Van'da çölyak hastaları iftarda buluştu

Van’da bulunan çölyak hastaları, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla iftarda bir araya geldi. İki yüze yakın çölyak hastaları ve aileleri iftarda duygusal anlar yaşadı.

Van'da çölyak hastaları iftarda buluştu

          Van’da glutenli ürünler yiyemeyen, un, yulaf ve benzeri ürünler tüketemeyen hastalar için Van Ticaret ve Sanayi Odası katkılarıyla iftar programı düzenlendi.

 


          Mahall City’de verilen iftara, Van TSO Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Van Aşçılar Pastacılar Federasyonu Başkanı Ali Geyik, Van Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkan Yardımcısı Nurullah Kaplan, Van Sanat ve Edebiyat Topluluğu Başkanı Orhan Demirtaş ve iki yüze yakın çölyak hastası ve yakınları katıldı. Aynı zamanda Çölyak Başkanı Gıyasettin Şevgin ve Başkan Yardımcısı Sibel Yıldızbaş söz konusu geceye katkı sunan herkese ve her kesime teşekkürlerini sevgilerini ve saygılarını sundular.
 Aciliyet arz eden sorunlarına ve sıkıntılarına  mahalli idarelerin ve devlet yetkililerinin bir an önce çözüm getirilmesini dört gözle beklediklerini dile getirdiler.

 


       Özellikle de her sağlıklı birey gibi o sıcak ve taze olan ekmekleri yemeyi çok özlediklerini bunun hasretiyle yasadıklarını, bir glutensiz ekmek fırının çok acil bir şekilde Van'ımızda açılmasını ve aynı zamanda glutensiz ürünlerin çeşitli alış veriş merkezlerinde satışa sunulmasını dilediklerini söylediler.

 


         Glutenli ürünler yiyemeyen ve un yulaf ve benzeri ürünler tüketmeyen ayrıca tedavisi de mümkün olmayan bu hastalığa maruz özellikle Van'da iki bin beşyüz kayıtlı ve kayıt dışı çölyak hastası bulunduğu belirtilerek, “Van bu hastalıkla mücadele eden insanların en çok sayıda olduğu kentlerimizden biridir. Buna rağmen Türkiyede 15 ilde olan glutensiz ekmek fırınını malasef Vanda henüz yok. Ve glutensiz üretilen ekmeklerini büyük zahmetlerle dışarıdan getirtmeye çalışan bu insanlarımız yetkililerden ve dahi ilgililerden bir an önce glutensiz ekmek üreten ekmek fırını Van'da açılmasını ve bunun çok büyük bir aciliyet arz ettiğini dile getiriyorlar. Bu hastalığa maruz genç erkek kardeşlerimiz askerlikten dahi muaf tutuluyor. Genç kızlar ise utandıklarından bu özünde bir bağırsak hastalığı olan durumu kolay kolay dile getirememektedirler” denildi.

 


        Gecede duygusal anlar yaşayan davetliler özellikle geceye katkı sunan ve seslerini duyurmak adına zemin hazırlayan yetkililere teşekkürlerini ve mutluluklarını dile getirdiler.
Söz konusu program, Mahal Cıty kafenin hazırlayıp sunduğu ikramlar ve VANSET  solisti Neslihan Ediş, erbanide Zelal Zirek ve Şair-Yazar Orhan Demirtaş'ın sunduğu şiir ve müzik dinletisiyle son  buldu.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2019, 17:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER