Takva: Gölümüz, kanunla korunmalı!

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van Gölü’nün son yıllarda giderek kirlendiğini, bu sorunun çözümü için mutlak suretle Van Gölü Koruma Kanunu’nun devreye girmesi gerektiğini dile getirdi. “Van Gölü’nün kirletilmesinde vebalimiz var, temizlenmesi ve korunmasında ise sorumluluğumuz vardır” ifadelerini kullandı.

Takva: Gölümüz, kanunla korunmalı!

            Van Gölü kirliliğine dikkat çekmek için geçen yıl düzenlenen ‘Bisiklet Şenliği’nin ikincisini Pazartesi günü itibariyle düzenleyeceklerini anlatan Van TSO Başkanı Necdet Takva, herkesi bu organizasyona destek vermeye davet etti.
Bak Hele Bak Kahvaltı Sarayı’nda gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında söz konusu etkinliklerle ilgili açıklamalarda bulunan TSO Başkanı Necdet Takva, özellikle Van Gölü’nün temiz kalması konusunda çabalarının devam edeceğini vurguladı.
Kahvaltı etkinliğine Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari’nin de katıldığını anlatan Takva, kendisini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

 


            “VAN GÖLÜ’NÜN KORUNMASI İÇİN HASSASİYET OLUŞMALI
Van TSO Meclis Başkanı Yasin Ertürk’ün de katıldığı programda konuşan Başkan Takva, “Dünyanın en güzel şehirlerinden birinde yaşıyoruz. Bu şehrin güzelliğinin en önemli unsurlarından biri Van Gölü’dür. Ama gölümüz son yıllarda giderek kirleniyor. Hatırlarsanız bir dönemler İstanbul’da Haliç aşırı derecede kirlenmişti. Ama 20 milyon insanın yaşadığı İstanbul’da kitlesel bir duyarlılık pek olmadı. İnsanlar sadece konuştu. Sonra yerel yöneticiler Haliç’in kirlilik sorununu çözdü. Yine yanı başımızda İran’da Urumiye Gölü aynı sıkıntıyı yaşadı. Orada da bir kitlesel eylem, etkinlik olmadı. Şimdi Van’da Allah’ın bu insanlara bahşettiği bir güzellik, Van Gölü giderek kirleniyor” ifadelerini kullandı.

 


          Van Büyükşehir Belediye yetkililerinin göl ile ilgili açıklamalarını da eleştiren Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Geçenlerde belediye yöneticilerinden biri Van Gölü’nün 25 yıllık bir ömrü kaldığıyla ilgili bir açıklama yaptı ne yazık ki. 2009’dan beri yerelde iktidar olmalarına rağmen hiçbir şey yapmadılar ve 25 yıllık bir ömür biçme tespiti yaptılar. Van Denizi olmazsa, Erciş, Ahlat, Adilcevaz, Tatvan, Gevaş, Van olmaz. Aslında Van Denizi sadece Van’ı ilgilendiren bir sorun da değil. Ülkemizdeki herkesi, hatta dünyadaki herkesi ilgilendirir. Hepimiz aynı dünyada yaşıyoruz. Bu soruna herkesin aynı duyarlılıkla eğilmesi lazım” diye konuştu.

 


          “YEREL VE YAYGIN BASIN ETKİNLİKLERİMİZİ KAMUOYUNA DUYURMALI”
Van Denizi’ne dikkat çekmek için çabaladıklarını anlatan TSO Başkanı Necdet Takva, “Yerel ve ulusal basınımıza da büyük iş düşüyor. Van TSO olarak gölün kirliliğine dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Bunlardan biri 430 kilometrelik yürüyüş etkinliği. Buradaki basın ne yazık ki gerekli farkındalığı oluşturmak için etkin bir durum oluşturmuyorlar. Van Ticaret ve Sanayi Odası, Vangölü Aktivistleri ile birlikte böyle bir etkinlik gerçekleştiriyor. Sizlerin de bu farkındalığı kamuoyuna duyurmanızı istiyoruz. Van’da yaşanan durumu kamuoyuna duyurmak için sizlere büyük işler düşüyor. Birileri bir şey yapacak, sizler de bunu duyuracaksınız. Van Denizi konusunda bir çaba harcıyoruz. Bize katkı sunanlara da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 


             “VAN GÖLÜ’NE DİKKAT ÇEKMEK ADINA ETKİNLİKLERİMİZ SÜRÜYOR”
     Akdamar Adası’nda çok dilli konserin üçüncüsünü iki hafta önce düzenlediklerini anlatan Takva, “Bu etkinlikleri Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun finansal desteğini alarak yaptık. Bu yıl da gerçekleşti. Konserimiz ses getirdi. Akdamar Adası’ndaki kültürel değere dikkat çekmek adına bu etkinlikler yapıldı. Bu etkinliğin hemen akabinde Van Gölü’ne dikkat çekmek için ne yapabiliriz diye düşündük. Vangölü Aktivistleri ile birlikte ‘Van Gölü için bir adım da sen at’ sloganı ile Van Gölü çevresinde yürüyüş etkinliği başlattık. 140 kilometre yüründü. Devamı gelecek. Toplamda 430 kilometre hepsini yürünecek. TSO Başkan Yardımcımız Fevzi Çeliktaş, Vangölü Aktivistleri Başkanımız Erdoğan Özel ve Serkan Seyyahoğlu kilit ekip olarak bu organizasyonu yürütüyorlar. Bizler de zaman zaman onlara katılıyoruz. Amacımız Van Gölü kirliliği konusunda farkındalık oluşturmak. Gönüllülerin de desteğiyle yürütülen bu faaliyetler küçümsenmemeli. Sosyal medyada sadece konuşarak eleştiri yapan virüslere sizlerin dur demesini istiyoruz. Sadece dezenformasyonla hiçbir şey yapmadan kamuoyunda farkındalık oluşturmaya çalışan akılsızlığa sizlerin dur demesi lazım. Bu arkadaşlarımız kim için bu etkinlikleri yapıyor? Benim torunlarım var, çocuklarım var. Sizlerin de var. Hepimizin geleceği var. Hepimiz bu etkinliklere destek olmalıyız” dedi.

 


          “VANGÖLÜ KORUMA KANUNU MUTLAKA ÇIKARILMALI”
Van Gölü’nün korunması için kanun çıkarılması gerektiğine işaret eden Takva, “Bizler işadamları olarak vergi veriyoruz. Yerel yönetimlere kaynaklar ayırıyoruz. Ama Van Gölü kirlenmeye devam ediyor. Hiçbir arıtma doğru dürüst çalışmıyor. Van Gölü’nde yüzülecek yer kalmadı. Bunda sorumluluk herkesin. Havzada yaşayan 2.5 milyon insan bu denizi her gün kirletiyor. Van Gölü Koruma Kanunu’nun çıkması şart. Bu kanun taslağını beş yıl önce yine Van TSO olarak biz hazırladık. Bizim adımız olmasa da olur. Ama bu gölün korunması konusunda kanunlaşma şart. Bu ülkede yaşayan herkesin Van Gölü’nün kurumsal anlamda korunması ile ilgili üstüne düşeni yapması lazım” diye konuştu.

 


              Van Gölü havzasında yüzlerce bisikletlinin desteğiyle yeni bir faaliyet gerçekleştireceklerini anlatan Takva, “Van Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi’nin koordinatörlüğünde, Avrupa Birliği ve TSO’nun finansal desteği ve Vangölü Aktivistleri’nin katkısıyla yeni bir etkinlik düzenliyoruz. Geçen yıl ilkini yapmıştık. İl dışından profesyonel bisikletçiler de katılıyor. Amacımız Van Denizi’nin güzelliklerini dünyaya tanıtmak ve kirliliğin sona ermesi için dikkat çekmektir. Van Gölü’ne sahili olan ilçelerden geçilecek. Şu ana kadar 130 kişi kayıt yapmış. İl dışından katılımlar da var. Bizler de size gerekli lojistiği sağlayacağız, basın mensuplarımızın da imkanlar dahilinde bu etapları izlemesini istiyoruz. Çeşitli ilçelerde kamplar olacak. Program boyunca beş ilçede kamp olacak. İpekyolu, Gevaş, Tatvan, Adilcevaz ve Muradiye’de konaklamalar olacak. İki il sınırını kapsayan bir etkinlik. Van ve Bitlis Valiliği’nin destekleri için de kendilerine destek sunuyoruz. Yine kaymakamlıklarımıza da teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 


              “HER ŞEY EN İYİ ŞEKİLDE PLANLANDI”
Takva, bisiklet şenliği etkinliklerinde her konunun hassas şekilde planlandığını, Edremit, Gevaş, Nemrut Krater Gölü, Tatvan, Adilcevaz, Ahlat, Erciş ve ardından yeniden Van güzergahı ile etapların tamamlanacağını dile getirdi.
Söz konusu etkinliklerin Van’a mal edilmesi ve gelenekselleştirilmesi gerektiğini de belirten Takva, daha önce Van Alışveriş Festivali gerçekleştirdik, sonraki yıllarda Valilik de bunu sahiplendi. Bunlar güzel olaylar” dedi.
Takva’nın ardından söz alan Vangölü Aktivistleri Başkanı Erdoğan Özel ise, “Vangölü Aktivistleri olarak işimizi zevkle yapıyoruz. Amacımız Van’ın güzelliklerini herkese duyurmak. Etkinliklerimizde bize destek olan Van TSO’ya ve yetkililerine de sizlerin huzurunuzda teşekkür ediyoruz. Bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz bisiklet şenliğimizin de güzel geçeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2019, 16:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29