SODES güdümlü projelere 7.8 milyon TL...

Van’da Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında yürütülecek olan iki güdümlü proje için yaklaşık 7.8 milyon liralık bütçe Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandı.

SODES güdümlü projelere 7.8 milyon TL...

   Van Valiliği tarafından SODES güdümlü projeler ile ilgili lansman toplantısı gerçekleştirildi. Valilik Ali Paşa Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Valilik Özel Kalem Müdürü ve SODES Merkez Koordinatörü Dr. Ali Kılıçer’in “Umut Eller” ve “Genç Ağaçlar Kök Salıyor” güdümlü projeler ile ilgili sunumu yapıldı.
   Daha sonra konuşan Vali Murat Zorluoğlu, SODES projelerinin daha çok yerel dinamikleri harekete geçirerek, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal içerikli sorunları ilgilendirdiğini söyledi. Vali Zorluoğlu, “Burada benim özellikle üzerinde durmak istediğim bir iki nokta var. Bunları sizlerle paylaşayım. Bu sosyal destek programı hükümetimiz tarafından uzunca bir süredir uygulanıyor. SODES adıyla daha çok biliniyor. 2008 yılında GAP bölgesinde uygulamaya kondu. 2013 yılı itibariyle de Van'ın da içinde bulunduğu 34 ili kapsayacak şekilde düzenlendi. SODES projeleri daha çok yerel dinamikleri harekete geçirerek, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal içerikli sorunları ilgilendiriyor. Sosyal yardımın ortaya çıkardığı ihtiyaçlara cevap vermeyi amaçlıyor. Toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif bir şekilde katılmasını amaçlıyor. Genel olarak SODES'in uygulanmasındaki maksatlar bunlar” dedi.
    En son 2017 yılında 20 adet kamu, 8 adet belediye ve 18 adet STK olmak üzere toplam 46 adet projenin SODES kapsamında kabul edildiğini anımsatan Zorluoğlu, “2010 yılından bu yana toplamda 70 milyon TL'lik bir kaynak bu iş için harcanmış. Ağırlık olarak kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve STK'ların hazırladıkları küçük, orta ölçekli işletmeleri destek maiyetinde bu kaynaklar verildi. En son 2017 yılında 20 adet kamu, 8 adet belediye ve 18 adet STK olmak üzere toplam 46 adet proje SODES kapsamında kabul edildi. Bu projelerden 7.8 milyon TL ödenek bize geldi. Bizde bunu zaman içerisinde bu projeleri geçen STK'lara, kurum ve kuruluşlara aktaracağız” diye konuştu.

  “İlk uygulanacak yerlerden biri Van”
   SODES güdümlü projelerinin uygulanacağı ilk yerlerden birinin Van olduğuna dikkat çeken Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “SODES kapsamında bundan önceki yıllarda olmayan bir uygulama hayata geçirildi. Hükümetimiz yeni bir uygulama başlattı. Bu da SODES içinde güdümlü proje. Diğer projeler bir kaç yüz bin TL'lik projelerken, sınırlı bir faaliyet sayısı ile oluşurken, bu güdümlü projeler daha büyük projeler. Yine diğer projeler kurumlar ve STK'lar tarafından yürütülürken, bu projeyi de valilik olarak biz yürüteceğiz. Bir de buna ayrılan kaynak yüksek. Bu ilk kez Türkiye'de uygulanacak ve ilk uygulanacak yerlerden biri Van. Van'a 2 güdümlü proje için 7.8 milyon TL kaynak aktarıldı. Bu kaynağı Kalkınma Bakanlığı arttırdı. Van'a pozitif ayrım yaparak bu kaynakları aktaran hükümetimize teşekkür ederim.”

    “Bu iki yeri birbirine karıştırmayalım”
    Toplantıda; kamuoyunda yanlış algılanan ‘Kent Meydanı’ projesi ile ilgili bir açıklama yapan Zorluoğlu, valilik binasının yıkıldıktan sonra yerine herhangi bir yapının yapılmayacağını ve yeşil alan olarak kullanılacağını söyledi. Zorluoğlu, “Hükümet konağıyla ilgili projemiz yapıldı, Bakanlığımız tarafından uygun görüldü ve şu anda detay projeleri yapılıyor. Tuşba Kaymakamlığının içerisinde bulunduğu alana hükümet konağı yapılacaktır. O yapıldığı zaman da burası yıkılacak ve herhangi bir şey burada yapılmayacak. Burası gene bir meydan olarak kalacak. Ancak burası küçük bir alan. Burası bir park, bir meydan gibi vatandaşın nefes aldığı, şehrin kalbinde bir meydan olarak kalacak. Esas bizim bu şehre kazandırmak istediğimiz kent meydanı, Cumhuriyet Caddesi’nin arka tarafından düşündüğümüz alandır. Çok farklı bir maksatla orayı yapıyoruz. Bu iki yeri birbirine karıştırmayalım. Verdiğimiz söz devam ediyor. Burası yıkıldığında herhangi bir inşaat burada yapılmayacak. Burası da yeşil bir alan olarak kalacak” şeklinde konuştu.
   Kurum amirleri ve ilçe belediye başkanlarının katıldığı toplantı, soru cevap bölümüyle son buldu.

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2018, 17:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29