Kurukcu: Erciş Şeker Fabrikası özelleştirilemez!

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Erciş Şeker Fabrikası’nın satışı gerçekleşecek olan fabrikalar arasında olacağını haber aldıklarını belirterek, “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, Cumhuriyet değerlerinin yok edilmesi demektir” ifadelerini kullandı.

Kurukcu: Erciş Şeker Fabrikası özelleştirilemez!

   CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, son dönemde sıkça "yerli ve milli" vurgusunun yapıldığını, bu kapsamda şeker fabrikalarının ilk sırada yer aldığını söyledi.

   Cumhuriyet'in ilk fabrikalarının, şeker fabrikaları olduğunu belirten Kurukcu, bu fabrikalarda binlerce işçinin çalıştığını, bunun dışında pancar üreticilerinin, besicilerin, nakliyecilerin ve lokantacıların olduğunu belirtti.

   Türkiye'de özelleştirmelerin amacına uygun yapılmadığını, daha önceki özelleştirmelerden sonra birçok kurumun faaliyetinin durduğunu savunan Kurukcu, "Özelleştirme talebi, şeker fabrikasında çalışan işçilerden, üreticilerden gelmedi. Türkiye'deki siyaset kurumunun da böyle bir talebi yok. Bu talep, maalesef yerli ve milli olmayan ve sürekli bu işi kaşıyan yabancı sermayeli büyük firmalardan geldi. Şeker fabrikaları zarar ediyor algısının oluşturulmaya çalışılıyor. Bunun zarar etmesinin sebebi, orada çalışan işçiler değil bu anlayıştır. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, Cumhuriyet değerlerini yok etmektir. Milli ve yerli olmayan taleplerle gerçekleştirilmektedir bu satış. Türkiye'de hiç kimse, şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili bir talepte bulunmamıştır. Bu talep, bugün savaş halinde olduğumuz ABD'nin şirketlerinden gelmektedir. Özelleştirmelerin milli bir mesele olduğunu, buna karşı herkesin ortak bir mücadele vermesi gerektiğini ifade etti.

   Kurukcu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatları doğrultusunda, 20 milletvekilinin yer aldığı bir heyet oluşturduklarını, bunların Türkiye'deki şeker fabrikalarını ziyaret edeceğini söyledi.

    Kurukcu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın almış olduğu kararla 20.02.2018 tarihi itibari ile 14 şeker fabrikasının ihale satış süreci başlatılmıştır. Erciş şeker fabrikası ilk etapta satış listesinde olmamasına rağmen ikinci etapta satış programına bırakılacaktır. Ülkemizin kritik bir sınav ve süreçten geçtiği bu günlerde hassasiyet taşıyan tüm milli konulara göstermiş duruş ile şeker fabrikalarının ayakta kalması adına vermiş olduğumuz mücadele  duygularıyla değil aklıyla hareket eden, bireysellikten uzak toplumsal faydayı gözeten bir anlayış çerçevesinde duvarların yıkılması mücadelesidir. Bu doğrultuda Van gölü havzasının tek sanayi kuruluşu olan ve yılda 50-60  trilyon katma değer sağlayan, 10 binlerce insana ekmek kapısı olan Erciş şeker fabrikasının milli sanayi kuruluşu olan fabrikaların özelleştirme  kapsamından çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2018, 15:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER