Urartu Der'den eğitim programı…

Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği tarafından tarım ve hayvancılık sektöründeki yaşanılan sıkıntıların azaltılabilmesi amacıyla Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na sunulan eğitim programı kabul edildi.

Urartu Der'den eğitim programı…

    Konuyla ilgili açıklama yapan Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği Başkanı M.Nuri Kıpçak, “Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na Teknik Destek kapsamında sunmuş olduğumuz ‘Aile Tipi Tarım ve Hayvancılık İşletmelerinin Geliştirilmesi’ içerikli eğitim projemiz kabul edilmiştir. Eğitim projemiz kapsamında öncelikli hedef bölgeler olarak belirlediğimiz (Gevaş, Çatak, Gürpınar ve İpekyolu) ilçelerimizde tarım ve hayvancılık sektöründeki yaşanılan sıkıntıların azaltılabilmesi yönünde, bizlerde Urartu-Der olarak bu eğitim programını uygulayarak çiftçilerimize faydalı olabilmeyi hedeflemiş bulunmaktayız. Tarım ve hayvancılığın ana temel taşı olarak kabul edilen aile tipi işletmelerin sahiplerine, her biri alanında uzman olan öğretim görevlileri Murat Oto ile Yrd.Doç. Haluk Kulaz tarafından verdirilecek olan eğitimlerin ilki derneğimizin eğitim salonunda yapılacaktır. İlçe ziraat odalarımızın belirledikleri toplantı salonlarında da verdirilecek olan eğitim programlarımızın akabinde Van ilimizde tarım ve hayvancılığın daha aktif bir konuma getirilmesi öngörülmektedir. Van ilimiz başta olmak üzere bölgemiz genelinde küçükbaş ve büyükbaş hayvan mevcudiyeti azalmaktadır. Aynı zamanda elde edilen tarım ürünlerinin miktarlarında da ciddi anlamda azalmaların olduğu görülmektedir. Bunların en büyük nedenlerinden biri olarak gördüğümüz aile tipi işletmelerin atıl durumda bırakılıp kapanmasıdır” dedi.

   Kıpçak sözlerine devamla “Özellikle kırsal alanlarda tarım ve hayvancılık yapan ailelerimizin pek çoğu bu işletmelerini kimi sebeplerden ötürü bırakıp ya da göç edip başka ilçe ve şehirlerde yaşamlarını idame ettirmeye başlamışlardır. Bilahare köylerinde faaliyetlerini sürdürmeye gayret eden çok az sayıdaki aile tipi işletme sahipleri de büyük zorluklar ile uğraşmak zorunda kalmışlardır. Van ilimiz genelinde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, arpa ve buğday tarımı, yaygın olarak yapılan tarımsal faaliyetlerdir. Bu üretim dalları dışında yeni üretim dallarının Van ilimize mutlaka kazandırılması gerekmektedir. “Aile tipi tarım ve hayvancılık işletmelerinin geliştirilmesi eğitimi” programımız kapsamında (yeni modern ahır ve ağıllar hakkında teknik bilgiler, hayvan besleme ve sürü yönetimi hakkında bilgiler, ekin yapılan arazilerde ürün çeşitliliğini arttırabilecek daha karlı ürünlerin kazandırılmasına yönelik bilgiler ile sürdürülebilir ve karlı bir duruma geçebilmeleri hususlarındaki eğitimlerin verdirilmesi sayesinde tarım ve hayvancılık alanında ürün çeşitliliklerinin arttırılmasına katkı sunulması öngörülmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son zamanlarda köylere dönüşlerin önemine vurgular yaparak, verdiği/vereceği desteklemelerinde aile tipi işletmeleri ön plana çıkarması ile bu işletmelerin önemini daha da arttırmıştır. Bizlerde Urartu-Der olarak bu projemiz kapsamında ilçe tarım müdürlükleri, ilçe ziraat odalarının yönetimleri ile birlikte tespit edilecek olan çiftçilerimize yönelik uygulayacağımız eğitim projemiz ile katkı sunabilmeyi amaçlıyoruz.Bu doğrultuda ilimizin kalkınmasına ciddi mahiyette bir ivme kazandırmış olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımızın kıymetli Genel Sekreteri sayın Halil İbrahim Güray beyefendi başta olmak üzere ajansın tüm idarecilerine ve çalışanlarına, projemize sağladıkları destekleri hasebiyle, üyelerim ve de eğitim programından faydalanacak olan tüm çiftçilerimiz adına canı gönülden teşekkür ediyor, sevgi ve de saygılarımı sunuyorum. Yüce rabbim yar ve yardımcımız olsun inşallah” ifadelerini kullandı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2018, 11:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER