Sünnetçioğlu, organ bağışına açıklık getirdi

Van İl Sağlık Müdür Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, 3-9 Kasım Organ Bağışı ve Nakli Haftası dolayısıyla açıklamada bulunarak, organ bağışı konusuna açıklık getirdi. Sünnetçioğlu, her ölümden sonra organ bağışının mümkün olmadığını belirtti.

Sünnetçioğlu, organ bağışına açıklık getirdi

   Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, nayatın içinde insanların ne zaman neye ihtiyacı olacağının bilinemediğini vurgulayarak, “Bundan dolayı diğer insanların ihtiyaçlarına daha duyarlı yaklaşmanın gerekliliğine halkın ilgisi ve dikkatini çekmek ve organ bağışını arttırmak için organ bağışı son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

   Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Sünnetçioğlu, Türkiye geneli organ bağışı yapan kişi sayısının  383 bin 771 olduğunu söyleyerek, Van il genelinde bağışçı sayısının 2 bin 142 olarak tespit edildiğini ve ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak organ nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün artış gösterdiğini ifade etti.

  Sünnetçioğlu, “Organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin evde ya da yolda vefat eden bir kimse bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında beyin ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir. Yani sıkça duyduğumuz deprem ve felaketlerden sonra cesetlerin organlarının alınması gibi bir durum söz konusu değildir” dedi.

   Ancak organ bağış oranı düşük seviyede Bu sebeple Organ Bağış Haftası münasebetiyle Müdürlüğümüz Sağlık Hizmetleri başkanlığına bağlı izleme değerlendirme ve denetim birimi tarafından il genelindeki tüm sağlık kuruluşlarında görev yapan yönetici ve organ nakil birim sorumlularının da katıldığı bir toplantı yapıldı. Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ali Gür ve Başkan Yardımcısı Dr. Metin Tan, başkanlığında toplantı düzenlendi.

   Toplantıda il genelinde organ bağışı ve beyin ölümü bildirim sayılarını artırmak amacıyla fikir alışverişinde bulunuldu.

   Sağlık Müdürlüğü olarak her yıl Organ Bağış Haftası çalışmalarımızı yürütmekteyiz, vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak üzere çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Okullarda ve bazı kurumlarda çeşitli seminerler verilerek öğrenciler bilgilendirmekte, organ bağış stantları ve broşürler dağıtılmakta, gönüllü olanlardan organ bağışı almaktayız” dedi.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2018, 16:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29