Tuşba Ziraat Odası yetkilileri hayvan pazarında sorunları dinledi

Doğu Anadolu'nun hatta Türkiye'nin bir dönem tarım ve hayvancılık kenti olan Van eski günlerine yeniden dönmek için çabalamayı sürdürüyor.

Tuşba Ziraat Odası yetkilileri hayvan pazarında sorunları dinledi

  Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, Genel Sekreter Tayfur Kartal ve odaya bağlı ziraat mühendisleri , hayvan pazarındaki sorunlar üzerine canlı hayvan pazarındaki sıkıntıları yerinde inceledi ve rapor etti.

 Canlı hayvan pazarında bulunan bir çiftçi yaşanan sorunlarla ilgili yeni yapılan hayvan pazarının beklentileri karşılamadığını belirterek, “Burada hayvan başı (büyükbaşlar için) giriş ücreti 4 TL alıyorlar. Bu adil değil olması gereken fiyat 1 TL'dir. Ben eğer 20 hayvan getirirsem 80 TL vermem lazım. Ben 80 TL buraya verirsem yüz TL de ben harcarsam nasıl bir kazanç elde edebilirim ki? Bu parayı Büyükşehir Belediyesi tahsil ediyor. Yeni yapılan hayvan pazarında lavabo yok, park yeri yok, mescit yok, çay içeceğimiz bir kahve bile yok. Buraya Tarım ve Orman İl ve ilçe Müdürlüğü memurunu göndermesi lazım. Örneğin ben 200 baş hayvan almışım. Bunun içinde küpeli olan var, küpesiz olan var. Ben tarıma gidiyorum, tarım ben bu küpeyi yapamıyorum diyor. Canlı hayvan meydanında korsan küpe yapılıyor. Benim bu korsan küpe ile mücadele etmem mümkün değil ki. Tarımda bir küpenin hakkı 3-5 TL iken korsan küpe fiyatları hayvan başı 125 ile 250 arasında. Tarımdan memur gelip burada hayvanların küpesini yapmalı." dedi.

 Hayvan pazarında korsan küpeleme işlemi yapıldığını söyleyen bir başka çiftçi ise "Biz çiftçiler 2-3 senedir bu hayvan pazarında perişan olduk. Bir grup burada sahte küpe yapıyor. Bu kadar çiftçi bu soğuğun, karın içinde bi tane inek alıyoruz 10 lira, 20 lira kar ediyoruz. Geçen sene Ağrı'da, Kars'ta ineği 8 bin TL'ye almış getirmiş Van pazarında iki bin TL'ye satıyor. Millet artık hayvanını dışarı çıkaramıyor. Temel sorunların başında küpeleme işlemi geliyor. Meydanı paralı yapmışlar. Biz paramızı vereceğiz ama bu karın soğuğun içinde hayvan harekat dahi edemiyor. Bu pazar koşulları sağlasın, küpeleme işlemi yapılsın, ihtiyaçlarımızı giderebileceğiz alanlar yapılsın biz hayvan başı 10 TL bile veririz. Van hayvan pazarı bitmiş benim gözümde. Buraya 2-3 metre kar düşmüş bir yetkili gelip buraları temizlememiş. Meydanın kapısını kapatmışlar iki tane küpeci eli cebinde bize küpenin tanesini 150 TL gibi fahiş fiyatlarla satıyor. Küpeleme işleminin bir düzen içinde Tarım ve Orman müdürlüğü tarafından yapılması gerekiyor." dedi.

BAŞKAN ÖZGÖKÇE:  RAPORUMUZU HAZIRLADIK GEREKLİ YERLERE İLETECEĞİZ
Başkan Özgökçe ise yaptığı açıklamada, "Çiftçiler orada perişan halde yazın güneşte, kışın da soğukta, karda, hayvan pisliğinin içinde hayvanlarını pazarlamak zorunda kalıyor. Sağlık koşulları da çok yetersiz. Çiftçilerin hayvanlarını il dışına gönderebilmesi lazım bunun içinde orada yetkili biri olmalı. Başka illerde küpeleme işlemleri ve hayvanların raporlaması, dışarıya sevk edilmesi hemen yapılıyor ama Van'da sistem çok ağır işliyor. Bu sorunlardan dolayı başka şehirlerdeki tüccarlar, çiftçiler Van pazarına uğramıyor. Toplu hayvan satışı olmadığı için de çiftçimiz çok zor duruma düşüyor. Küpeleme işlemi de düzgün yapılmadığı için, korsan küpeciler çıkmış meydana. Bu korsan küpeciler çok fahiş fiyatlara küpeleme işlemi yapıyor. Böyle acı bir manzara ile karşılaştık. Çiftçilerimiz hizmet istiyor, sosyal tesis istiyor. Çiftçilerimizin geneli giriş ücretlerini vermeye hazır ama düzgün bir işleyiş olmasını temel koşul olarak belirtiyorlar. Ziraat Odası olarak bizim görevlerimizden biri de hatta en temel olanı sorunları gidip sahada incelemek ve raporlamak. Bu sorunları mahalli birimlerle çözmeye çalışmak eğer bu da olmazsa raporlar hazırlayarak merkezi hükümete göndermektir. İlimize Tarım ve Orman bakanımız geliyor. Biz bu raporları bakanlığımıza hem sözlü olarak hem de yazılı olarak sunacağız." İfadelerini kullandı.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2020, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29