Kış bitiyor, Abalı'da kar yok

Van'ın Gevaş İlçesi'ndeki Abalı Kayak Merkezi, 2017 yılının sonunda ve 2018 yılı içinde yeterli kar yağışı olmadığı için bir türlü sezona 'merhaba' diyemedi. Şubat ayının ilk haftası da geride kalmak üzere, ama Abalı'da henüz sezonu açamayan kayakçılar, soluğu Çaldıran ilçesindeki küçük kayak tesisinde alıyor.

Kış bitiyor, Abalı'da kar yok

   Ülkenin birçok şehrinde olduğu gibi, Van'da da bu yıl istenen kış bir türlü kapıyı çalmadı.
Gevaş İlçesi'ndeki kayak merkezi Abalı'da da yeterli kar yağışı olmadığı için sezon açılamadı. Birçok kayaksever bir an önce kar yağışının olmasını beklerken, bazı kayakçılar ise Çaldıran'daki küçük kayak merkezine giderek burada kaymaya çalışıyor.
    Gevaş'ın Abalı Mahallesi'de 2010 yılında dönemin Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak tarafından hizmete açılan Abalı Kayak Tesisleri, 2017 yılının sonunda ve 2018 yılı içinde henüz kayakçılara ev sahipliği yapamadı.
   Gençlik Spor İl Müdürlüğü'ne geçmesi ve özellikle bu yıl Van Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle 6 metre sathi kaplama olan yolun, 12 metre genişliğinde sıcak asfaltla kaplanması ile çok daha iyi duruma gelen Kayak Merkezinde tek eksik kar.
Gevaş'taki Abalı Kayak Merkezi'nde bir türlü istenen kar seviyesine ulaşılamadığından sezonun açılamadığını belirten kayakçılar, "Bizler son yıllarda her zaman Abalı Kayak Tesisleri'ne geliyorduk. Ancak geçmiş yıllarda Kasım ve Aralık aylarında defalarca kayak yaptığımız ve Ocak, Şubat, Mart, hatta bazen Nisan aylarında bile kayak yapma şansını bulduğumuz Abalı'da, ne hikmetse bu yıl kaymış değiliz. Ne 2017 yılı sonunda, ne de bu yıl bir türlü istenen kar yağışı olmadı ve kayak yapamadık. Bazı arkadaşlarımız Çaldıran ilçesine gidiyor. Ama orası da 100 kilometre uzak. Gidiş geliş 200 kilometre yapıyor. Hatta bizim oturduğumuz yerden hesaplandığında bu uzaklık daha da artıyor. Ayrıca orada teleski bile yok. Küçük baby lif ile birkaç yüz metre yukarı çıkılıp öyle kayılabiliyor. Bu da kayak yapmayı bilenler için heyecan verici olmuyor. Özellikle profesyonel kayakçılar çok daha dik ve uzun mesafeli pistlerle kayak yapmayı sever. Bizler bir-iki kez Erzurum Palandöken ve Kars Sarıkamış'a gittik. O da imkanları zorlayarak olacak işler. Bu şehirlere gidildiğinde mutlaka kalınması gerekiyor. Yeme, içme, yatma ve kayak ücretleri imkanlarımızı zorluyor. Bizim yaptığımız tek iş dua etmek. Allah'a dua ediyoruz iyi bir kar yağsın ve Abalı'da her iki etapta kayak yapabilelim. Özellikle iyi kayak yapan arkadaşlarımız için Abalı'nın ikinci etabı, yani telesiyej bölümüyle yukarı çıktıktan sonra, dik yamaçlarda kayak yapıp aşağı inmek hayli zevkli. Umarım bir an önce yeterli kar yağışı olur, karlar snowtrack makinası ile ezildikten sonra güzel pistlerle kayak yapma şansı buluruz" yorumunda bulundular.
   Öte yandan, Van Büyükşehir Belediyesi ve Edremit Belediyesi bu yıl kayak yapacaklar için sezon öncesi yol çalışmaları ve oto park çalışmaları yapmıştı.
    Gevaş İlçesi'nin Abalı Mahallesi'nde bulunan ve daha önce özel sektör tarafından işletilen tesisler, son iki yıldır Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından işletiliyor.

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 07:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29