Van'ın o projesi onaylandı

Van'da, Kalecik bölgesinde Çevre Yolu bitişiğinde modern bir Orta Ölçekli Sanayi Sitesi kurulumu için Başbakanlık tarafından onay verildi.

Van'ın o projesi onaylandı

    Bölge: Bişar Ulutaş

    Vangölü Orta Ölçekli Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Fahri Solmaz, kentin en önemli projelerinden birinin onaylandığını belirterek, Mayıs ayı sonunda kazma vurulacak olan söz konusu projenin, üç yıl içinde bitirileceğini, maliyetin yüzde 70'inin devlet tarafından karşılanacağını, yüzde 30'luk kısmın da, iki yıl ödemesiz, 15 yılda taksitler halinde iş yeri sahiplerinden alınacağını söyledi. 

           Vangölü Orta Ölçekli Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Fahri Solmaz ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri Kerem Ürgün, Cevdet Akpınar ve Mehmet Tayiz ile birlikte, gazetemizi ziyaret ederek, kente yapılması planlanan orta ölçekli sanayi sitesi projesinin tümüyle onaylandığını açıkladı.

       DÖRT YIL ÖNCE BAŞLANAN PROJE ONAYLANDI
   2014 yılında söz konusu proje için ilk adımı attıklarını anlatan Solmaz, "Biz sanayideki birçok esnafımızla 2014 yılında bir araya gelip, sorunlarımızı konuştuk. En önemli sorunlardan birinin sanayi sitesindeki işyerlerinin küçüklüğü olduğunu gördük. Önce talep var mı diye duyuru yapmak istedik. Gazetenizin Yazı İşleri Müdürü Bişar Ulutaş'ın haberi ile bir duyuru yaptık. Ertesi gün bir toplantı ile duyurumuzu biraz daha genişlettik. Bu projede, büyümek isteyen esnaf ve sanatkârlarımıza çeşitli alanlarda imalata yönelik işyerleri, iş makinalarının, otobüslerin, uzun araçların bakım ve onarım atölyeleri, oto bakım ve onarım servisleri ile daha büyük atölyelerin yapılmasında fayda gördük. Bir günde 6 yüz kişi bize dönüş yaparak olumlu bir düşünce olduğunu, böyle bir orta ölçekli sanayi sitesi kurulması halinde iş yerini almayı istediklerini belirtince biz bu projenin startını verdik" dedi.
   Daha sonra başkente geçerek söz konusu proje için çalıştıklarını anlatan Fahri Solmaz, "Bizler o süreçte arkadaşlarla bir yönetim oluşturup Ankara'ya gittik. Sanayi Bakanlığı'nı ziyaret ederek düşüncemizi anlattık. Çünkü mevcut iş yerlerimizin küçük olduğunu, geniş olmadığı için otobüsler, TIR'lar ve büyük araçların sanayiye gelmediğini, başka şehirlere gittiğini dile getirdik. Bakanlıktan bize söylenen ise, Van'da geniş bir arazi bulma önerisi oldu. Bizler 900 metre kapalı ve 900 metre açık, 600 metrekare kapalı, 600 metrekare açık, 300 metrekare kapalı, 300 metre açık ve son olarak 150 metrekare kapalı ve 150 metrekare açık olmak üzere böyle geniş işyerlerinin kurulacağı bir arsa aramaya başladık. Yine aynı arsada spor tesisi, cami, market, banka şubeleri vs. geniş bir arsa gerekiyordu. Ayrıca böylesi bir projenin hayata geçmesi için birçok kurum ve kuruluşun kararının olması gerekiyordu. Tek tek ilgili bakanlıklarla, siyasetçilerle görüşmeye başladık. Aylarca bu görüşmelerimiz sürdü ve Allah'ın izniyle güzel gelişmeler yaşandı. Geniş bir araziyi Kalecik TOKİ arkasında Çevre yoluna bitişik olan bölgede bulduk. Kentimizdeki mülki amirlerden, Büyükşehir Belediyesi'ne, Tarım Müdürlüğü'ne ve milletvekillerimize kadar herkesle görüştük. Bu bir kamu yatırımı olacağı için hepsiyle görüştük" dedi.

      "İLGİLİ VE YETKİLİLERLE BİR BİR GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİK"
   Elbette ki bulduğumuz arsa tarım arazisiydi, bunu mera yapmak kolay değildi. Ayrı ayrı birçok bakanlığın onayından sonra, Başbakan'a sunulacaktı. Bizler önce bu arazinin Çevre Bakanlığı ile görüştükten sonra imarını hallettik. Daha sonra Sanayi Bakanlığı'nın bunu yapması için yatırım programına alınması lazımdı. Bunu da hallettikten sonra, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, birkaç gün önce bu projemizi onayladı ve şimdi Allah'ın izniyle 310 resmi üyemize de sizler aracılığıyla bu müjdeyi vermek istiyoruz. Çünkü dört yıl önce ortada hiçbir gelişme yokken, sizin gazeteniz aracılığıyla böyle bir projenin hayata geçeceğini duyurmuştuk. İnşallah biz bu 310 işyerini, 400'e çıkarmak için çalışacağız. Allah'ın izniyle bunun en iyi şekilde gerçekleşmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.     
 Mevcut sanayide en geniş yolun 9 metre olduğunu, ama yeni projede 15-20 metre genişliğinde yollar olacağını söyleyen Solmaz, iş yerlerinin de güneye bakacağını belirtti.    
    Solmaz, söz konusu projeye Van Büyükşehir Belediyesi'nin de katkı sunacağını anlatarak, "Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, söz konusu sanayi sitesinin alt yapısının Büyükşehir belediyesi tarafından yapılacağını belirtti. Kendisine teşekkür ediyoruz" dedi.
    Söz konusu sanayi sitesi için ilk kazmanın Mayıs ayı sonunda vurulmasının planlandığını anlatan Solmaz, "Tüm insanlarımız da bize destek sunmalı. Bu yatırımı Başbakan onayladıysa, artık görev bize düşüyor. Bakanlık bu projeyi üç yılda bitirecek. Bunun yüzde 70'ini devlet karşılayacak. Yüzde otuzunu esnaflarımız çok rahat koşullarla ödeyecek. 15 yıl sıfır faizli ve iki yıl ödeme olmadan esnafımız bu yüzde otuzluk kısmı karşılayacak. Şimdiden Van'ımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu yeni projede sadece oto sanayi esnafı olacak diye bir kaide yok. Tekstilci de gelecek, başka sektörden yatırımcı da gelecek. Bu çok devasa bir yatırımdır" ifadelerini kullandı.
    Solmaz, söz konusu yatırımın yapılacak olmasında emeği geçenlere de teşekkür ederek, "Bu yatırımın ilimize kazandırılması konusunda desteği olan Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'a, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü'ye, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba'ya, Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfü Elvan'a, Çevre Şehircilik Bakanımıza, Milletvekilimiz Burhan Kayatürk'e, Milletvekilimiz Beşir Atalay'a, Valimiz Murat Zorluoğlu'na, Bakan Yardımcımız Sayın Fatih Çiftci'ye, Bakan Danışmanımız Mustafa Bilici'ye ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerine teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2018, 07:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29