Mehmetçik omuzdan 'milli füze' atacak

ASELSAN ve Roketsan iş birliğiyle yürütülen Portatif Hava Savunma Füze Sistemi Projesi kapsamında geliştirilen füzelerin yakın zamanda birliklere teslimatına başlanacak. Uzmanlar projenin neden önemli olduğunu anlattı, ihracat boyutuna dikkat çekti.

Mehmetçik omuzdan 'milli füze' atacak

 

    Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in yaptığı “Portatif Hava Savunma Füze Sistemi Projesi (PorSav) kapsamında teslimatlar yakın bir zamanda olacak” açıklaması gözleri bir kez daha bu projeye çevirdi.

 

   Peki proje Mehmetçik’e ne gibi avantajlar kazandıracak, sistemde olan hangi ürünün yerine kullanılacak? Savunma sanayii araştırmacısı Hakan Kılıç hem bu sorulara yanıt verdi hem de gelecek dönemlerdeki muhtemel senaryoları anlattı.

 

   En alçak irtifada görev PorSav’ın olacak

   PorSav’ın ‘milli MANPADS’ (Omuzdan ateşlenen füze) olarak adlandırılabileceğini belirten Kılıç, teslimi yaklaşan projenin milli kademeli hava savunma şemsiyesi oluşturulması vizyonunda görev üstleneceğine değindi.

Teslimatlar gerçekleştiğinde sahada nasıl bir durum olacağı konusuna da açıklık getiren Kılıç, “PorSav; Korkut, Gökdeniz, Hisar-A, Hisar-O ve Siper yanında sistemin en alçak irtifada savunmasını yapacak füze sistemini temsil ediyor. Bu kapsamda PorSav’ın birlik veya bölük bazında mobil alçak irtifa hava savunmasını karşılayacağını söylemek mümkün” ifadesini kullandı.

 

     PorSav’a neden ihtiyaç duyuldu?

    “PorSav askeri terminolojiye göre aslen bir MANDPADS (Man-Portable Air-Defense Systems) yani omuzda taşınan ve fırlatılan hava savunma sistemi” diyen Hakan Kılıç, şöyle devam etti:

“Daha açık ifadesi ile PorSav tek er tarafından taşınabilen, omuzdan atılan, kısa menzilli, ısı/kızılötesi/IR/IIR güdümlü, çok alçak irtifa hava savunma füze sistemidir.

   Burada en çok karıştırılan veya sorulan sorulardan biri de ‘Hisar-A alçak irtifa hava savunma sistemi üretmişken PorSav’a neden ihtiyaç duyuldu?’ konusuydu. Benzer güdüm sistemi ve hedef yelpazesine hitap eden her iki füze de aslında aynı görevler için kullanılmakta. Ancak Hisar-A da alçak irtifa hava savunmasını temsil etse de PorSav bir kademe daha aşağısını, çok alçak irtifa yani Korkut uçaksavar top sisteminin hitap ettiği alana kadar etki edebilir.

   Hisar-A daha büyük gövde, harp başlığı, biraz daha uzun menzillidir. Hisar-A paletli zırhlı araç üzerinde iken, PorSav piyade tarafından taşınır. Dolayısıyla özel kuvvetlerden, düşman içine sızmış veya ülke dışında görev yapan çeşitli birliklere kadar tüm TSK’da hava savunma eğitimi almış olması şartı ile ilgili sınıflardaki personel kullanabilir.

Oysa paletli araç sadece düzenli ordunun harekat yaptığı, birlik bazında diğer unsurlarımızın da olduğu alanlarda varlık gösterebilir. Üstelik PorSav daha küçük ve maliyet olarak düşük olduğu için çok yaygın bir şekilde üretilip, dağıtılabilir.”

 

 

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2020, 12:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29