Van, potansiyeli yüksek bir şehir!

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van'ın potansiyeli yüksek bir şehir olduğunu belirterek, kentte karamsarlık ortamı yaratılmaya çalışıldığına işaret ederek, "Biz bu karamsarlık ortamını oluşturmaya çalışanlara müsaade etmeyeceğiz! Hiç kimsenin de müsaade etmemesi gerekiyor. Van'ın sanayi ve turizm alanında iyi bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Bunu iyi değerlendirmek lazım" ifadelerini kullandı.

Van, potansiyeli yüksek bir şehir!

          Van Organize Sanayi Bölgesi'nde yapımı devam eden Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Meslek Lisesi'nin tanıtımı ile ilgili, kahvaltılı bir basın toplantısı düzenlendi.

 


       Edremit Kocaeli Parkı'ndaki Büyükşehir Belediyesi'ne ait sosyal tesislerdeki kahvaltılı basın toplantısına Van Valisi Murat Zorluoğlu, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Ajans Asya Fuarcılık sahibi Süleyman Güler, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani ve davetliler katıldı.

 


         Kahvaltının sonrası ilk sözü alan Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, genç insanlara erdemli bir meslek hazırlamanın ve ekonomiye kaliteli eleman yetiştirmenin mesleki teknik eğitimden geçtiğini belirtti.
Aslan, "Gençlere bilgi, beceri, davranış ve iş görme alışkanlıkları kazandırmak mesleki teknik eğitiminden geçer. Teknik mesleki eğitim problem çözme becerileri yüksek analitik düşünebilen temel bilimler alanında güçlü, akademik bilgiye sahip yaratıcı, teknolojiyi izleyen bireyler yetiştirir. Teknik meslek okullarının kendine güvenen, zamanı iyi yöneten, programlı yaşayan, problem çözen ve ekip çalışması yapan gençler yaratır. Sürekli tüketen değil üreten nesiller yetiştirir. Ülkesine ve toplumuna faydalı mesleki ve iş ahlakına sahip gençler yetiştirir. Çağa ve mesleki eğitime uygun gençler teknolojiyi tanıyan ve uygulayabilen etkili ve doğru iletişim kurabilen sosyal, sportif ve sanatsal becerileri yüksek gençler yetiştirmek. Çevreye ve doğaya toplumsal ve ahlaki değerlere önem veren bireyler var etmektir. Sanayi ve hizmet sektörünün kapılmasına katkıda bulunacak ülke insanının refah düzenine katkıda bulunacak insanlar yetiştirmektir" dedi.

 


          ASLAN: BU OKUL SAYESİNDE KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI YAŞANMAYACAK!
Van ve bölgedeki sanayici ve imalatçı üreticilerin nitelikli ve yetenekli eleman sıkıntısı yaşadıklarına vurgu yapan Aslan, "Bu sorunu ancak teknik eğitim gören mesleki okullarla çözebiliriz. Organize Sanayi Bölgemizin küçük sanayi sitemizin ve tekstil kentimizin ara eleman ihtiyacını karşılayabilmek için bölgemize bir teknik mesleki lise yapmak için böyle bir çalışmada bulunduk. Bizler yerel üreticimizin ihtiyacı olan kalifiye eleman yetiştirmek ve ihtiyaç duyulan elemanların teorik eğitimlerinin yanında pratik olarak da üretim alanlarında stajlarını yapmalarını sağlamaktır. Aynı zamanda öğrencilerimizin üst öğrenim kurumları içerisinde hazırlamaktı. Bu amaçla açılacak okulumuzda eğitilecek öğrenciler sadece kendi ilimize değil ülkemize de hizmet edecektirler ve her türlü bilgi ve beceriye sahip olacaklardır. Organize sanayi bölgesi yönetimi olarak 2015 yılından bu yana Organize sanayi bölgemize müracaat eden firmaları ele alarak verilen teklifleri değerlendirdik. İlimize en yakın olan beş tane organize sanayi bölgesiyle istişarede bulunduk. Bu Organize Sanayi Bölgelerinde verilen teklif okullarının inşaatı ve çalışma koşulları hakkında konuştuk. Organize sanayi bölgemize ve ilimize maksimum fayda sağlayacak, organize sanayi bölgemizin kurumsal kimliğinin değerini artıracak teklifler üzerine yoğunlaştık. Ve sonucunda en uygun teklifte müteşebbis heyet olarak karar verdik. Biz 2015 yılından bu yana yapılan tekliflerin hepsini inceledik ve şimdiye kadar 13 tane başvuru bize yapılmıştı. Biz bu başvurular arasında değerlendirme yaparak bize en uygun olacak teklif üzerinde müteşebbis olarak karar verdik. Teknik mesleki eğitim okulumuz yaklaşık olarak on bin metrekarelik bir alan üzerinde sekiz bin metrekare kapalı alanı kırk beş derslik ve içerisinde on atölye, laboratuvar, yemekhane, konferans salonu, kültürel ve spor alanlarından oluşmaktadır. Eğitim kurumumuza tahmini olarak yatırım değeri on üç milyon olan ve yaklaşık bin beş yüz yirmi öğrenci eğitim görecektir" dedi.

