Vali Bilmez: İki haftada, bir yıllık kar yağdı

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van’da son iki hafta içinde belki de bir yıllık kar yağdığını söyleyerek, “Geçtiğimiz yıl şehirde birkaç kamyon kar taşındı. Ama bu iki hafta içinde sadece Büyükşehir olarak 15 bin kamyon kar taşındı. Karla mücadele konusunda herkes büyük fedakârlık yapıyor. Ancak kar temizlenmesine rağmen, aralıksız yağıştan dolayı aynı yerlerde yeniden karlar birikiyor” ifadelerini kullandı.

Vali Bilmez: İki haftada, bir yıllık kar yağdı

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, kriz masasındaki isimlerle birlikte basın mensuplarına Van’da yoğun kar yağışının ardından yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler aktardı.

Van’ın son yıllarda en yoğun kar yağışı ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili M.Emin Bilmez, “Gerek Büyükşehir Belediyesi, gerekse ilçe belediyeleri şehirde kamyon kamyon kar taşıdı. Bakın bu sene şehit merkezinde 15 bin kamyon kar taşındı. Karla mücadele çalışmaları aralıksız sürmesine rağmen, çalışmalar pek yapılmıyormuş gibi bir durum söz konusu. Çünkü karla mücadelede kar yağışı aralıksız sürdüğü için harcanan performans görünmüyor. Hala şehir içinde ulaşımı zorlaştıracak kadar kar birikti. Gece taşıyabildiğimiz kadar karı taşıdık, ancak yine yerlerine yeni kar yağdı” dedi.

Büyükşehir Beediyesi’nin karla mücadelede binlerce litre akaryakıt harcaması olduğunu söyleyen Vali Bilmez, “Karla mücadele döneminde sadece Büyükşehir, 634 bin litre yakıt harcamış. Belki de bir yıllık yakıt kadar, bu süre zarfında harcama oldu. Dün itibariyle ne kadar araç varsa kiraladık. Bu süre zarfında sadece Büyükşehir Belediyesi, 2 bin ton tuz kullandı. Karayolları ise 3 bin tonun üstünde tuz kullandı. Hava sıcaklığı düşünce kumla karışık tuz kullanıyoruz. Hava daha çok soğuyunca tuzla kum karıştırılarak bu işlem yapılıyor” ifadelerini kullandı.

 

26 YILIN EN YOĞUN KAR YAĞIŞI…

Vali Bilmez, meteorolojiden alınan bilgilere dayanılarak son 26 yılın en yoğun kar yağışının olduğunu dile getirerek, “Bu süre zarfında Büyükşehir Belediyesi’nin bakım atölyesi 24 saat tamir işiyle uğraştı. Yine bu süre zarfında kapattığımız yollarda çalışmalar oldu. Trafiğe kapattığımız süre içinde vatandaşlarımızı kamu misafirhanelerinde ağırladık. Her kurumun bu mücadelede bizlere katkısı oldu. Kumanyalar dağıtıldı, yemekler verildi. Bakın sadece çığ felaketinde vatandaşlara kumanya ve yemek ikramları oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin harcaması 9 milyonun üzerinde. Yine Karayolları’nin iki şube şefliği, 150 iş makinası, 220 personel ile 24 saat esasına göre sürekli çalışma yürüttüler. Dünkü rakamlara göre, 90 bin litrenin üzerinde akaryakıt harcanmış. Dün akşam itibariyle 630 kişiye yakın hasta ve mahsur vatandaş kurtarılmış. Bugün de başka vakalar oldu. Yani anlayacağınız herkes bu karla mücadelede yoğun gayretler gösteriyor” dedi.

 

KAÇAK GÖÇMEN OLAYLARI

Daha sonra soruları yanıtlayan Vali Bilmez, Çaldıran İlçesi’nde sınırı geçerken donduğu ifade edilen göçmenlerle ilgili konuşarak, “Bir ihbar sonucu bunu öğrendik. Yeri de tam neresi belli değil. Çaldıran Kaymakamımız İran tarafı ile de görüştü, böyle bir duyum veya haber kendilerine gelmemiş. Şimdi eskiden kış mevsiminde göçmen olayı azalıyordu. Ancak bu son yıllarda kış mevsimine rağmen sınırı geçmeye çalışanlar olduğunu görüyoruz. En son Gevaş İnköy tarafında göçmenler vardı, onlar kurtarıldı. Yine bahar aylarında karların erimesi ile donan göçmenler olduğunu görüyoruz. Zaman zaman bu tür vakalar oluyor” ifadelerini kullandı.

Van’daki bazı kaldırım taşlarının kaygan olması dolayısıyla insanların yürüyemediği yönündeki soruyu yanıtlayan Vali Bilmez, “Biz de bu dönem içinde nerede ne eksiğimiz var, onları tespit ediyoruz. O kaldırım taşları yeni yapılan bir şey değil. Bu tür olaylar, bize eksik yanlarımızı da gösteriyor. Her yaşanan kriz bize ayna tutuyor. Ama bu sene yaşanan kar yağışı olayı çok farklı. Geçen yıl ben Van’daydım. Doğru dürüst kar yoktu. Bir kamyon bile kar taşınmadı. Ama bu yıl 15 bin kamyon kar taşındı” ifadelerini kullandı.

 

“İKİNCİ BİR AMKODOR BULAMADIK”

Van’da Rus yapımı amkodor araçla seri bir kar taşıma çalışması yaptıklarını, ancak aynı araçtan başka bulamadıklarını dile getiren Vali ve Başkan Vekili Bilmez, “Belarus marka bu araçtan bu yıl için başka bulamadık kiralayalım. Ama geçen yıl belki bu araç elimizde olsaydı, yatardı. Çünkü kar yağmadı. Önümüzdeki süreçte ilçe belediyeleri için de bu araçtan temin edersek, karla mücadelede güzel çalışmalar yaparız. Birkaç yıllık kar, iki haftada yağdı” diye konuştu.

Vatandaşlar ve esnaflara da teşekkür eden Vali Bilmez, “Son günlerde 24 saat esasına göre çalışan ekiplerimize, gerek vatandaşlar, gerekse esnafların desteğini görüyoruz. Yine özellikle gece saatlerinde açık iş yerleri çalışan ekiplere çay ve çorba ikramında bulunuyor. Bu duyarlılıklarından dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.Bölge:Bişar Ulutaş

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2020, 17:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER