Vali Bilmez, kale ve adadaki çalışmaları inceledi

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Kalesi ve Akdamar Adası’nda yapılan yeni çalışmaları ve düzenlemeleri inceledi.

Vali Bilmez, kale ve adadaki çalışmaları inceledi

    Van’ın önemli tarihi değeri olan ve Unesco Dünya Geçici Miras Listesinde yer alan Van Kalesi, yapılan yeni çalışmalarla daha güzel bir görünüme kavuşuyor. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ’dan bilgi aldı.

    Kale ve Adada yapılacak yeniliklerle ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Van Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından ihalesi yapılan projeler, kısa sürede hayata geçirildi. Van Kalesinin Urartu medeniyetinin başkent mührü konumunda olduğunu belirten Vali Bilmez, kalenin çevresindeki kafes tel örgülerin kaldırılarak tarihi dokuya uygun duvar örüldüğünü ifade etti.

     Vali Bilmez, “Çalışmalar büyük oranda tamamlandı. 1,5 metre yükseklikte olan duvarın üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığının logosunun bulunduğu korkuluklar yapılacak. Duvar tarihi dokuyu bozmayacak şekilde tüf taşlar ile kaplanacaktır. Ayrıca Sardur Burcu Urartu Devletine ait en erken yazıt olması açısından büyük önem taşımaktadır. Gelen ziyaretçilerin bunu daha rahat görmesi için ahşap traverslerle 1.5 metre genişliğinde 850 metre uzunluğunda yürüyüş yolu yapılmıştır. Bu yol üzerinde dinlenme bölümleri oluşturulmuştur. Buralara uyarı ve yönlendirme tabelaları yerleştirilecektir. Buradaki çalışmanın amacı tarihi kalenin daha güzel görünmesinin yanında kaçak girişlerin önlenerek ziyaretçi sayısı istatiğinin daha sağlıklı tutulmasıdır. Bunun dışında tarihi Akdamar Adası’nda da sezon öncesi çalışmalar yapıldı. Birçok yeni düzenlemenin yanında yürüyüş yolu bakım ve onarımı tamamlanmıştır” dedi. Ziyaret ve incelemelerde Müze Müdürü Erol Uslu da hazır bulundu.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2020, 13:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29