 


           "OKULDA 150 KİŞİLİK BİR İSTİHDAM HEDEFLİYORUZ"
Söz konusu okulda 150 kişilik bir istihdam hedeflediklerini anlatan Başkan Aslan, "Okulumuzda idareci, öğretmen ve hizmetlilerden oluşan yüz elli kişiden oluşan bir istihdam kadrosu hedefliyoruz. 2018-2019 Eğitim öğretim yılında faaliyete geçmesi hedeflenen eğitim kurumumuzda Bilişim ve Endüstriyel otomasyon, Elektrik elektronik teknolojisi, Kimya teknolojisi, Gıda teknolojisi eğitimi verilecektir. Daha sonradan ilimiz de ve bölgemizde oluşacak ihtiyaçlara göre yeni dallarda faaliyete geçecektir. Bu eğitim süreçlerinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bir iş birliği protokolü imzalamıştır. Bu protokolde Organize Sanayi Bölgelerine arsa tahsisi, vergi muafiyetleri, sigorta muafiyetleri gibi desteklerinde yapılması söz konusudur. Kurumumuza kayıtlı bütün öğrencilerin eğitim öğretim ödemeleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanacaktır. Bunun yanında okulumuzda eğitim gören öğrenciler eğitim süresi boyunca sigortalanacaklardır. Gün itibariyle eğitim kurumumuzun %80'ni tamamlanmış bulunmaktadır. Bu yılki eğitim öğretim dönemine yetiştirilecek ve üç ay gibi kısa bir sürede eğitim kurumumuzun sıfırdan başlatılıp bitirilmesi bölgemizde bir ilk olacaktır. İlgili teknik alt yapı eğitim kadrosu ile ilgili sözleşmeler çoğunlukla imzalanmıştır. 2018 eğitim yılında fiziki, teknik ve eğitim alt yapısı ile eğitime başlayacaktır. Bu projede bizleri yalnız bırakmayan her zaman bizlere yol gösteren Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu'na, kıymetli teşebbüs heyet üyelerimize, büyük bir sorumluluk altına giren eğitim kurumlarımıza, iş adamlarımıza, bu işin protokolünü yaptığımız inşaat firmamızın değerli yetkililerine ve bütün çalışanlarına, bu süreçte bizlere sürekli desteklerini esirgemeyen basın mensuplarına Van halkı adına teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

 


       VALİ ZORLUOĞLU: YENİ OKULA TİCARET GÖZÜYLE BAKILMAMALI!
Aslanın ardından söz alan Vali Zorluoğlu, konuşmasının başında Kocaeli Parkı'ndaki yeni sosyal tesislere vurgu yaparak, "Bizler kahvaltımızı Van Büyükşehir Belediyesinin çok yakın zamanda hizmete açtığı bu sosyal tesiste gerçekleştirdik. Zaman zaman işletilememiş, kış aylarında özellikle hiçbir şekilde hizmet verememişb. Bu atıl yer belediyemiz tarafından onarılarak ve belediye şirketimiz tarafından işletilmek suretiyle hizmete açılmıştır" dedi.

 


             Daha sonra sözü Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Meslek Lisesi'ne getiren Vali Zorluoğlu, "OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan'ın da bahsettiği eğitim kurumumuz, yakın zamanda hizmete açılacaktır. Bu bir eğitim kurumudur. Bunu Van kamuoyu bir ticaret yeri olarak görmesin! Biz burada çocuklarımızı eğiteceğiz ve onları iş hayatına yönlendireceğiz. Çocuklarımızı birer ara eleman olarak yetiştireceğiz! Yani bu eğitim kurumuna, para basan fabrika gözüyle bakılmasın! Hakikaten bunu doğru bulmuyorum. Burası bir eğitim kurumudur ve herkesin konuşunca burasının bir eğitim kurumu olduğunu düşünerek konuşması lazımdır. Onun için bence burada işe bakmak lazımdır. Hepimizin ortak gayesi, bu eğitim kurumunun okul sezonunda açılmasıdır. Bunun için nasıl bir gayret göstereceğimizin üzerinde durmamız lazım. Gereksiz tartışmalara enerjimizi harcamamalıyız. İnşallah bu sene burayı hizmete açacağız. Ruhsatlandırma sürecini de yakından takip edeceğiz. Çünkü o süre içerisinde müracaatlar olmazsa sıkıntı oluyor" şeklinde konuştu.

 


             Van'da bir karamsarlık ortamı yaratılmaya çalışıldığına işaret eden Vali Zorluoğlu, "Biz bu karamsarlık ortamına müsaade etmeyeceğiz! Hiç kimsenin de müsaade etmemesi gerekiyor. Van potansiyeli çok yüksek olan bir şehirdir. Van'da son birkaç yıldır terör hadiseleri yaşanmıyor. İnşallah, Van'ın sanayi ve turizm anlamında önünde hiçbir engel kalmayacaktır. Ben Van'la ilgili hakikaten çok ümitliyim. Van'ın her anlamda önemli bir potansiyeli var. Allah'ın izniyle hep beraber bu potansiyeli açığa çıkaracağız. Malum yeni Cumhurbaşkanlığı sistemimizde, işler çok süratli bir şekilde yürüyecek ve sorunlar çok daha rahat çözülecektir. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Pazartesi günü görevi resmi olarak devralacaktır. Allah bu yeni hükümet sistemini de hem ülkemiz, hem de ilimiz için hayırlara vesile kılsın. Her gün neredeyse Van'da yenilikler oluyor, güzellikler oluyor. Birkaç gün önce biz Akdamar Adası'nda yine basınla beraberdik. Akdamar Adası'na tatlı su götürme projesini hayata geçirdik. Umarım bundan sonra da bu şehir için güzel gelişmeler olacaktır" diyerek, kahvaltılı basın toplantısı organizasyonunu yapanlara teşekkür etti.

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2018, 18:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29