Kurukcu: Erciş'te HES santrali kurulmamalı!

Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, Erciş’te tekrar yapımına devam eden Hidro Elektrik Santralinin kurulmaması gerektiğini söyledi.

Kurukcu: Erciş'te HES santrali kurulmamalı!

   Erciş İlçesinde Danıştay’ın ‘Dur’ kararına rağmen Zilan Deresi'nde yeniden HES yapımına başlandığını belirten CHP'li Kurukcu, "Zilan Deresi’ne hükümet tarafından 2014 yılında HES ‘in yapılmasına  başlanmıştı ve bu çalışmalara itirazda bulunup yargıya taşıyan çevre örgütler ve geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunu belirten çevre köylüler, HES’in yapılması durumunda bölgede oluşacak ekolojik tahribat nedeniyle geçimlerini sağlayamayacak duruma geleceklerini ve bu nedenle göç etmek zorunda kalacaklarını belirtip yaptıkları yasal başvurular üzerine Danıştay kararıyla durdurulmuştu. Toplumun bir bütün  Koronavirüs (Kovid-19) pandemisiyle mücadele içinde olduğu böylesi bir dönemde HES inşasına yeniden başlanması tek kelime ile  fırsatçılıktır ve hukuksuzluktur. Danıştay’ın kararı ortadayken bu yapılan suçtur. Koronavirüs sürecinde herkes geçim ve sağlık derdine düşmüş iken hükümet ne yapmaya çalışıyor" dedi.

   Kurukcu, sözkonusu bölgenin geniş tarım arazileri, otlak alanları ve meralarıyla tarım ve hayvancılığın en verimli şekilde yapıldığı bir bölge olduğunu ifade ederek, "Zilan Deresi Van Gölü'ne dökülmektedir. Erciş’te bölge halkının göçe zorlaması ya da demografik yapı değiştirilmek isteniyor. HES’ler ve barajlar bölgenin flora yapısını bozarak doğal yaşama büyük tahribat veriyor. Hayvancılıkla uğraşanların mera alanlarına zarar verilerek sular adeta bir alana hapsedilecek. Zilan üzerinde tahakküm kabul edilemez. Ülkemizin en çok ışığını alan Van ilimizde aynı yenilenebilir enerjiyi güneş santralleri ile almak varken ve ülkenin dört mevsiminde dahi en etkili ışık alan bölgelerinden biriyken buraya HES’ler ve barajlar yapmak iyi niyetli bir girişim değildir. Yapılmak istenen HES projesi zengin endemik tür popülasyonlarına olduğu gibi, tarım ve mera alanları üzerinde yaratacağı yıkıcı etkiyle de halkın zorunlu göçe maruz kalması ve toplumsal yapının bozulmasıyla sonuçlanacaktır. Yapılmak istenen HES’in bölge halkı yararına enerji sağlayacağı iddiası da büyük bir çarpıtmadır. Bu HES projesi acilen durdurulmalıdır" dedi.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2020, 19:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER