'Müdahale edilmezse marka değerini kaybeder'

Van Kahvaltısının, bir yandan UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine alınması için mücadele edilirken, diğer yandan Van Kahvaltısının marka değeri düşüyor.

'Müdahale edilmezse marka değerini kaybeder'

       Sütçü Kenan Kahvaltı Salonu işletmeni Kenan Çoşkun, işin ehli olmayan, hazır ürünlerle sözde Van Kahvaltısı hizmeti sunan bazı işletmelerin bu kültüre zarar verdiğini, önlem alınmadığı takdirde Van’a has bu önemli kültürün yok olmakla yüz yüze kalacağını söyledi.


         “Acilen müdahale edilmeli”
Van Kahvaltısının bazı işletmelerin para kazanma hırsına kurban edilemeyecek ölçüde önemli olduğuna değinen Coşkun, bunun önleminin acilen alınması gerektiğini kaydetti.
Van Valiliğine ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne çağrıda buluna Coşkun, sözde Van Kahvaltısı hizmeti yapan işletmelerin bu vurdumduymazlıklarından dolayı çok sayıda şikayet aldıklarına ifade ederek, bir kültürün göz göre göre yok edilmeye çalışıldığını belirtti.

 


        “Bu sorumluluk herkes ait”
Van’a gelen turistlerin ilk işinin Van Kahvaltısı yapmak olduğunu, bunun da Van’a önemli bir katma değer kattığına değinen Coşkun, Van Kahvaltısına zarar veren her faaliyetin durdurulması gerektiğini vurguladı.
Aksi takdirde bunun sorumluluğunun her kese ait olacağına işaret eden Coşkun, yöreye özgü bir değerin heba edilmeye çalışıldığını kaydetti.

 


        “Gittikçe itibarsızlaştırılıyor”
Son bir iki yılda Van Kahvaltısı gibi bir değerin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığından söz eden Coşkun, hijyenik olmayan ürünler, kalitesiz hizmet veren yeni iş yerleri ve il dışında da Van Kahvaltısı adı altında açılan kalitesiz ve düzensiz yerlerin bu sektöre ağır darbe vurduğunu söyledi.

 


          Çoşkun, “Valilik ve İl Kültür Müdürlüğü bu konuya acilen müdahale etmelidir. Vana gelen Turistler Van kahvaltısı yapmak istiyor. Ama Van kahvaltı kültürünü bilmeyen birçok işletme, marketlerden aldıkları paketlenmiş ürünleri Van Kahvaltısı adı altında misafirlere sunuyor. Birçok misafirden bu konuda şikayetler alıyoruz.  Biz Van Kahvaltısını tanıtmak adına mücadele ederken, Van kahvaltısı yaptık ve memnun kalmadık diyen çok sayıda misafirle karşılaşıyoruz.

 


       Bunun sebebi; Van kahvaltı kültürünü bilmeyen, kahvaltıcılıkla yakından uzaktan ilgisi olmayan, amacı sadece para kazanma olan birçok işletme, bizlerin Van Kahvaltısı adına yaptığımız her şeyi yıkıyor, itibarsızlaştırıyor. Van Kahvaltısı günümüzde organik ve temiz gıdanın sembolüdür. Yöreye özgü birçok çeşidin bulunduğu ve özellikle yaylalarda yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan "otlu peynir', un, tereyağı ve yumurta kullanılan "murtuğa" ve öğütülmüş buğdayla hazırlanan "kavut', yüksek rakımlı yaylalardan elde edilen karakovan balı gibi birçok çeşidin bulunduğu Van Kahvaltısı, birkaç kendini bilmez işletmenin para hırsına kurban edilmeyecek kadar değerlidir ve Van için önemlidir. Bu nedenle Van Valiliğinden ve Kültür Müdürlüğünden ricamızdır. Van Kahvaltı kültürüne zarar veren her türlü faaliyet engellenmelidir. Yoksa, Van'ın değeri olan Van Kahvaltı Kültürü, değerini yitirecek ve tüketici nazarında itibarsızlaşacaktır” şeklinde konuştu.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2020, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER