Kurt: Necdet Takva'nın kazanması, bölge adına büyük bir şans olur

Van’da gazetecilerle bir araya gelen Ak Parti 23. Dönem Milletvekili Abdurrahman Kurt, bölgede yumuşama sürecinin başlaması için Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva’nın kazanmasının önemine değindi. Kurt, “Toplumun değerleriyle barışık olan Necdet Takva’ya herkesin destek vermesi gerekir. Bu şansın değerlendirilmesi şart” dedi. Kurt, HDP’nin de bir slogan partisi olmanın ötesine geçemediğini söyleyerek, “Kazansalar bile hizmet veya projeler gibi bir sorunlarının olmayacağını herkes biliyor” şeklinde konuştu.

Kurt: Necdet Takva'nın kazanması, bölge adına büyük bir şans olur

             Ak Parti’nin Eski Diyarbakır İl Başkanı ve 23. Dönem Milletvekili Abdurrahman Kurt, Eski Ak Parti İl Başkanı Abdullah Aras ile birlikte Van’da gazetecilerle bir araya gelerek gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. Kurt, bölgenin normalleşmesi adına, Ak Parti Van Büyükşehir Belediye Başkanı Necdet Takva’nın kazanmasının önemine değindi.
Van’ın kendisi için özel bir şehir olduğunu anlatan Abdurrahman Kurt, “Van, bölgeye ağır etkisi olan illerin başında gelir. Kürt coğrafyasının etkili şehirlerinden ikisi Diyarbakır ve Van’dır. Van’a geldik, söyleyeceğimiz bazı sözlerin gazetecilerin de kamuoyuna duyurması ile bölgeye pozitif bir katkı sunmasını arzuluyoruz. Necdet Takva’nın Van için büyük bir şans olduğuna inanıyorum. Partisel bağın yanında, bölge insanı ile barışık olan biridir” ifadelerini kullandı.

 


         “ERDOĞAN’IN KÜRT MESELESİ İFADESİNİ HAZMEDEMEYENLER OLDU”
2005 yılında Diyarbakır’da Ak Parti İl Başkanı olduğu dönem, Ağustos 2005 yılında TOKİ’nin anahtar teslim töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Kürt Sorunu benim sorunumdur’ ifadesini kullandı. Bu adeta manifesto olarak gösterildi. Ama havanın sıcak olması, Cuma namazı öncesi olması ve bir miting havasında söylenen bir söz olmadığı için çok etkisi olmasa da, PKK bir anda tutum değiştirdi ve yumuşama havasına izin vermedi. Terörü tırmandırmaya başlayan örgüt, adeta barış ortamının olmamasına gayret gösterdi. Bu kez Ak Parti ve devlet tarafı da söz konusu sözü eleştirmeye başladı. Belli bir süre sonra yeniden yönetim eski rayına girdi. Fakat belli bir süre sonra ben Diyarbakır gibi bir şehirde, stadyumda kongre yaptım. Barış masası oluşması için büyük gayretlerimiz oldu. Devletin toplumun sorunlarını konuşması için bir müsait alan oluşturduk. Ha ne oldu belli bir süre sonra, biz parti dışında kaldık, yine gerginliğin olduğu süreçler başladı” dedi.

 


          “NECDET TAKVA, TOPLUMUN DEĞERLERİYLE BARIŞIK BİRİ”
Konuşmasında Necdet Takva’ya ayrı parantezler açan Abdurrahman Kurt, “Şimdi eğer özellikle Van’da Necdet Takva kazanırsa, toplumun değerleriyle barışık olan biri kazanırsa bölge için büyük bir avantaj olur. Düşünebiliyor musunuz ayakları üzerinde duran bir belediye yönetimi, kayyumdan da uzak. İpini maalesef çağdaş haçlılar dediğim, gladyoya kaptırmış HDP yöneticilerinin iradelerinin dışında bir alana taşırsak çok iyi olur. Necdet Takva, kendisinin talip olmadığı, kendisine tevdi edilen bir görev konusunda başarılı olursa, bölgeden adeta bir Nevruz ateşi yanabilir. Çünkü biz kanı durdurmak zorundayız. Yaşadığımız tecrübelerden yola çıkarak bakalım. 2014 yılında ben Sur Belediye Başkan adayıydım. Karşıma ilkokul mezunu birini bıraktılar. Evladı dağda olan biriydi. Tamamen ajitasyon yaparak, bütün köylere baskılar kurarak seçimi kazandılar. O zamanlar böyle güvenlik tedbirleri yoktu. Defalarca onlara söyledim, bakın yanlış yapıyorsunuz diye. İşte o yanlışın arkasından çukurlar, hendekler başladı” diye konuştu.

 


           “ŞİDDET VE ÇATIŞMALARIN ARTMASINDA HDP YÖNETİCİLERİNİN PAYI BÜYÜK”
HDP yöneticilerine yönelik eleştirilerde bulunan Kurt, “HDP’nin her barış diye yola çıktığı zamanlar, bakın hep çatışma artmıştır. Özellikle HDP yöneticilerinin bunda payı büyük. HDP’nin tek derdi slogan atmaktır. Çözüm üretmek için kesinlikle yola çıkmazlar. Bunu her defasında gördük. Çukur ve hendek olaylarında görüyoruz işte. Diyorlar ki, ‘Devlet Sur’u, Cizre’yi yıktı’. Bakın arkadaşlar dünyanın hiçbir ülkesinde bir sokağı kazıp dinamitler ve patlayıcılar bırakanlara izin verilmez. Bakın ben Amerika’da bizzat şahit oldum. Trafik polisi sizin aracınızı durdurduğunda, direksiyondan elinizi indirdiğinizde kafanıza sıkar. Bazı bölgelerde aracınızı park ettiğinizde oradaki karakollara haber vermeniz lazım. Şimdi tutup bizim devletimizi haksız yere eleştirmek doğru değildir. HDP slogan attığında, kimin adına bedel ödeniyor, bunu sorgulamak lazım” dedi.

 


            “MAHALLESİNDE MUHTAR SEÇİLEMEYECEK BİRİ, HDP’NİN BAŞINDA”
HDP Genel Başkanı Sezai Temelli ile ilgili eleştirilerde bulunan Abdurrahman Kurt, “Kürtlük ve Türklük davası yapmıyorum, Kürt meselesi deyip, şu an HDP’nin başına Sezai Temelli’yi bırakırsanız olmaz ki. Allah aşkına bu kim? Türk solundan bir kişi. Sorgulasan kendi mahallesinde muhtar seçilemeyecek bir isim. PKK, HDP yapılanmasının barış yapma iradesine sahip olmadığını düşünüyorum. Sadece Fransa’da öldürülen üç kadın militanın neden öldürüldüğünün cevabını çoğu kişi veremedi. Avrupa’daki bazı ülkeler bununla bir mesaj verdiler. Biz olmadan adım atamazsınız. İşte tüm bunları hesaba katmamız lazım” şeklinde konuştu.

 


         Bölgedeki vatandaşın oy kullanırken çok iyi düşünmesi gerektiğini söyleyen Kurt, “HDP inanın bir cinnet partisidir. Slogan atmaktan başka işe yaramayan yöneticiler var. Hizmet veya proje ile ilgili bir dertleri yok. HDP yol mu yapmak istiyor, köprü mü yapmak istiyor. Hayır. Devlet hata yaptığında, HDP slogan üretiyor. Başka bir şey yok. Eğer onlara destek sunulduğu her vakit, kan dökülüyorsa, şiddet ortamları artıyorsa, çatışmalar çoğalıyorsa artık halkımızın doğru bir karar vermesi lazım. Şimdi bir arkadaş çıkmış Van’da. Ticaret Odası’ndan geliyor, birçok kişi ile barışık. O yüzden Necdet Takva’yı desteklememiz geliyor. Bugün bir çıkış şansı var. Onun iyi değerlendirilmesi lazım” diye konuştu.

 

 
        “KÜRT MESELESİNİN ÇÖZÜMÜNDE MUHATAP ÖRGÜT OLMAMALI”
Toplumsal barışın sağlanması için Kürt meselesinin çözümü isteniyorsa, bunun tüm toplumla alakası olduğunu anlatan Kurt, “İslami ve insani hukuk çerçevesinde baktığımızda bu sorunun çözümü isteniyorsa muhatap PKK değil. Geçmişte ihlal edilen haklar var. Demokratik mücadele vermek lazım. Ama PKK bunu silahla veriyor. Kardeşim ne işin var senin silahla, diye sormak lazım. Bizi kontrol eden güçler var. Onların kapsama alanları dışına çıkmak lazım” ifadelerini kullandı.

 


         Necdet Takva’nın kazanmasını, halk için ve bölgenin geleceği için istediğini ifade eden Abdurrahman Kurt, “Vallahi ben Necdet için gelmedim. İstiyorum ki bu fırsat değerlendirilsin. Bölgenin geleceği açısından Necdet büyük bir şans” dedi.
Allah’ın kendilerini Kürt olarak yarattığını söyleyen Kurt, “Rabbim bizi Kürt olarak yaratmışsa, biz bundan gurur duyuyoruz. Biz Türkiyelileşmek istiyoruz, ama bazıları bizi Türkleştirmek istiyor. Bu doğru değil. Bakın arkadaşlar dün Ak Parti’ye Kürtçü diyorlardı. Ama şimdi Türkçü diyorlar. Siyasette farklı süreçler yaşandı. O gün farklı bir ortam vardı. Bugün Başkanlık sistemi ile ittifaklar şart olmuş artık” dedi.

 


       Kurt’tan sonra kısa bir değerlendirme yapan Ak Parti eski il başkanı ve MÜSİAD’ın iki dönem önceki başkanı Abdullah Aras, Kürtlerin geçmişte sıkıntılı günler yaşadığını, ancak Ak Parti döneminde yapılan iyileştirmelerin de inkar edilmemesi gerektiğini belirterek, “Devlet şimdi bir şans verdi. Necdet Takva’nın kazanması ile bu şansın iyi değerlendirilmesi lazım. Çünkü Necdet Takva gerçekten de başarılı işler yapabilecek bir isimdir” diye konuştu.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2019, 18:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER