması ile adeta gelişmesi önlenen İskele Caddesi'nde, en büyük sıkıntıyı ise cadde esnafı çekiyor.
    Yine caddenin geçtiği mahalle sakinleri de bu caddeye üvey evlat muamelesi yapılmamasını istiyor.

   "İKİNİSAN CADDESİ'NE VERİLEN DEĞER, BU CADDEYE DE VERİLMELİ"
   Özellikle Van Büyükşehir Belediyesi'nin İkinisan Caddesi'ne büyük değer verdiğini ve o caddeyi ülkenin en güzel caddelerinden biri yapmak için eski parayla trilyonlar harcadığını belirten vatandaşlar, dünyanın en uzun ikinci, ülkemizin de en uzun birinci caddesi olan İskele Caddesi'ne de aynı değerin verilmesini istiyor.
   İskele Caddesi'ne üvey evlat muamelesi yapılmamasını isteyen cadde esnafı ve mahalle sakinleri, "Son yıllarda Van'ın en kıytırık caddeleri bile büyük gelişme gösterirken, bu caddenin gelişmemesinin önündeki en büyük engellerden biri tek yön uygulamasıdır. Ülkemizdeki birçok caddenin genişliği İskele Caddesi kadar değilken, yine İskele Caddesi'nin kaldırımları bu kadar geniş iken, niçin bu cadde tek yöne hapsediliyor. Mutlaka bu cadde çift yön olmalı. Büyükşehir Belediyesi'nin İskele Caddesi'ne gereken önemi vermesini istiyoruz" yorumunda bulunuyor.
   Haziran 2017 tarihinde Van'da Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) yaptığı toplantıda İskele Caddesinin çift yön olmasıyla ilgili toplantı yaptığını ancak daha sonra herhangi bir gelişmenin yaşanmadığını söyleyen vatandaş ve esnaflar, kentte yaşayanların çok büyük ekseriyetinin İskele Caddesi'nin yine eski haline, yani çift yöne döndürülmesini istediğini ifade ediyor. Özellikle cadde esnafı yetkililerin bu konuya duyarlılık göstermesini ve caddenin acil olarak çift yönlü olacak şekilde trafiğe açılması gerektiğini belirtiyor.
   Caddenin çift yönlü olarak trafiğe açılmasının önemli oranda bir canlılık sağlayacağını söyleyen vatandaş ve esnaflar, "Böyle olması ile birlikte caddede büyük bir canlılık oluşacaktır. Ayrıca caddeye pak edilen araç sayısında da azalma olacaktır. Caddede yapılacak olan çift yön çalışması kent için de bir artı olacaktır. Caddenin tek yön olması özellikle esnaf açısından büyük sıkıntı oluşturuyor.
Daha önce parti başkanları da yaptığı açıklamada "İskele Caddesi genişletilerek çift şeritli hale getirilmeli. Bu yapılırken de görselliğe dikkat edilmeli, cadde boyu araç parkına kesinlikle müsaade edilmemelidir. Trafiğin rahat akışı için merkeze yakın trafik ışıkları kaldırılmalı onun yerine araç alt geçitleri oluşturulmalıdır. Karayolları kavşağı derhal köprülü kavşak -alt geçit şeklinde yapılmalıdır. Gerek iskele caddesi gerekse de İpekyolu üzerindeki yoğunluk büyük ölçüde buradaki yoğunluktan etkilenmektedir" ifadelerini kullanmıştı.

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2017, 07:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER