Van'da artık çöpten enerji üretiliyor

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Özalp karayolu üzerinde Katı Entegre Tesisi’nin birinci etap kısmı olan vahşi depolama alanının ıslahı ve enerji üretim santrali hizmete açıldı. Söz konusu tesis sayesinde çöpten enerji üretilecek. Açılış programında konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, yapılan yeni tesis için belediyeden para çıkmadığı gibi, her yıl belediyeye para aktarılacağını, 25 yılın sonunda ise tesisin belediyeye devrolacağını belirtti.

Van'da artık çöpten enerji üretiliyor

         Van Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz ihale edilen Özalp Karayolu üzerinde Sıhke Gölü yanındaki vahşi çöp alanının ıslahı ve katı atık tesisinin açılışı yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Van’da neredeyse tüm kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı açılış ile birlikte katı atık bertaraf ve enerji üretim tesisi ile artık çöpten enerji elde edilmiş olacak.

 


        Tesisin açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
İlk olarak söz alan tesisin yapımını gerçekleştiren Panda Alimünyum Şirketi Yetkilisi Bahri Okan, Van Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımı olan tesisi hayata geçirmenin onurunu yaşadıklarını belirtti.

 


      Okan, “İki yıllık yatırım süresinin birinci yılında vahşi depolama alanının ıslahı ve enerji santralinin kurulması hedeflenmiş ve bu hedefi gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Şu an bu tesis sayesinde yaklaşık 3 ile 4 megavat arasında enerji elde etmeyi planlıyoruz. Projemizin ikinci etabının yapımına ise 2020 yılının Nisan veya Mayıs arasında başlamayı planlamaktayız. 2020 yılında ise evsel atık ayrıştırma ünitesi, 3 adet fermantasyon ünitesi, bir adet 16 bin metreküplük gaz balonu, bir adet 3.2 milyon metreküplük düzenli depolama motu, bir adet kontrol ve bir adet personel odası yapılacaktır. Tüm tesislerin yatırım bedeli yaklaşık 137 milyon TL olacaktır. Söz konusu tesislerin Van’a hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

 


        ARVAS: TEMİZLİK DENDİĞİNDE MANEVİYATIMIZ AKLA GELİR
Ardından söz alan Ak Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, çevre bilincinin önemine değindi. Temizliğin imanın yarısı olduğunu belirten Milletvekili Arvas, “Temizlik dendiğinde, bizim inancımız ve maneviyatımız akla gelir. Bin 400 yıl önce Peygamber Efendimiz Medine’ye gittiğinde ağaçlara dokunulmaması, gölgeliklere sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek, çevreye verilen değeri ortaya koymuştur. Kültürümüzde temizliğin yeri büyük. Ekolojik değerin bozulmaması için çabalamalıyız. Biz hep Avrupa’nın güzelliklerini överiz, ama bir dönemler Avrupa ülkelerinde tuvalet bulunmazmış. O yüzden temizliğe büyük önem vermeliyiz. Böylesi tesislerin çöplerin enerjiye dönüştürülmesi konusunda faydası çoktur. Bu tesisi Van’a kazandıran herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 


         VALİ BİLMEZ: ARTIK ÇÖPLERDEN ENERJİ ELDE EDİLMİŞ OLACAK
Daha sonra söz alan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ise, ülkede büyükşehirler arasında çöpü vahşi olarak toplanan tek büyükşehrin Van ili olduğunu, bu sorunun söz konusu tesisle birlikte ortadan kaldırıldığını söyledi.
Vali Bilmez, Van’da daha önce çöp depolanan alanın da kente yakın ve turist güzergahı üzerinde olduğunu söyleyerek, “Bu alan kentimiz açısından çok kötü bir görüntü oluşturduğu gibi, sağlık açısından da büyük tehlike söz konusuydu. Şimdi o alan ıslah ediliyor. Bu tesisle birlikte artık çöpten enerji elde edilecek. İkinci bir kısmı ise tüm ilçelerin çöplerinin buraya getirilip, ayrıştırılması, ardından enerji elde edilmesi olacak. Bu da inşallah önümüzdeki Aralık ayına kadar bitecek. Bu tesis için belediyeden para çıkmadı. Firma bu tesisi 25 yıl işletecek, ardından belediyeye devredecek. 25 yıllık süre zarfında elde edilen gelirin yüzde 6’sı belediyeye yatırılacak. Bugünkü hesapla belediyeye 80 milyon TL üzerinde bir gelir aktarılmış olacak. Bizim sorumluluğumuz ise her gün bu tesise bin ton çöp getirme mecburiyetimiz var. Erciş, Muradiye, Çaldıran çöp aktarma merkezlerini faaliyete geçireceğiz. Çöpler buraya aktarılacak. Yine Özalp ve Saray’dan da çöpler aktarma merkezleri aracılığıyla gelecek” dedi.

 


        Çöplerin güzelim alanları kirletmemesi için söz konusu tesislerin önemine değinen Vali Bilmez, “Bu tesisler sayesinde çöpler güzelim ketimizi kirletmeyecek ve enerji elde edilmiş olacak. Bu tesislerin birinci kısmı ön görülenden daha kısa süre içinde bitirildi. İnşallah diğer bölümler de erken tarihte biter” diye konuştu.

 


         “ARITMA TESİSİNİN YAPIMI DEVAM EDİYOR”
Van Gölü kirliliğine de dikkat çeken Vali Bilmez, “Van Gölü’nün kirlilikten kurtarılması ve bundan sonra kirletilmemesi için arıtma tesisimizin yapımı sürüyor. Van Gölü bir dünya değeridir, ama Vanlılara emanet edilmiştir. Bu göle sahip çıkmalıyız. İnşallah arıtma tesisini önümüzdeki yıl devreye sokacağız. Şu anda yüzde 35’lik bir fiziki gerçekleşme söz konusu. 50 milyon TL para harcandı. 100 milyon TL krediye daha ihtiyaç var. Meclis’ten kararını çıkardık. Çevre Şehircilik Bakanlığı ile görüşüldü. Projenin takibini sürdürüyoruz. İnşallah 2020’nin sonunda Van Gölü’ne arıtılmadan pis su bırakılmayacak. Arıtma ve çöp tesisleri ile en önemli iki sorun bitmiş olacak. Ben bu projenin hayata geçmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 


         Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapılarak açılış gerçekleştirilmiş oldu.
Açılış programına; Vali Bilmez ve Milletvekili Arvas’ın yanı sıra; Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Edremit Kaymakamı ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhammet Fuat Türkman, İpekyolu Kaymakamı Sinan Aslan, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, oda ve dernek başkanları, belediye yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

 


       Vali Bilmez ve beraberindekileri tesisi gezdikten sonra, yapılan ikramlarla program sona erdi.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2019, 16:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29