Van TSO seçimleri kızıştı

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın seçimleri Nisan ayında yapılacak. Mevcut Başkan Necdet Takva ile Önceki Başkan Zahir Kandaşoğlu'nun aday olacağı seçimler kızışıyor. İki başkan adayı son günlerde sert açıklamalar yaparak birbirini suçluyor. Seçimlerin sonuçları ise şimdiden merak konusu.

Van TSO seçimleri kızıştı

  Nisan ayında yapılacak olan Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın seçimleri şimdiden büyük çekişmeye yol açıyor.
Mevcut Başkan Necdet Takva ile Önceki Başkan Zahir Kandaşoğlu bu seçimlerde karşı karşıya gelecek.
  Geçtiğimiz Cuma Akşamı bir otelde gazetecilerle bir araya gelen VanTSO Başkanı Necdet Takva, kendi yönetimi ile ilgili iddialara yanıt verirken, gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen Zahir Kandaşoğlu ise, "Belgelerle konuşuyoruz, meslek kodlarına göre gruplandırmalarda büyük sorunlar var. İlgili mercilere şikayette bulunduk" ifadelerini kullandı.
  Edremit'te bir otelde gazetecilerle bir araya gelen Van TSO Başkanı Necdet Takva, seçim dönemlerinde herkesin değerlendirmeleri olabileceğini belirterek, "Rakiplerimizin herhangi bir iddiada bulunması normaldir. Ancak bundan ötesi bireysel tutum ve davranışlara, ahlaki olmayan, edepli olmayan kişisel ego tatminine yönelik iddiaları da yine iddia sahiplerine iade ediyoruz" ifadelerini kullandı.
 

 YARIM KALAN PROJELERİMİZ VAR
  Bu dönemde ise yarım kalan bir takım projelerin hayata geçirilmesine ilişkin bir anlayışı temsil ettikleri için yeniden aday olduklarını anlatan Takva, "Bu çerçeve e son kez aday olduğumuzu paylaşmıştık. Burada genç arkadaşlarımız var, benim onlardan ricam seçimde kazanır da bu görevi üyelerimizin teveccühü ile tekrar alırsak, bizim bu yönde tekrar bir talebimiz olduğunda bizim karşımızda durup bu işe samimiyetle geleceklerine inanıyorum. Biz bu bayrağı aldığımız noktada odamızın kurumsal kimliğini Türkiye'de en başarılı Odalarından biri olduğu gerçeği ile kendilerine devredeceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bunu her defasından tekrar ediyorum, ama bunu takip edecek kişiler de bizim odamızın genç girişimcileridir. Umuyor ve diliyorum ki edep ölçüleri içerisinde, ahlaki kurallar içerisinde tüccarın vakarına ve edebine yakışır bir seçim süreci yaşarız" dedi.
   Daha sonra müfettiş raporları ile ilgili Van Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ramazan Temizer açıklamalarda bulundu.
   Genel Sekreter Ramazan Temizer, "Odamız organ seçimleri öncesinde gerek kamuoyunda gerek sosyal medyada ortaya atılan bir takım iddialar üzerine odamızın talebi üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan Müfettiş talep edildi ve Müfettiş odamızda incelemeler yaptı. Herhangi bir sıkıntı olmadı" dedi.
   Temizer, Van TSO Başkanlığının Seçim Listesindeki Meslek Gruplarını Kendilerine Yakın Seçmenlerden Oluşacak Şekilde Ayırmak Suretiyle Meslek Gruplarını Oluşturması ve Bu Doğrultuda Tüm Meslek Gruplarının İncelenmesi ile ilgili yapılan incelemede uygunsuzluk tespit edilmediğini söyledi.
   Temizer, "Bir başka iddiada seçimlerin yapılması ile ilgili olarak iki aylık bir süre tanınmasına rağmen, seçim tarihinin Ekimin ilk haftası olarak belirlenmesinin dürüstlük kuralına aykırı ve kötü niyetli bir eylem olduğu belirtilmişti. Ancak 24/09/2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2017/10828 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ise oda ve borsaların 2017 yılının Ekim ayında başlayıp Kasım ayında tamamlanması gereken organ seçimlerinin ülke genelinde 2018 yılının Nisan ayında yapılmasının kararlaştırıldığı, anlaşılmış olup; sıralanan gerekçelerle iddia konusuna ilişkin olarak Bakanlığımızca bu aşamada yapılabilecek bir işlem bulunmadığı kanaat ve sonucuna ulaşılmıştır" ifadelerini kullandı. Yine seçim mevzuatı ve teamüllerine aykırı olarak yönetime aday olan seçmenlere verilen üye listelerinde sadece üye unvanlarının belirtildiği, bu listelerde üyelere ait yetkili kişi ve adres bilgileri ile telefon numaralarına yer verilmeyerek rekabet ortamının Bozulduğu, iddiası vardı. Bu da yapılan araştırmada iddia edildiği gibi çıkmadı" dedi.
   Meslek gruplarındaki yerlerin değiştiği ile ilgili de yapılan açıklamada, kanunsuz bir durumun olmadığı ifade edildi.
Van TSO'daki yaklaşık bin üyeye yakın seçmenin vergi numaralarının sisteme eksik girilmesi suretiyle oy kullanma haklarının ellerinden alındığı iddiasını da değerlendiren Temizer, "Yapılan araştırmada, bu kapsamda odaya kayıtlı yaklaşık 9 Bin Üyenin kayıtlarının bulunduğu veri tabanında 64 firmanın vergi numarasının bilinmediği yada hatalı olduğu belirlenmiş, bu firmalardan  bir tanesinin vergi dairesinde faal olduğu tespit edilmiş, 2018 yılında yapılacak seçimlere dahil edilmesi gerekmektedir. Geri kalan 63 üye ile ilgili mevzuat gereği gerekli çalışmalar yapılarak Vergi Dairesinde kayıtları olmayanların kayıtlarının silinmesi gerekmektedir" sonucunun çıktığını belirtti.

  KANDAŞOĞLU: MÜFETTİŞ RAPORLARI ORTADA…
  Öte yandan Önceki Başkan ve şimdiki başkan adayı Zahir Kandaşoğlu ise gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelerek belgelerle duruma açıklık getirdiğini ve sıkıntılı durumları ilgili mercilere şikâyet ettiklerini söyledi.
   Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde Freyja Cafe'de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kandaşoğlu, "Nisan 2018 tarihinde yapılacak olan seçimlerle ilgili sizleri bilgilendirmek için bir araya geldik.  İlgili birimlere yaptığımız şikâyet üzerine 07 Mart 2018 tarihinde Gümrük Ticaret Bakanlı'ndan tarafımıza bir müfettiş raporu tebliğ edildi. Yaptığımız şikâyet üzerine soruşturma hala sürdüğü için, bu raporu kamuoyuyla paylaşmadık. Ancak 16 Mart 2018 tarihinde Van TSO Başkanı Necdet Takva, basın mensupları ile bir araya gelmiş ve müfettiş raporlarında herhangi bir usulsüzlük olmadığı iddiasında bulunmuştur. Bu açıklamanın da bir suç olduğunu düşünüyoruz. Bu da yargının işidir. Müfettişlerin 43 sayfalık raporunda suçlar işlendiği ortadadır. Örnek olarak birkaç detayı sizlerle paylaşalım. Seçimden altı ay önce üyelerin meslek kodları değiştirilemez yasasına rağmen bu kodlar değişmiş. Farklı bir gruptan seçime girmesi gerekenlerin grubu değiştirilmiş" diyerek, bazı firma ve isimleri okudu.
   Stresli olmasının sebeplerini açıklayan Zahir Kandaşoğlu, "Basın mensuplarının da dikkat etmesi gereken konular var. Meslek gruplarının kodlarına dikkat edin. 12. Gruba atılması gereken firma veya isim, bakıyorsunuz alakası olmayan bir gruba atılmış. Önünüzde rapor var, onları inceleyin arkadaşlar. Bu koskocaman oda bunları hak etmiyor. Kim haksızsa onu yazın. Ben devletin, hukukun raporlarını size veriyorum. Gelen müfettiş raporlarında 152 oda üyesinin yalnız 11 üyesinin borcunu tamamıyla ödediği, 141 üyenin ise borcunu ödemediği görüldüğü açıklanmıştır. Değerli arkadaşlar 141 üye borcunu ödemeden seçime katılıyor. Bu tespit edilmiştir" diyerek, müfettiş raporlarına verilen cevapları basın mensuplarına okudu.
   Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kandaşoğlu, "Bu sorunlar ülke gündemine düşecektir. Bu arkadaşlar kendi odalarına böyle ihanet ediyorlar. 53 yaşıma geldim, böyle bir strese girmedim. Rapor burada, alın okuyun. Soruşturma da devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2018, 16:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER