'Ülkede eğitim yatırımının otuzda birini Van'a yaptık'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ülkede 60 milyarın üzerinde yatırım yaptıklarını söyleyerek, “Bu 60 milyarın 2 milyara yakınını da Van’da yaptık. Tüm Türkiye’de yapmış olduğumuz eğitim yatırımın 30’da birini Van’a yaptık” ifadelerini kullandı.

'Ülkede eğitim yatırımının  otuzda birini Van'a yaptık'

    Bir dizi toplantıya katılmak ve bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Van’a gelen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Van Valiliği ziyaretinin ardından AK Parti Van İl Başkanlığı’na geçti.

   Burada partililere seslenen Bakan Yılmaz, Van ilinin çevreyolu ile raylı sistemle ilgili iki talebi olduğunu belirterek, bu talepleri yerine getireceklerini söyledi.

   80 yılda yapılan hizmetlerin 3-5 katının eğitimde yapıldığını ifade eden Yılmaz, “Eğitimde bu başarı sağlanmasaydı, diğer alanlarda başarı sağlayabilmek mümkün değildi. Eğer eğitimi ihmal ederseniz, her alanı ihmal etmiş olursunuz. Eğitime önem verirseniz de her alana önem veriyorsunuz demektir. 2002’deki okul öncesi eğitime giden öğrenci sayısı Van’da 3 binken, bugün bu sayı 25 bine çıkmıştır. 80 yıldan fazla hizmet verdik dediğimizde gerçeği ifade ediyoruz. Hem ilk, hem de ortaokulda geçmişle kıyaslanamayacak kadar büyük ölçüde öğrenciye ulaşabildik. Van’da 330 binin üzerinde öğrencimiz eğitim alıyor” diye konuştu.

 

   “Türkiye’de 60 milyarın üzerinde yatırım yaptık”

   Ülkede 60 milyarın üzerinde yatırım yaptıklarını açıklayan Yılmaz, bundan 30’da birini Van iline yaptıklarını belirterek, “Bu 60 milyarın 2 milyara yakınını da Van’da yaptık. Tüm Türkiye’de yapmış olduğumuz eğitim yatırımın 30’da birini Van’a yaptık. 81 ilimizin olduğunu düşünürsek, Van bu yatırım miktarıyla doğunun incisi, Türkiye’nin gözbebeği, Van Gölü’nün bekçisi, geleceğimizin umudu olduğunu gösteriyor. Bu rakamlar çoğaltabilmek lazım” şeklinde konuştu.

 

   “Eğitimde kalite konuşuluyor”

   Türkiye eğitiminde kalitenin konuşulduğunu dile getiren Yılmaz, “Türkiye ile ilgili genel bir bakışı vermek isterim. Eğitimde 65 binin üzerinde okulumuz var. Bir milyonun üzerinde öğretmenimiz var. 18 milyona yakın öğrencimiz var. Şu an altyapıyı tamamladık gibi. Geçmişe kıyasla çok büyük altyapı eksikliklerini giderdik. Altyapı eksikliğini giderdiğimiz için eğitimde kalite konuşuluyor. Altyapı olmasaydı kalite konuşulamazdı” dedi.

 

   “Okul öncesi alanında Avrupa’dan geriyiz”

    Eğitimde Avrupa’dan her alanda ileri, ancak okul öncesi eğitimde geride olduklarını dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

  “Biz geldiğimizde okul öncesi eğitime devam eden öğrencilerin oranı her yüz öğrenciden 10 kişi okula gidebiliyordu. Geçen yıl 5 yaş için brüt okullaşma oranı yüzde 74’e yükseldi. Hakkari’de okul öncesi eğitimde yüzde 90 oranında. Hakkari’de okul öncesi eğitim hayal bile edilemezdi. Diyarbakır’da okul öncesi eğitim yüzde 95’e, Erzincan’da ise yüzde 99’a ulaştı. Önümüzdeki dönemde Avrupa’dan tek eksik olduğumuz alan okul öncesi eğitimi de tamamladığımızda, eğitimde çok iyi bir noktaya geleceğiz. Milli Eğitim Stratejik Planı’nda da var, 2019’da yüzde 90’a çıkaracağız. 5 yaşı çıkardıktan sonra, 4 yaşını, ondan sonra da 3 yaşa geçeceğiz. Bu açığımızı da giderdikten sonra diğer ülkelerden geri kalan hiçbir alanımız olmaz.”

 

    “Geleceğimiz çok daha parlak ve aydınlıktır”

   Türkiye'nin beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başaran ender ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Türkiye son 10 yılda milli gelir artışında 37 ülke arasında açık ara ile birincidir. Başarı tesadüfen gelmez. Türkiye milli gelir artışında 37 Avrupa ülkesinin içinde açık ara ile öndedir. Türkiye, beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başaran ender ülkelerden biridir. Geleceğimiz çok daha parlak ve aydınlıktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

 

   “25 bin öğretmen atamasını yapacağız”

   Bu yıl içinde 25 bin öğretmen ataması gerçekleştireceklerini açıklayan Yılmaz, şunları kaydetti:
“Bugün gördüğümüz her 3 öğretmenden biri bizim dönemimizde atandı. Bu yıl da inşallah 25 bin öğretmen atamasını yapacağız. 282 bin derslik inşa ettik. Teknolojiyi eğitime getirdik. Fatih Projesi’ni başlattık. Akıllı tahtalarla sınıflarımızı donatıyoruz. Vanlı hemşehrilerimizin başı dik, alnı ve ak gönlü pak olsun diyorum.”

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2018, 17:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER