Van'dan hacca kaç kişi gidemeyecek?

Suudi Arabistan, bu yıl ülkeye yurt dışından hacı kabul etmeyeceğini duyurması üzerine hacca gitmeye hak kazanan Türkiye geneli 83 bin 400 kişi, Van’da ise 740 kişi hacca gidemeyecek. Van İl Müftüsü Ömer Keskin, Van’da hacca gidemeyenlere çağrıda bulunarak, haklarının zayii olmayacağını ve yatırdıkları ücretlerin kendilerine iade edileceğini söyledi.

Van'dan hacca kaç kişi gidemeyecek?

   1932 yılında kurulan Suudi Arabistan Krallığı, Covid-19 salgını nedeniyle ilk kez hac sezonunu iptal ederek, hac ibadetini ülkede yaşayanlarla sınırlı tutacaklarını açıkladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van İl Müftüsü Ömer Keskin, Suudi Arabistan’ın haccı iptal etmesiyle gitme imkânının ortadan kalktığını söyledi.

“ZİYARET EDECEĞİMİZ EVİN SAHİBİ CENAB-I HAK’TIR”
   Çok zor bir süreçten geçtiklerini belirten Van İl Müftüsü Ömer Keskin, “Pandemi süreci sadece ülkemizi ilgilendiren bir husus değil. Tüm dünyayı ilgilendir bir salgın. Hayat resmen durdu. Evde kal çağrıları yaptık. Camilerde cemaatle namaz kılmayı yasaklamak zorunda kaldık. Esnaflar dükkânlarını kapattı. Çok zor bir süreçten geçtik. Tabi bu salgın Suudi Arabistan’da da var. Onlar da kendi açılarından bir tedbir aldılar. Bu yıl sadece Suudi Arabistan içindeki kendi halkına Hac imkânı tanıdılar. Dışarından gelecek olan hacılara izin vermediler. Dolayısıyla bu yıl bizim ülkemizden de hacca niyetlenen ve kesin kayıt yaptıran kardeşlerimiz maalesef, üzülerek belirtmek istiyorum ki hacca gidemeyecekler. Bu da takdiri ilahidir. Ziyaret edeceğimiz evin sahibi Cenab-ı Hak’tır. Demek ki bir başka zaman bu kardeşlerimizi bekliyor. Olaya böyle baksınlar” dedi.

“HAKLARI ZAYİİ OLMUYOR”
   Türkiye genelinde bu yıl 2 milyon 300 bin kişinin hacca gitmek için müracaat ettiğini belirten Müftü Keskin, “Bunlar içerisinde çekilen kurada 83 bin 400 kişi Türkiye’nin binde bir kontenjan oranında hacca gitmeye hak kazanmışlardı. Bu kardeşlerimiz kesin kayıtlarını yapmışlardı ve bir kısmı ücretlerini de yatırmıştı. Van’da da geçen yıldan 20 bin 422 kardeşimiz müracaat etmiş. Bu yılda bin 349 kişi, toplamda 22 bin kardeşimiz hacca gitmek için müracaatta bulundu. Bunların içerisinde bu yıl 740 kardeşimiz kura neticesinde kesin kayıt hakkı kazanmışlardı ve kayıtlarını yaptırmışlardı. Tabii Suudi Arabistan haccı iptal edince gitme imkânı ortadan kalktı. Zaman zaman kardeşlerimiz bizleri de arıyorlar ve onları bu konuda bilgilendiriyoruz. Bu kardeşlerimiz şunu bilmeli; kurada çıkan hakları zayii olmuyor. Gelecek yıl bu kardeşlerimiz inşallah ibadetlerini yerine getirecek. Kesin kayıt sürecinde yatırdıkları ücretler de kendilerine iade edilecek” ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2020, 12:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER