Kıvanç: Van'da amatör can çekişiyor!

Van Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Ramazan Kıvanç, amatör futbol kulüplerinin içinde bulunduğu sorunlarla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunarak, Van amatör sporunun ekonomik olarak can çekiştiğini söyledi. Kıvanç, amatör sporun üvey evlat muamelesi gördüğünü dile getirerek, kentteki işadamlarının da bu kulüplere destek sunmasını istedi.

Kıvanç: Van'da amatör can çekişiyor!

   ASKF Başkanı Ramazan Kıvanç, Van olarak amatör sporunun asıl lokomotifi futbol noktasında arzuladıkları ve istedikleri yerde olmadıklarını söyleyerek, nüfusu 1 milyon aşmış bir kentin, genç nüfus oranında Türkiye’nin 2’nci ili olan bir kentin futbol kulübü anlamında, sayısal anlamda çok yetersiz ve ilimize yakışmayan bir tablonun olduğunu belirtti.

   Başkan Kıvanç, Van’ın amatör futbolda 20-25 yıl önceki durumdan daha kötü durumda olduğunu belirterek, 25 yıl önce çok daha fazla kulübün bulunduğunu, yine tesis noktasında daha iyi konumda olduğunu söyledi. Başkan Kıvanç, bunca yıl geçmesine rağmen 25 yıl içerisinde neredeyse her yıl belirli periyotlarla birçok kulübün kapanmasını hep birlikte seyrettiklerini ifade etti.
   Daha önceki yıllarda bütün kurumların mutlaka bir spor kulübünün olduğunu belirten Başkan Kıvanç, süreç içerisinde gerek bu kurumları yöneten idarecilerin spora bakış açılarından veya farklı nedenlerden dolayı birçok kulübün kapandığını söyledi.
   Amatör sporun genel çerçevesine baktıklarında yıllardır çok büyük zorluklar, sıkıntılar içerisinde kulüplerin mücadele vermeye çalıştığını söyleyen Başkan Kıvanç, amatör spor ailesinin büyük bir aile olduğunu ve amatör spor ailesinin sahipsiz bırakılmaması gerektiğini belirtti.

“20-25 YIL ÖNCEKİ DURUMDAN DAHA KÖTÜ DURUMDAYIZ”
   Amatör futbolda arzuladıkları yerde olmadıklarını belirten Başkan Kıvanç, “Van’da amatör sporun genel durumunu değerlendirirken birçok başlık altında aslında değerlendirebiliriz. Kulüplerimizin genel durumu, tesislerimizin durumu, sporcularımızın ihtilaçları gibi birçok başlık altında değerlendirebiliriz. Böyle baktığımızda aslında Van’da amatör sporda futbolu bir kenara bırakırsak değir branşlarda iyi olduğumuz söylenebilir. Bireysel anlamda birçok başarılı sporcumuz var. Bunun yanında kulüp bazında farklı branşlarda bizleri üst liglerde temsil eden kulüpler var. Hentbolda Erek Beşyıldız Kulübü Hentbol 1. Lig’de oynuyor. Atletimizim olsun, kayak olsun, benzeri birçok farklı branşlarda çok başarılı sporcularımız var. Tabi işin asıl lokomotifi, amatör sporunun asıl lokomotifi futbol olunca futbol noktasında maalesef hiçbirimizin arzuladığı, istediği yerde değiliz. 20-25 yıl önceki durumdan daha kötü durumdayız. 25 yıl önce çok daha fazla kulüp sayımız vardı. Yine tesis noktasında daha iyi konumdaydık. Fakat bunca yıl geçmesine rağmen 25 yıl içerisinde biz neredeyse her yıl belirli periyotlarla birçok kulübümüzün kapanmasını hep birlikte seyrettik. Birçok kulübümüz kapandı. Faal anlamda yaklaşık 40-45 civarı olan kulüp sayımız bugün 20-25 aralığında seyrediyor” dedi.

