Takva: Van'da doğdum, Van'da öleceğim!

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, odanın Ekim ayı toplantısında yaptığı konuşmada, "Bu meclis çatısı altındaki tüm üyelerin bir birine saygı çerçevesi içinde hareket etmesi gerekiyor. Birbirimizi sevmesek de, birbirimize saygı göstermeli ve tahammül etmeliyiz" dedi. Takva, kendisi ve oda ile ilgili sosyal medyadaki bazı iddiaları da sert dille yalanlayarak, 'edepsiz' yaklaşımların olduğunu ifade etti.

Takva: Van'da doğdum, Van'da öleceğim!

          Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Ekim ayı Meclis Toplantısı'nı yaptı.
Söz konusu toplantıya İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk de konuk olarak katıldı.
Öztürk, söz konusu toplantı öncesi İpekyolu'nda yapılan çalışmalara değindi. Van'ın 300 bini aşkın nüfusu ile en büyük ilçesi olan İpekyolu'nda asfalt çalışmaları, kaldırım çalışmaları, yeşillendirme çalışmalarının yanı sıra, kültürel ve sosyal çalışmalara da önem verdiklerini belirten Kaymakam ve Başkan Vekili Öztürk, halkın çalışmalardan memnun olduğunu belirtti.
Daha sonra söz alan Van TSO Başkanı Necdet Takva, yaptıkları toplantılara kurum ve kuruluşlardan temsilciler davet ettiklerini ve meclis üyeleri ile bir araya getirdiklerini ifade etti.

 


           TAKVA: KENTİMİZDE ÇOK DAHA GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPILABİLİR
Takva, ülkenin dezavantajlı bir şehrinde yaşadıklarını belirterek, "Kent ekonomi politikalarımızdan biri iş aramayıp, iş kuran bir anlayışla hareket ediyoruz. Yerel yönetimlerin de bu yaklaşım içinde olmasını arzuluyoruz. Belli iş yapanların kümelenmesini istiyoruz. Örneğin İskele Caddesi yenilendi ve güzelleşti, burada kafeler kümelenebilir. Bu biraz İkinisan Caddesi'nde oldu. Belki yeni dönemde İskele Caddesi'nde bu sağlanabilir. Bankalar Cumhuriyet Caddesi'nden çıkmıyor, tamam, ama burası finans merkezi olabilir. Bu cadde trafiğe kapatılarak belki akşam geç saatlere kadar her yerin açık kalması sağlanabilir. Çünkü bu haliyle akşam beş-altıdan sonra karanlığa gömülüyor. Yine Kazım Karabekir Caddesi, Kültür'den, Tuşba'ya kadar markalar caddesi yapabiliriz. Marka iş yerlerine bizler ve belediyeler avantajlar sağlayarak bunu başarabiliriz. Kayyum meselesini de çok içselleştiremedik. Birden bire böyle bir karar oldu. Ama şunu söyleyebilirim, İpekyolu Belediyesi kendini de aşan bir başarıya imza attı. Çok güzel hizmetler oldu, ben buradan Başkan Vekilimize de teşekkür ediyorum. İpekyolu'nun da küçük de olsa denize bir kıyısı var. Tuşba, Edremit denizle alakalı hizmetler yapıyor, İpekyolu da yapabilir diye düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte çok daha güzel çalışmalar olur" dedi.

 


            ÖZTÜRK: "İPEKYOLU NÜFUSUNUN BÜYÜK BÖLÜMÜ DEZAVANTAJLI BÖLGELERDE YAŞIYOR"
Kaymakam Öztürk ise, İskele'nin olduğu bölümlerin İpekyolu Belediyesi'ne ait olmadığını, sadece kalenin aşağısında denize dönük iki kilometrelik bölümün İpekyolu'na ait olduğunu anlattı. Öztürk, İpekyolu'nun nüfusunun çok büyük bölümünün dezavantajlı bölgelerde yaşadığını da ifade ederek, o bölgelerde eksik olan çok önemli hizmetleri yapmaya gayret ettiklerini söyledi.
Van'daki yeni arıtma tesisinin de tamamlanmasından sonra sahilde güzel çalışmalar yapmanın daha anlamlı olacağını söyleyen Öztürk, "Kentin 400-500 bin nüfusluk bölümünün pisliği o tarafa akıyor. Dolayısıyla o tesis bitmeden sahilde çalışma yapmanın çok anlamlı olacağını düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

 


           Van'da Mayıs ayında başladıkları asfalt çalışmalarını Kasım ayında bile devam ettirdiklerini anlatan Öztürk, ihaleleri zamanında yaptıkları için çalışmaları da geciktirmeden sürdürdüklerini ifade etti.
Özellikle ruhsatlar konusunda açıklama yapmayı kendisine bir görev addeden Öztürk, "Bir Allah'ın kulu çıkıp diyemez; 'İpekyolu Belediyesi bize ruhsat verirken bir kuruş fazla para aldı' diye. Çünkü bizler bağış adı altında bile kimseden fazla para almadık" dedi.
Daha sonra günün anlamına binaen, Van TSO Başkanı Necdet Takva tarafından, Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Öztürk'e bir plaket takdim etti.

      Ardından Meclis Toplantısı'ndaki gündem maddelerine geçildi.

 


            ERTÜRK: "HER KONU HAKKINDA YORUM YAPAN BİR ZAT, BANA GÖRE BU ADAM HASTA"
Meclis Başkanı Yasin Ertürk, gündem maddeleri öncesi Meclis Üyelerine bir uyarıda bulunarak, "Bu çatı altındaki herkesin odanın kurumsal kimliğine zarar verici hareketlerden uzak durmasını istiyorum. Burada konuşulan konuların dışarıya servis edilmesi, çarpıtılarak anlatılması, kimseye yarar vermez. Örneğin geçen haftalarda burada bir konu tartışıldı. Bir hesap konusu 'niçin bu böyle yazılmış?' dendi. Bizler de açıklayıcı şekilde izah ettik. Ama bu dışarıya yanlış yansıtıldı. Van'da her konu hakkında yorum yapmayı kendisine görev bilen bir zat, odamız hakkında iftiralar attı. Adam hasta. Bana göre hasta. Çünkü hiçbir yetkisi yok. Sadece bir üye. Sıradan bir kişinin sosyal medya üzerinden bazı konuları çarpıtarak vermesi doğru değildir. Adamın başka bir işi yok, klavye kahramanı. Burayı birilerin egosuna kurban edemeyiz. Bizler zaten adli makamlara gerekli şikâyetlerimizi yaptık. Odanın kurumlarına zarar verilmemeli" ifadelerini kullandı.

 


         Meclis Başkanı Ertürk'ün uyarısına bazı muhalif üyelerin itiraz ettiği görüldü. Kısa süreli tartışmalardan sonra gündem maddeleri onaylandı.
Ardından Van TSO Başkanı Necdet Takva söz alarak, özellikle son zamanlar oda ve kendisi aleyhinde sosyal medyadaki yalan ve yanlış açıklamalar konusunda bilgiler verdi.

 


               TAKVA, İDDİALARI SERT DİLLE YALANLADI
Birkaç aydır ayağındaki sağlık probleminden dolayı Meclis toplantılarına katılamadığını, bazı şahısların kendisiyle ilgili yalan yanlış iddialarda bulunduğunu anlatan Van TSO Başkanı Takva, "Bugün size önemli konulardan söz edeceğim. TOBB Fen Lisesi'nden ne kadar rüşvet almışım, bundan bahsedeceğim. Fariz Bey yok burada, keşke olsaydı. Onun yüzüne karşı söyleseydim. VOTAŞ ile ByEkonomist'i bir araya getiren edepsiz bir dış yaklaşımdan söz edeceğim. Ondan sonra OSB'deki benim hisselerimden bahsedeceğim. Seçimlere hangi düzeyde hile karıştırdığımdan bahsedeceğim. Yargılanmalarımdan söz edeceğim. Ferit Durak diye bir üyemizin ölü olduğunu söyleyip mahkemeye vermişler onu konuşacağım. İran ile Van'ı potansiyel tehlike arz eden kişilerin yazdıklarından söz edeyim dedim. İki fabrikam var, bunları nasıl idare ettiğimi merak edenler var, ondan söz edeyim diye geldim. Bilmiyorum artık başka neler konuşayım. Oda ciddi anlamda sıkıntı yaşıyormuş. Atılıp satılacakmış, para bulamıyormuş vs. Arkadaşlar o kadar çok hakkımızda yalan yanlış şeyler konuşuluyor ki, hangisini konuşalım bilmiyorum. Allah aşkına bu oda ile ilgili, bizlerle ilgili bir durum olduğunda arayıp öğrenebilirsiniz. Benim her zaman cebim açık. Benimle konuşmak istemeyen üye varsa, Meclis Başkanımızı arayıp öğrenebilir. Yani her anlatılana inanmak zorunda değilsiniz. Biz buradaki birçok üye ile yıllardır bir aradayız. Birbirimizi de iyi tanırız. Bakın bu oda yılda sadece üç milyon bütçe yönetiyor. Bunun bir milyon 800 bini personele verdiğimiz bölümdür. Diğer giderler hepsi faturalıdır. Şimdi ben rahatsızım, ayağımdan dolayı. Fizik tedaviye gidip geliyorum. Bu aralar rahatsızım diye benim üzerime bu kadar geliyorlar. Saçma sapan iddialar. Benim hakkımda 17 dava açmışlar. Kayyum istemiş bazı üyeler. Olur mu arkadaşlar. Ben haftada bir savcılığa gidip geliyorum, ifade veriyorum. Ayıp değil mi?" şeklinde konuştu.
Takva'nın sert konuşmasına, bazı üyelerin itiraz ettiği görülürken, Meclis Başkanı Ertürk ise olaya müdahale ederek Başkan Takva'nın konuşmasını kesilmemesini, daha sonra konuşmak isteyenlere söz hakkı verileceğini belirtti.

 


          TAKVA, TARIMA DAYALI İHTİSAS KONUSUNDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Bazı meclis üyelerinin 343 bin TL'nin nereye gittiği sorularını yanıtlayan Van TSO Başkanı Necdet Takva, "Şimdi 343 bin TL tarıma dayalı ihtisas bölgesine aktarıldı. Bu para, 8 milyon metrekarelik bir arazinin Van ekonomisine kazandırılması olayıdır. Van Organize Sanayi Bölgesi ile alakası yok. Çatak, Gürpınar ve Edremit belediyelerinin kesiştiği yerde, Van Et'in tam karşısındaki arazinin, yaklaşık 17 bin büyükbaş hayvana hizmet edecek şekilde organize edilecek bir projedir. Biz bu parayı kredi aldık. Kredi yetkisini de meclis verdi. Toplam 15 paydır. Üç pay Ticaret ve Sanayi Odası'nındır. İki pay Büyükşehir Belediyesi'nindir. Bir pay İpekyolu Belediyesi'nindir. Edremit Belediyesi ortaktır. Ticaret Borsası iki pay ortaktır. YİKOB, Gevaş Belediyesi ve Gürpınar Belediyesi ortaktır. Biz bu parayı bankaya, YİKOB'un hesabına yatırdık. Bu para hibedir. İleride orada hizmet yapacak özel sektöre verilecek. Bu konuda meclisimiz de üyelere bir bilgilendirme yapmış. Bilgilendirme eksik olunca daha detaylı ikinci bir açıklama yollanmış. Size en yollandıysa, bana da o yollandı. Ama birileri bunu dışarı sızdırınca, oda üyesi olan biri bunu günlerce çarpıtarak sosyal medyada yazıyor. Bakın şu anda Organize Sanayi Bölgesi denilen yer, 2006 yılında Ticaret Odası, Valilik ve Belediye ortaklığıyla kuruldu. Bu üç kurum daha önce orayı satın alıp, o kişilere hibe etti. Arkadaşlar bunları iyi bilerek yorum yapalım. 17 bin büyükbaş hayvana hizmet edecek bir araziyi tarıma kazandırmak için atılmış bir adım. Biz bunu yapmazsak vebal işleriz" ifadelerini kullandı.
Takva, seçimler öncesi oda yönetimi olarak bazı tartışma ve iddiaları çürütmek için kendilerini denetlemek için müfettiş istediklerini ve hiçbir sıkıntının çıkmadığını anlattı.

