Kent Müzesi'nin geleceği konuşuldu

Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Van Kent Müzesi 1. Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda müzenin geleceği, önemi ve sergilenmesi gereken eserler tartışıldı.

Kent Müzesi'nin geleceği konuşuldu

     Van’ın tarihi konusunda da önemli çalışmalar gerçekleştiren Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Tarihi Endüstri Meslek Lisesi binasında hayata geçirilecek olan Van Kent Müzesi için çalıştay düzenledi. Bir otelde düzenlenen çalıştaya Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Müdürü Halil İbrahim Güray, Sivil Toplum Kuruluşları, Kurum Amirleri ve okuldan mezun olan vatandaşlar katıldı.

 


    Çalıştayın açılış konuşmasını 1950 yılında okulun ilk mezunlarından olan 90 yaşındaki Şefik Kaptaner yaptı. Kaptaner, Vali Zorluoğlu’na Van’ın tarihine katkıda bulunduğu için teşekkür ederek okul anılarını anlattı.
Van’ın çok eski bir şehir olmasına rağmen halen bir kent müzesine sahip olmadığını söyleyen DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Van tarihine sahip çıkarak önemli bir projeyi imza attıklarını söyledi.
Güray, “Biz Van’ın gelenek göreneklerine ve turizmine katkıda bulunmak adına Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte böyle bir projeye imza attık. Müze Van’ın en merkezi yerlerinden biri olan tarihi Endüstri Meslek Lisesi binasında hayata geçirilecek. Burada Van’ın 100 yıllık tarihi bal mumu eserlerle Evliya Çelebinin gözünden anlatılacak. Müzenin içinde yine Van’da kullanılan ürünler eserlerde yer alacak. Binanın etrafına ise çocuk oyun alanları ve parklarda bulunacak. Bugün burada bunun için toplandık. Burada ilimizin önde gelenleri okul mezunları ve sivil toplum kuruluşları da var onlarında önerilerini dinleyip müzemizin kurulumunu yapacağız” dedi.

 


    Daha sonra kürsüye çıkan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, kentin gündeminin kısa bir süre içerisinde terörden sıyrılarak, kültür ve sanatla anılmaya başladığını söyledi.

 


     “BUGÜN ARTIK VAN’I MİMARİSİYLE KONUŞMAYA BAŞLADIK”
Kentte yapılan ve yapılması planlanan mega projeleri anlatan Vali Murat Zorluoğlu, şunları kaydetti:
“Terör, kan, gözyaşı ve ölümler, sabah çocuğunu okula götüren annelerin endişeleri, evden çıkıp dükkanını açıp açamayacağı konusunda kuşkuları olan esnaf, terörün batağına çekilmiş gençlerimiz, çocuklarımız, evlatlarımız, kardeşlerimiz, bu şehrin gündemini çok kısa bir süre öncesine kadar ağırlıklı olarak meşgul ediyordu. Çok şükür şehir olarak sizlerle birlikte verdiğimiz mücadele neticesinde bugün Van’a artık turizmiyle, sanayisiyle, esnafıyla şehrin mimarisiyle, kültürüyle, sanatıyla ilgili konuşmaya ve bunları tartışmaya başladık. Ancak bu projemiz özel bir proje. Şehir için şehrin kimliği, tarihi, kültürü ve gelenekleri için çok değerlidir.”

 


      “KENT MEYDANI İLE BU ŞEHİR BAMBAŞKA BİR HAVAYA BÜRÜNECEK”
Büyükşehir Belediyesi olarak 2018 yılında çok önemli vizyon projelerinin olduğunu vurgulayan Zorluoğlu, “2018 yılında belediyemiz, şehrin uzun yıllardır beklediği büyük yerel hizmetleri, mahalli projeleri uygulamaya koyuyor. Geçtiğimiz günlerde bu kentin çok önemli bir değeri olan Van denizini kurtaracak çok önemli bir projeyi başlattık. Atık Su Arıtma tesisi ihalesini gerçekleştirdik. Birkaç gün içerisinde de inşallah sözleşmesini yapıyoruz. Bu projemiz 2 yıl içerisinde tamamlandığında şuanda yüzde 80’ni hiç arıtılmadan doğrudan Van Gölüne deşarj edilen kanalizasyonun tamamı tam biyolojik arıtma ile arıtılarak Van Denizine deşarj edilecek. Yine bugün ihalesi yapılan bir diğer önemli çevre projemiz de katı atık tesisi projemizdir. Bu projemizle de Özalp Yolu üzerinde vahşi bir şekilde atılan çöplerin önüne geçecek çok hayati bir projedir. Bu projede belediyemizin kasasında bir kuruş çıkmayacağı gibi elde edilecek enerjinin bir bölümümden de inşallah belediyemiz gelir elde edecektir. Bu projeyi de inşallah bu sene başlayıp önümüzdeki yıl tamamlamayı planlıyoruz. 2018 yılı vizyon projelerinden beni de çok heyecanlandıran projemiz Kent Meydanı Projemizdir.

 

     Geçtiğimiz hafta yıkım çalışmalarına başladık. Eski müze binamızı yıktık. Belediyemize ait binayı da yıkıyoruz. Orada 25 dönümlük arsada mükemmel bir kent meydanı planlamamız var. Bunula ilgili bakanlar kurulu kararı yayınlandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ilimize teşriflerinde övgü ile bahsettiği kendi talimatları çerçevesinde yaptığımız bir çalışmadır. Tamamlandığında altında bin araçlık otoparkı üstünden çok farklı çevrelerin çok farklı etkinlikler yapabileceği 25 dönümlük meydanıyla bu şehir merkezi bambaşka bir havaya bürünecek. Hedefimiz 2019 sonu gelmeden oranın tamamıyla hizmete sunulmasıdır” diye konuştu.

 


      “SİZLERİN FİKİRLERİ İLE MÜKEMMEL BİR VAN KENT MÜZEMİZ ORTAYA ÇIKACAK”
Kent müzesini yılsonu itibarıyla tamamlamak istediklerini ifade eden Zorluoğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:
 “Kent Müzesi Projemiz de inşallah bu sene içerisinde başlayıp, yılsonu itibarıyla sizlerin hizmetine sunmak istediğimiz bir çalışmamızdır. Bu çalışmada İkram Bey’den başka çok değerli paydaşlarımız var. Biz Valilik ve Büyükşehir olarak bütün çalışmalarımızda konunun taraftarlarıyla mutlaka istişare etmeyi tercih ediyoruz. Bu bize çok şey kazandırıyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda tabi ki Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’mızın çok ciddi bir payı var. Zaten bu projenin maliyetinin de hatırı sayılır bir kısmı buradan karşılanacak. Ben bu vesile ile Kalkınma Ajansımıza, Genel Sekreteri Halil İbrahim Bey’e ve Kalkınma Bakanlığımıza da teşekkür etmek istiyorum. Yine Valilimizin yatırım izleme koordinasyonu da bu projenin ortaklarından biridir. Kültür müdürlüğümüz doğası gereği bu işin içindedir. Ticaret ve Sanayi Odamız birçok projemizden doğrudan ya da dolaylı bir şekilde pay sahibidir. İnşallah siz değerli katılımcılarda projemize önemli katkılar yapacaktır. Sizin fikirleriniz bu projeye şekil verecek. Biz çerçeveyi çizdik. İnşallah burada sizlerin fikirleri çok daha mükemmel bir Van kent müzemiz ortaya çıkacak ben şimdiden kent müzemizin ilimiz ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yapacağınız destekler için sizlere teşekkür ediyorum.”

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2018, 18:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29