“İDARECİLERİN SPORA BAKIŞ AÇILARINDAN VEYA FARKLI NEDENLERDEN DOLAYI BİRÇOK KULÜP NE YAZIK Kİ KAPANDI”
   Amatör Futbol Kulüplerinin bir şekilde desteklenmesi gerektiğini söyleyen Başkan Kıvanç, “Eskiden bizim en büyük avantajımız bütün kurumlarımızın, belediyelerimizin, ilçelerimizin bu işin içinde aktif şekilde yer almasıydı. Bütün kurumların mutlaka bir spor kulübü vardı. Ama süreç içerisinde gerek bu kurumları yöneten idarecilerin spora bakış açılarından veya farklı nedenlerden dolayı birçok kulüp ne yazık ki kapandı. Hâlbuki bizim gibi bir ilde, bizim gibi sanayisi gelişmemiş, özel sektörün destekleyeceği kulüp sayısının az olduğu veya olamadığı illerde dolayısıyla kurumların bu işin içinde aktif rol alması gerekiyor. Geçmişte kurumlar bu işin içinde yer alınca ve buradaki idarecilerin spora, futbola çok yatkın ve severek bu işe müdahil olunca Van bu konuda çok daha iyi konumdaydı. Fakat gelinen noktada kurum amirlerinin, yetkililerin bu işten elini, ayağını çekmesi, belediyelerin çok güçlü şekilde bu işin içinde yer almaması, destek olmaması dolayısıyla bizim gibi nüfusu 1 milyon aşmış bir kentin, genç nüfus oranında Türkiye’nin 2’nci ili olan bir kentin futbol kulübü anlamında sayısal anlamda çok yetersiz. Şehrimize, ilimize yakışmayan bir tablomuz var” diye konuştu.

“BELEDİYELERİN KENTİN GENÇLİĞİNE DESTEK OLMASI GEREKİYOR”
   Van Amatör spor ailesi olarak yardımlardan hep mahrum kaldıklarını söyleyen Başkan Kıvanç, “Batıdaki illerde özellikle belediyelerin amatör spor kulüplerine çok ciddi manada gerek nakdi, gerek malzeme noktasında yardımları var. Ama ne hikmetse Van amatör spor ailesi olarak bu yardımlardan hep mahrum kalmışızdır. Önceki dönemde Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu döneminde amatör spor kulüplerine malzeme desteği yapılmıştır. O yıl yine Gençlik Spor Bakanlığı tarafından kurum takımı olmayan kulüplere nakdi anlamda sezon öncesi yardım yapıldı. Bunun dışında herhangi bir yardım almadık. Uzun yıllar önce yine Şahabettin Özarslaner’in belediye başkanı olduğu dönemde amatör kulüplerine malzeme yardımı yapılmıştı. Dolayısıyla belediyelerimizin bu işin içinde aktif şekilde yer alması gerekiyor. Belediyelerin kentin gençliğine, kentin bu anlamda spor yapan kulüplerine, sporcu yetiştiren kulüplerine destek olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“ÇOK İNANILMAZ GENÇ BİR POTANSİYELİMİZ VAR, BU GENÇLİĞİ SPORA KANALİZE ETMEMİZ GEREKİYOR”
   Maddi imkânsızlıklar yüzünden birçok kulübün kapandığını söyleyen Başkan Kıvanç, “Örneğin TEDAŞ Kulübü vardı kapandı. Telekom Kulübü kapandı. Sağlık Kulübü vardı kapandı. Bunlar önemli kurumlar. Kurumların, belediyelerin aktif bir şekilde bu işin içinde yer alması gerekiyor. Çok inanılmaz genç bir potansiyelimiz var. Bu gençliği spora kanalize etmemiz gerekiyor. Farklı branşlarda faaliyet gösteren birçok kulüp var. Gençleri bunlara yönlendirmemiz gerekiyor ve bunların mutlaka destek görmesi gerekiyor. Amatör aslında gönüllülüktür. Tabi burada asıl olan gönüllülüktür. Yöneticisinden, antrenörüne, futbolcusuna kadar bu işi gönüllü yapan insanlardır. Amatörden kasıt zaten budur. Bu insanların bir şekilde destek almaları gerekiyor. Maalesef amatör futbolumuz bu desteklerden mahrum. Son iki sezonda bizim bölgesel ligde oynayan amatör takımlarımız ne yazık ki sıralamada, puantajlarda son sıralarda yer alıyor. Bu bizim gibi bir ile yakışan bir durum değil. Bahsettiğimiz lig bölgesel lig. Bizim bölgemizdeki illerle rekabet içerisindeyiz. Ama bütün bu illerin içerisinde biz ligi son sırada bitiriyoruz. Buda bizim içinde bulunduğumuz tabloyu çok net şekilde ortaya koyuyor. Bizler dilimiz döndüğünce her platformda ilimizi yöneten yetkililere, belediye başkanlarına dile getirmeye çalışıyoruz. Bu sorunlarımızın bir şekilde çözüm bulması gerekiyor. Nakdi destekler amatör kulüpleri için çok önemlidir” dedi.

“AMATÖR FUTBOLUMUZU BUNDAN SONRA ÇOK DAHA İYİ SAHALARDA, ÇOK DAHA İYİ KOŞULLARDA OYNATMA ŞANSINA SAHİP OLACAĞIZ”
   Amatör takımlarının faaliyetlerini devam ettirebilmesi için maddi desteklere ihtiyacının olduğunu belirten Başkan Kıvanç, “Bu olanakların bir şekilde kulüplere sunulması lazım veya bu anlamda destekte bulunması gerekiyor. Bunun yanı sıra tesis anlamında da eksiklerimiz var. Yetersizliklerimiz var. Ama bu anlamda sevindirici bir gelişme var. Bizim özellikle amatör futbolumuzun saha konusunda yıllardır çok büyük sıkıntılarımız vardı. Bu sıkıntılarımızın giderilmesinde özellikle Gençlik Spor İl Müdürümüz Nevzat İnanç’ın da büyük çabalarıyla bilirlikte inşallah çok kısa zamanda bu sorunlarımız giderilmiş olacak. Çünkü şuanda hâlihazırda bitmiş Nur Tatar Spor Salonu yanında bir sahamız var. UEFA standartlarında bir saha olacak. Tribün ve soyunma odası sorunu var ve inşallah en yakın zamanda yapılıyor. Yine Atatürk Şehir Stadyumu’nun yan tarafında bulunan Gençlik Stadımız İpekyolu İlçe Stadyumu anlamında inşallah 15-20 gün içerisinde bitirilecek. Yine sanayi sahamız soyunma odası ve tribünlere dokunulmadan tamamen yıkılıyor. Zemini UEFA standartlarında tamamen yenileniyor. Erciş, Gevaş ilçelerinin sahaları yenileniyor. Bunlar bizim adımıza sevindirici şeyler. Amatör futbolumuzu bundan sonra çok daha iyi sahalarda, çok daha iyi koşullarda oynatma şansına sahip olacağız. Burada emeği geçen başta Gençlik Spor İl Müdürü Nevzat İnanç Bey olmak üzere, spor bakanlığına bu anlamda teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“ÜVEY EVLAT KONUMUNDAKİ AMATÖR SPORA DESTEK ÇIKILMALI”
   Vanlı işadamlarına çağrıda bulunan Başkan Kıvanç, “Bir çağrımda işadamlarımıza olacak. İşadamlarımız her platformda, her noktada özellikle Vanspor söz konusu olunca herkes bir şekilde bu işe atlıyor. Vanspor’da yönetici olayım, başkan olayım istiyorlar. Ben isterdim ki işadamlarımızın amatör spora da yönelmesidir. Amatöre verebileceğin her türlü desteği kendi ödediğin vergiden de düşebiliyorsun. Örneğin bu yıl Bölgesel Amatör Ligi’nde 2 tane takımımız mücadele edecek. Hem İpekyolu Belediyespor takımı hem de Yolspor takımı ilimizi BAL’da temsil edecekler. Bunlara destek olabilirler veya Van’da faaliyet gösteren amatör kulüplerimize destek olabilirler. Buralara yaptıkları bütün harcamaları kendi vergilerinden düşebiliyorlar. Böyle bir yasa var. Bundan faydalanabilirler. Hem gençlere dokunmuş olurlar hem de Van’ın sporuna bir katkı sunmuş olurlar. Amatör sporumuzun genel çerçevesine baktığımızda yıllardır hakikaten çok büyük zorluklar, sıkıntılar içerisinde kulüplerimiz mücadelelerini vermeye çalışıyorlar. Kimsenin amatör kulüplerden rant elde etme gibi bir şansı yoktur. Bu tamamen gönüllülükle, sevgiyle yapılan bir iştir. Kulüplerin ayakta kalması için mücadele eden herkese teşekkür ediyorum. Bu anlamda amatör spor kulüpleri olarak gerekli destekleri bekliyoruz. Yetkililerden üvey evlat konumundaki amatör spora yakın durmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“KURUMLARIMIZIN BAŞINDAKİ İDARECİLERİN SPORA BAKIŞ AÇILARI, FUTBOLA BAKIŞ AÇILARI NE YAZIK Kİ BİZLERİ BU NOKTAYA GETİRDİ”
   Van amatöründe 20-25 tane takımdan bahsetmenin Van adına üzüntü veren bir şey olduğunu söyleyen Başkan Kıvanç, “Batıdaki bazı illerde 150-160 tane amatör takımı varken, bizim bugün 20-25 tane takımdan bahsetmemiz bizim adımıza üzüntü veren bir şey. Bizim gibi bir kente yakışmıyor. 90 ile 2000’li yıllarda bizim yaklaşık olarak 40’ın üzerinde amatör takımımız vardı. Çok nitelikli, yetenekli sporcuların çıktığı ve o dönemki Vanspor’umuza gerçek manada alt yapı teşkil eden bir amatör ligimiz vardı. Vanspor’umuz o dönem süper ligdeydi ve 3. Lig’de DSİspor, Ercişspor’umuz vardı. Yine Van’ın etrafındaki bütün illerin de profesyonel takımları vardı. Bütün bu takımları besleyen de bizim amatör futbolumuzdu. Kurumlarımızın başındaki idarecilerin bu anlamdaki spora bakış açıları, futbola bakış açıları ne yazık ki bizleri bu noktaya getirdi. O dönemin kurum amirleri sporla inanılmaz ilgiliydiler. DSİspor yıllarca profesyonel ligde mücadele etti ve bir kurum takımıydı. Dolayısıyla bu kurum amirlerinin futbola bakış açılarıyla ilgili bir şey. Bir belediyenin spor kulübünün olmaması utanç verici bir şeydir. Takımı olanlarında kendi takımlarını ciddi manada desteklemeleri gerekiyor. Yine kurumların bir spor kulübü kurmaları gerekiyor. Önemli olan gençlere dokunabilmektir. Bu sorunların biran önce çözülmesini bekliyoruz. Sayın Valimizin bu konuda kurumlarımıza, ilçe belediyelerine, kaymakamlıklara bu anlamda bir terkinlerinin olması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde kulüp sayılarımızı farklı noktalara çıkarabiliriz” dedi.

“AMATÖR SPOR AİLESİ BÜYÜK BİR AİLEDİR”
   Van’ın genç bir nüfusa sahip olduğunu belirten Başkan Kıvanç, “Bu kadar genç nüfusumuz olan bir iliz diyoruz. Ama bizim şuanda Ağrı’dan, Muş’tan, Bitlis’ten, Hakkâri’den bir farkımız yok. Oysa bizim bir farkımızın olması gerekiyor. Biz bu bölgenin önemli pilot şehriyiz. Herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapmak zorundadır. Amatör sporu ekonomik olarak can çekişiyor. Tabi bilindiği gibi bir koronavirüs süreci yaşıyoruz. Koronavirüs şuanda Türkiye’nin gündeminde önemli yer kaplayan bir konudur. Koronavirüs bütün dünyayı her noktada etkilediği gibi spora da ciddi manada darbe vurdu. Amatör futbolunun da oynatılıp, oynatılmaması yönünde daha alınmış net bir karar bugün itibariyle yok. Bugün yarın böyle bir açıklamanın yapılmasını bekliyorum. Şuan 2. Lig, 3. Ligler oynanıyor, halı sahalar açık. Dolayısıyla bütün bu işleyiş devam ederken amatör futbolunu oynatmamak, kilit vurmak bence çok doğru olmayacaktır. Bu karar kesinlikle geriye götürecektir. Mutlaka tedbirler alınarak amatör liglerinin de oynatılması gerekiyor. Amatör spor ailesi büyük bir ailedir. Amatör spor ailesini sahipsiz bırakmamalıyız. Amatör spora sırtımızı dönmemeliyiz. Spor yapan gençlikten kötü gençlik çıkmaz. Dolayısıyla bizim gençlerimizi ne olursa olsun spora kanalize etmemiz gerekiyor. Spora yönlendirip, sporla buluşturmamız lazım. Ailelerinde buna destek ve öncülük etmesi gerekiyor. Spor yapan gençlik sosyal bir gençliktir, kendini ifade edebilen bir gençliktir, öz güvenli bir gençliktir” diye konuştu.
Bölge:Bişar Ulutaş

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2020, 12:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29