 


             TOBB FEN LİSESİ İLE İLGİLİ İDDİALARI KONUŞTU
TOBB Fen Lisesi ile ilgili de konuşan Takva, 2014 yılında en kalabalık kahvaltı sofrası rekorunun ardından, dönemin Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya geldiklerini söyleyerek, "Atatürk Lisesi'nin yerine TOBB Fen Lisesi yapılacaktı, olmayınca daha sonra Ebi Beton'un arkasında bir yerde bu lisenin yapılması kararlaştırıldı. Sonraki süreçte duyduk ki birileri bizim bu işten rüşvet aldığımızı söyledi. Tüm bunları söyleyen ve iddia edenlerle ilgili onlar burada olduğunda daha detaylı da konuşacağımız belirtmek işitiyorum. Bunların ne kadar yalan olduğunu zaten TOBB Başkanı da iyi biliyor" ifadelerini kullandı.

 


          Van TSO'daki yönetim kurulu üyelerinden gizli bugüne kadar tek bir adım atmadığını belirten Takva, "Ben bizim yönetimimizde bulunan bazı isimlerin geçmişte yanında çalışmış biriyim. Her zaman birbirimize saygı çerçevesinde yaklaştık. Onlardan gizli hiçbir zaman bir iş yapmadım. Buradaki birçok üyemiz beni iyi bilir. Dışarıdan söylenenlere itibar etmeyin. Açın benimle konuşun. Kafanıza takılan ne varsa, belgeyle, bilgiyle size anlatırım" diye konuştu.

 


             Van TSO altındaki çağrı merkezi ile ilgili de konuşan Takva, "Geçen dönemin Ak Parti Van Milletvekilleri ve Dönemin Bakanı Cevdet Yılmaz ile bir araya geldiğimizde Van'a bir çağrı merkezi kurulmasını istedik. Yer istediler, ben Van TSO'nun altını vereceğimizi söyledim. Aynı günlerde karar aldık ve bu alt katı tahsis ettik. O iş yattı. Sonra çağrı merkezleri başka şehirlere kuruldu. Sonra gitti geldi biz kendimiz başka bir firma ile görüştük. Bebek gibi saklıyoruz, özellikle milletvekilleri görmesin diye. Çünkü Ticaret Odası bir şey yaptığında muhalif oluyorlar. Yöneticileri geldi ve biz bedava vereceğimiz bu yeri paralı olarak kiralayacaklarını söylediler. Şimdi burası çağrı merkezi oldu. Şu anda 400 kişi orada çalışıyor. 8 bin TL de kira ödüyorlar" ifadelerini kullandı.

 


             Van TSO'nun diğer kira gelirleri ile ilgili de konuşan Takva, "Kalkmışlar Yusuf abiyi (Yusuf Konak) konuşuyorlar. Ya Allah aşkına ayıp değil mi? Yusuf abi bu memleketin tanıtımına katkı sunan çok değerli bir abimiz. Ben konuşmam. Kendisi bize 11 bin TL kira ödüyor. KDV'si, stopajı vs. Sıkıntı olduğunda arayın ve bize söyleyin. Dışarıda konuşulanlara itibar etmeyin" dedi.
Takva, Van'da herkesin birbirine tahammül etmesi gerektiğini de belirterek, "Birbirimizi sevmesek de birbirimize tahammül etmek zorundayız. Ben bu şehirde doğdum, bu şehirde öleceğim. Bu odayı bulunduğu konumdan çok daha ileriye götürme arzusundayız" şeklinde konuştu.
Takva, daha sonra meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2018, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER