Say: Edremit'i ülkemizin en güzel ilçelerinden biri yapmak için çabalıyoruz!

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, görevde bulundukları 7,5 aylık süre zarfında önemli hizmetlere imza attıklarını, hayata geçirmeyi düşündükleri projelerin de ilçeye ve kente büyük fayda sağlayacağını belirtti. Say, Edremit’ti ülkenin en güzel ilçelerinden biri yapmak için çaba gösterdiklerini anlatarak, “Hayata geçireceğimiz projeler Edremit’i her açıdan en güzel yaşanır ilçelerdin biri olma durumuna getirecek” dedi.

Say: Edremit'i ülkemizin en güzel ilçelerinden biri yapmak için çabalıyoruz!

          İlçede 2 bin 800 yıllık geçmişi bulunan Urartular dönemine ait olan Kız Kalesi’nin olduğu bölgede işletilen Seyir Tepesi’nde gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, göreve gelişlerinin üstünden 7,5 aylık bir süre geçtiğini, bu süre zarfında belediye birimlerinin nasıl hizmetler yaptığıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek için böylesi bir toplantı düzenlediklerini belirtti.

 


         Yaptıkları ve yapacakları projeleri anlatan Başkan Say, yakın süre içinde Edremit’in belediye hizmetleri ile öne çıkacağını vurguladı.
Fen İşleri Müdürlüğü’nün çalışmalarını anlatarak konuşmasına başlayan Başkan Say, “Daha önce asfaltlanmamış 13 kilometre yol asfaltlandı. Daha önce açılmamış 9 kilometre yeni yol açtık. Tüm mahallelerimizde 80 kilometre stabilize yol yapıldı. 20 bin metrekareye yakın parke taşı döşendi. Okullarımızın ihtiyaçlarını giderdik” dedi.

 


        “YEŞİLLENDİRME KONUSUNDA BÜYÜK ÇALIŞMALAR VAR”
Park ve Bahçeler Müdürlüğü olarak fidan dikimine büyük önem verdiklerini anlatan Başkan Say, toplamda 23 bin adet fidan dikimi gerçekleştirdiklerini anlattı.

 


          Parkların birçoğuna su hattı döşediklerini söyleyen Say, Bölge Hastanesi bahçesine de yeni ağaçlar diktiklerini dile getirdi.
Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün çalışmalarından söz eden Başkan Say, “Günlük 120 ton çöp toplanıyor. 5 bin ton moloz ve hafriyat toplayıp, çevre kirliliğini önledik. Camiler, okullar ve ihtiyaç sahibi evlerin temizliğini yaptık. Her gün düzenli olarak süpürülen yol miktarı 10 kilometredir” şeklinde konuştu.

 

 
          İmar İşleri Müdürlüğü’nün çalışmalarını anlatan Başkan Say, 85 adet imar durum belgesi ve 16 adet yeni ruhsat verildiğini belirtti. İlçede metruk olarak bilinen 26 binayı yıktırdıklarını söyleyen Başkan Say, kaçak yapıların da mühürlendiğini ifade etti.
İlçedeki asansörlerin denetlendiğini dile getiren Başkan Say, arızalı asansörlerin mühürlendiğini söyledi.

 


         “GÜNLÜK BEŞ TON AMBALAJ ATIK TOPLANIYOR”
Çevre Koruma Müdürlüğü’nün günlük beş ton ambalaj atığı topladığını, sivrisinek ve haşere ile mücadelenin de sürdüğünü söyleyen Başkan Say, 140 adet ahırın da kalıcı çözüm için kent dışına çıkarılma gibi bir çözüm için arayış içinde olduklarını belirtti.
 Sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda belediye olarak önemli çabalarının olduğunu söyleyen Başkan Say, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bize gönderilen bir aracımız var. Bununla birlikte sıfır atık konusunda okullara gidiliyor, öğrenciler bilgilendiriliyor ve geri dönüşüme katkıda bulunulması için çalışmalarımız sürüyor. Edremit’te ödüllü yarışmalar yaptık, ilçemizdeki bir okul atık pil toplama konusunda bölge birincisi oldu” dedi.

   


          Edremit’te zabıtanın denetimlerinin sürdüğünü dile getiren Başkan Say, “Vitrinde olan tüm işyerleri denetleniyor. Şu ana kadar 172 iş yeri denetlendi. Sıkıntılı iş yerleri uyarıldı veya cezalar kesildi. Yine seyyar satıcılar konusunda da hassasiyetle çalışmalar sürüyor” ifadelerini kullandı

 

.
           “EDREMİT’TE ALT YAPISI OLMAYAN MAHALLE KALMAYACAK”
Başkan Say, seçim dönemindeki bazı vaatlerini de hatırlatarak, “Seçim döneminde benim bazı vaatlerim vardı. O konuda da çalışmalar yaptık. Bazı konularda yetki Büyükşehir Belediyesi’ndedir diye, adım atmazlık yapmadık. Çözülemeyen bir alt yapı konusu vardı ilçemizde. Bugün şu anda Ankara’da ihale yapılıyor. Edremit’in alt yapı ihalesi gerçekleşiyor. Yakın zamanda kazma vurulup başlanacak ve bu ihale ile birlikte ilçede alt yapısı olmayan bir mahalle kalmayacak” şeklinde konuştu.
Van Gölü kirliliği konusunda da konuşan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, “Edremit’in alt yapısı da bu konuda gölün kirlenmemesi için katkı sunacak. Yine Biyolojik Arıtma Tesisisi’nin tamamlanacak olması, gölü kurtarma konusunda bir katkı sunacak. Arıtma tesisi ve alt yapının tamamlanacak olması, gölün kirlenmemesi için büyük bir etki oluşturacaktır” dedi.

 


       “ÇEVRE YOLU ŞEHRE NEFES ALDIRACAK”
Van Çevre Yolu konusuna da ironik bir sözle değinen Başkan Say, “Bildiğiniz gibi artık neredeyse bir kamyon yazısı olacak. ‘Aşkımız Van Çevre Yolu gibi olsun, hiç bitmesin’ diyorlar. İnanın bu konuda herkese büyük görevler düşüyor. Çevre yolunun geçtiği güzergahlarda, arsa sahiplerine de önemli görevler düşüyor. Biz Mart ayı içinde Çevre ve Şehircilik Bakanımızı Edremit’in Elmalı Mahallesi’nde konuk ettik. Söz konusu durumu kendisine anlattık. Şimdi üç etaplı çevre yolunda imar çalışmaları tamamlandı. İnşallah yıl başına kadar kağıt üzerindeki çalışmalar tamamlanacak. Yani kazma vurma ile ilgili engeller ortadan kalkmış olacak. Biz hiçbir vatandaşın mağdur olmasını istemeyiz. Ama hiçbir vatandaş da, kendi mülkiyet hakkını korumaya çalışırken, yüzbinlerce insanın yararlanacağı çevre yolunun yapılmasına engel olmamalı. Tüm şehri kilitleyecek, çevre yolunun yapımını geciktirecek bir adım atılmamalı. İmar ve çevre yolu şehrimizin kaderini değiştirir. Çevre yolu şehre nefes aldıracaktır. Yeni alternatif caddeler oluştuğunda, Cumhuriyet Caddesi, ülkenin metrekare olarak en pahalı caddesi olmaktan çıkacaktır” diye konuştu.

 


        BAŞKAN SAY, YAPILACAK OLAN PROJELERE DEĞİNDİ
Edremit’te yapılacak olan projelere de vurgu yapan Başkan Say, “Bu bölgede bildiğiniz gibi Urartular yaşamıştır. Şu an üzerinde bulunduğumuz Kız Kalesi 2 bin 800 yıllık. Yine Şamran Kanalı, Menua Kanalı olarak da bilinir. Daha önce tanıtımı için bisiklet turu düzenlendi. Yine turizme kazandırılması için çalışmalarımız sürüyor. Projemiz şekillenince sizleri yine bilgilendireceğiz” dedi.
Yine ikinci projemiz Süphan Kültür Merkezi olarak bilinen ve Kaymakamlık ile ortak kullandığımız yerde platenaryum, mikrodan makroya dediğimiz planetaryum merkezi kuruyoruz. Bu proje hayata geçmek üzere. Çocuklar burada evreni ve uzayı tanıma imkanı bulacak. Uzay üssü gibi bir yer. Yine Edremit’te ve Van’da ilk kez bir millet kıraathanesi kuruyoruz. Yine TOKİ kavşağında sebze hali olarak bilinen yerde, organik sebze ve meyveler satılacak. Kadınlarımızın el emeği ile ürettikleri ürünleri burada ücretsiz olarak sergileyebilecekleri bölümler oluşturacağız” dedi.

