Van Aile Hekimleri Derneği'nden uyarı…

Van Aile Hekimleri Derneğinden yeni servis yönetmenliğiyle ilgi olarak uyarı geldi. Açıklamada bulunan Van Aile Hekimler Derneği Başkan Yardımcısı Zübeyde Kul, önemli konulara değindi.

Van Aile Hekimleri Derneği'nden uyarı…

  Bölge: Salih Deniz

  25 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, yeni okul servisi yönetmenliğiyle ilgili olarak, Van Aile Hekimleri Derneği'nden bir uyarı açıklaması geldi.
    Konuyla ilgili olarak Van Aile Hekimleri Derneği Başkan yardımcısı Dr. Zübeyde Kul “Yeni okul servis yönetmeliğinde okul servis şoförü ve rehber personelin yılda bir kez aile hekiminden rapor almasına ilişkin açıklanan yönetmelikten muayene şartları belirsizdir ve Bakanlığın asgari muayene şartlarını içeren bir yönerge hazırlaması gerekmektedir" dedi.
   Kul, 25 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren okul servis araçları yönetmeliği tüm kamuoyunun malumu üzerine 24 Ekim tarihinde sabah saatlerinde İçişleri, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal politikalar, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlıkları tarafından yapılan basın toplantısıyla tanıtılmıştı. Toplantıda sağlık bakanımızın yer almamasına rağmen okul servis şoförü ve rehber personelin yılda bir kez aile hekiminden rapor alması şartı getirildi. Ancak yönetmelik ekinde rapora ait herhangi bir yönerge veya algoritma yoktur. Yani Aile Hekimi kendisine rapor talebi ile gelen kişide hangi sağlık şartlarını arayacağını bilmemektedir. Örneğin kalp yetmezliği olan 55 yaşındaki bir şahıs okul servisi kullanabilir mi ya da hangi gözlük numarasına kadar servis taşımacılığı yapabilir? İşitme kaybı sınırı nedir işin bedensel kısmı bir yana psikiyatrik muayene ile ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. Şoförlerden 5 yılda bir psikoteknik belge istenirken rehber personel için böyle bir şart yoktur. Aile Sağlık Merkezinin şartları malumdur. Görme alanı muayenesi, İşitme testi gibi uzmanlık ve gelişmiş cihaz gerektiren muayeneler yapılamamaktadır. Çocuklarımız geleceğimizin teminatıdır. Onların sağlığı hepimizin önceliğidir. Böyle hassas bir konuda daha ayrıntılı yönetmelikler çıkarılmalı ve top aile hekimine atılmamalıdır" açıklamalarında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2017, 08:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER