Urartu Der'in eğitimleri tamamlandı

Urartu Der tarafından gerçekleşen ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Aile Tipi Tarım ve Hayvancılık İşletmelerinin Geliştirilmesi" içerikli eğitim tamamlandı. Eğitimini tamamlayanlara sertifikaları verildi.

Urartu Der'in eğitimleri tamamlandı

   Urartu Derneği tarafından DAKA'ya sunulan ve kabul edilen proje kapsamında yaklaşık 300 kişiye eğitim verildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Urartu Derneği Başkanı M.Nuri Kıpçak, Gevaş, Çatak, Edremit ve İpekyolu ilçelerimizde tarım ve hayvancılığın ana temel taşı olarak kabul edilen aile tipi işletme sahibi çiftçilerimize ve de yeni işletme kurmayı düşünen vatandaşlarımıza yüzüncü yıl üniversitemizin çok kıymetli öğretim görevlileri arasında bulunan Öğr. Gör. Mehmet Murat Oto ile Yrd.Doç. Haluk Kulaz hocalarımız tarafından, Çatak ilçemizdeki eğitimleri "Atatürk İlköğretim okulu" konferans salonunda Gevaş ilçemizdeki eğitimleri tamamladık. İpekyolu ve de Edremit ilçelerimizi kapsayan eğitim programlarını ise Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneğimize ait toplantı salonumuzda gerçekleştirdik. Uyguladığımız eğitim programları ile küçükbaş ve de büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin yanı sıra tarımsal ürün yetiştiriciliği yapan/yapmak isteyen çiftçilerimize çok faydalı olduğuna inandığımız bilgiler hocalarımız tarafından aktarılmış olup bu yönlü verdirilen eğitimler ile ciddi anlamda katkıda bulunulmuştur. Özellikle kırsal bölgelerde tarım ve hayvancılık ile uğraşan ailelerimizin büyük çoğunluğu bu işletmelerini kimi sebeplerden ötürü terk edip göç etmiş ve başka şehirlerde yaşamlarını idame ettirme gereği duymuşlardır. Köylerinde yaşamlarını idame ettiren ve çiftçilik faaliyetlerini sürdüren çok az sayıdaki aile tipi işletme sahipleri ise büyük zorluklar ile uğraşmak zorunda kalmışlardır. İlimiz genelinde küçükbaş ve de büyükbaş hayvancılık ile arpa ve buğday tarımı yaygın olarak yapılan tarımsal faaliyetler arasındadır. Bu uygulanan faaliyetlere artı olarak mevcut üretim dallarının dışında yeni üretim dallarının ilimize mutlaka kazandırılması gerektiği verilen eğitimlerdeki edinilen bilgiler ışığında bir kez daha belirginlik kazanmıştır" dedi.
   Kıpçak, Aile tipi tarım ve hayvancılık işletmelerinin geliştirilmesi eğitimi projesi ile çiftçilere modern ahır ve de ağıllar hakkında verdirilen teknik bilgilerin yanı sıra hayvan besleme ve sürü yönetimi hakkında da genel bilgiler sunulduğunu söyledi.
   Kıpçak, "Bunların yanı sıra ekin yapılan arazilerde de ürün çeşitliliklerinin arttırılabilmesine yönelik aktarılan bilgiler ışığında çiftçilerimiz aile tipi tarım işletmelerini uzun vade de sürdürülebilir ve de kar marjı yüksek bir duruma getirebileceklerdir. Bu kapsamda çiftçilerimizin edindikleri bilgilerin neticesinde tarım ve hayvancılık alanındaki ürün çeşitliliklerinin arttırılabilineceği öngörülmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yakın dönemlerde köylere dönüşlerin önemine yaptığı vurguları arttırması ve akabinde verdiği/vereceği desteklemelerinde de aile tipi işletmeleri ön plana çıkarması ile bu işletmeleri ne denli önemsediği dikkate değer bir realitedir. Bizler de Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği olarak çiftçilerimize yönelik yürüttüğümüz ve de hamd olsun ki sorunsuz bir şekilde uygulayarak tamamlamış olduğumuz bu eğitim projemiz ile çiftçilerimize bir nebze de olsa katkı sunabilmiş olmanın haklı gururunu taşıdığımızı önemle ifade etmek istiyoruz. Bu anlamda ilimizin kalkınmasına ciddi mahiyette çok büyük bir ivme kazandırmış olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımızın çok kıymetli Genel Sekreteri sayın Halil İbrahim Güray beyefendinin şahsında kalkınma ajansımızın tüm kadirşinas idareci ve de çalışanlarına projemize sağladıkları kıymetli destekleri hasebiyle tüm üyelerim ve de eğitim programlarına katılım sağlayarak tarımsal ölçekte bilgi edinen ve de sertifika almaya hak kazanan toplamda 300 kişilik kursiyer çiftçi/çiftçi adayı olan hemşehrilerimiz adına canı gönülden teşekkür ediyor en kalbi duygularımız ile sevgi ve de saygılarımızı sunuyoruz. Yüce rabbim milletimize memleketimize hizmet etme yolunda bizleri mahcup ettirmesin,  yar ve yardımcımız olsun inşallah" ifadeleri kullanıldı.

Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2018, 18:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29