 


      Edremit’te limanın büyütüleceğini anlatan Başkan Say, yine Tuşba, İpekyolu belediyesi ve üniversite ile görüşülerek Edremit’ten üniversiteye kadar deniz yolu taşıma projesi hayata geçirmeyi düşündüklerini söyledi.

 


        “SAHİLDE YENİ BİR PROJE HAYATA GEÇİRİLECEK”
Van’dan Edremit’e gelindiğinde Havaalanı sonrası ilçeye kadar sahilde yeni bir proje hazırladıklarını anlatan Başkan Say, “3 kilometrelik alanda oturma bölümleri, çocuk oyun alanları, bisiklet yollarının olduğu çok güzel bir sahil bandı oluşturmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Eski TOKİ olarak bilinen Erdemkent bölgesinde güzel bir projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını dile getiren Başkan Say, “PanoraVan adını verdiğimiz proje ile TOKİ bölgesindeki tüm insanların ve kentte insanların faydalanacağı sosyal tesislerin olduğu bir alan düşünüyoruz. Bu projenin içine teleferik de bırakmayı düşünüyoruz. Hem ulaşım hem turistik amaçlı teleferik sistemi ile bu projeyi ilçeye kazandırmak istiyoruz” dedi.

 


        Edremit’in güneş alma potansiyelini göz önünde bulundurarak enerjiye katkı sunacak dört projelerinin yakın sürede hayata geçeceğini dile getiren Başkan Say, eski Yüniplik Fabrikası olarak bilinen yerde Edremit Belediyesi hizmet binasını inşa edeceklerini belirterek, kendilerine destek çıkan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’e de teşekkür etti.
Başkan Say, ilçede kırsal bölgelerde tarım alanında güzel çalışmalar yapıldığını belirterek, bundan sonra da söz konusu çalışmaların süreceğini dile getirdi.

 


          “EDREMİT’TE SPOR KÖYÜ PROJESİ HAYATA GEÇİRMEYİ PLANLIYORUZ”
İlçede Spor Köyü projesi oluşturmayı düşündüklerini söyleyen Say, “Spor Bakanlığı ve DAKA ile yürüttüğümüz bu proje netlik kazanırsa yine bu konuda kamuoyunu bilgilendireceğiz. İlçedeki taksi duraklarını yeni bölgelerde toplayacağız, yine şık ve güzel taksi duraklarımız olacak” diye konuştu.

 


        Sorular üzerine, söz konusu projelerin belediye meclisinde engele takılmadığını anlatan Say, “Bir projeye resmi olarak başlanması için belediye meclisinde olur alınması lazım. Tümünde olur alındı” diye konuştu.
Göreve geldiklerinde Van Büyükşehir Belediyesi’nin HDP yönetiminde olduğunu, onlarla hiçbir konuda uyum içinde çalışamadıklarını söyleyen Başkan Say, “Başka şehirlerinin ilçelerine çeşitli destekte bulunuyorlardı. Ama bize destek sunmuyorlardı. Biz de onlardan inanın bir bardak su bile istemedik. Çünkü zaten Büyükşehir’in 1 milyarın üzerinde borcu var. Kendi borcu dururken, başka şehirlere yardım göndermesi doğru değildi. Bu konuda da kendilerine soruşturma açıldı” diye konuştu.

 

      Vanspor’a destek sunulamadığı konusundaki soruları yanıtlayan Başkan Say, “Belediye olarak birçok kez bu takıma imkanlar doğrultusunda katkı sunmaya çalıştık. Malumunuz belediyeler profesyonel takımlara destek sunamıyor. Bizim birinci önceliğimiz okullarda çocuklara yönelik amatör sporlara destek sunmaktır. Şu an örneğin Edremit’te bir futbol turnuvamız sürüyor. Yarı final ve final maçları olduğunda basın ile birlikte bu maçları da takip ederiz inşallah” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Program; Kız Kalesi’nde çekilen toplu fotoğraf ile sona erdi.Bölge:Bişar Ulutaş

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2019, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER