VASKİ'den elektrik santrali hamlesi…

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, kapasite açısından bölgenin en büyük elektrik santralini kurmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Kurum olarak çok enerji tüketiyoruz. Bu santral bize büyük avantaj sağlayacak” dedi.

VASKİ'den elektrik santrali hamlesi…

Yılsonunda hizmete girmesi planlanan Van Merkez İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin Van Gölü’nü kirlilikten kurtaracağını belirten VASKİ Genel Müdürü Kaplan, bölgenin en kapasiteli güneş enerji santralinin de VASKİ’yi elektrik maliyetinden kurtaracağını ifade etti. 

 

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan VASKİ Genel Müdür Kaplan, “20 yıl öncenin gölünü hatırlayan insanlar var. Ne yazık ki nüfusun hızla artmasından dolayı ve önceki belediye yönetimlerinin ilgilenmemesinden kaynaklı bir sorun ile karşı karşıya kalındı. Van Gölü’nü en çok kirletenler Van merkez ve Erciş ilçesidir. Arıtma tesisi gibi büyük projelerin başında olmaktan mutluyum. Arıtma tesisinin 2018 yılında 20, 2019 yılında 25 milyon olmak üzere 45 milyon kredisi ayarlanmıştı. Projesi revize edilerek çıkılan yolda, görevi devraldığımda teknolojik olarak yeni arıtma tesisi yapabilmek için, döviz kuru artışını da göz önünde bulundurduğumuzda en az 100 milyon lira civarında bir bütçeye ihtiyaç vardı. Sayın Valimiz ile bunu paylaştım. Sayın Valimiz Van Gölü’nü ve bu projeyi çok önemsiyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı nezdinde yürüttüğü çalışmalar sonucunda bakanlıktan borçlanma iznini aldık. İller Bankası kredisi için Ankara’ya da Sayın Valimiz kendisi gitti ve Cumhurbaşkanı, Bakanlar ve valimizin gayretiyle 100 milyon liralık kredi sağlandı” diye konuştu.

 

“2020’NİN SONUNDA MARŞA BASMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
Van Merkez İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Kaplan, “Beton kısmı bitti. Şimdi elektronik malzeme kısmının siparişi verildi. İnşallah fiyat farkları yükselmezse, bir felaket yaşamazsak 2020’nin sonunda marşa basmayı düşünüyoruz. Bunu yaptığımız zaman eski arıtma tesisi devre dışı kalacak. Eski tesisi bir süre yedekte bekletmeyi düşünüyoruz. İleriki zamanlarda o arıtma tesisi aradan çıkacak” ifadelerini kullandı.

 

“DİP ÇAMUR TEMİZLİĞİ İLE KİRLİLİĞİ BİTİRECEĞİZ”

Van Gölü’nde dip çamur temizliği yapacaklarını belirten Kaplan, “Dip çamuru ile ilgili 2018 yılında Bakanımız Murat Kurum’un Van'a ilk ziyaretinde Valimiz Murat Zorluoğlu ile yaptığımız toplantıda kirliliğin sadece önlenmesi ile gölün eski haline dönüşmeyeceğini ve bunun çok uzun zaman alacağını ilettik. Bu yüzden dip çamurun temizlenmesi ile ilgili Bakanımız Murat Kurum birebir ilgilendi ve talimat verdi. Fidanlıktan, üniversite dâhil geniş bir bantta önce dip çamurun tespiti yapılsın, işin içinde VASKİ de olabilir, Büyükşehir Belediyesi de olabilir, Bakanlığın destek verebileceği bir şekilde dip çamurunu da temizleyelim dedi. Bizim hedefimiz de süreç içinde  bunu yapmaktır. Bunu yaptığımız zaman Van Gölü’ndeki arıtma ile ilgili kirliliği bitirmiş olacağız” diye konuştu.

 

“ERCİŞ ŞUAN %100 ARITILMIŞ BİR ŞEKİLDE GÖLE DEŞARJ OLUYOR”

Van Gölü’nün daha temiz ve daha ileri yaşanabilir bir duruma gelmesi için ellerini taşın altına koyduklarını belirten Kaplan, “Biz göreve başladığımız zaman Çelebibağı yüzde 100 çalışmıyordu. Göreve başladığım günden bu yana onu yeniden faaliyete aldık. Van arıtma tesisinden sonraki göl kenarındaki en büyük arıtma tesisi Göl Ağzı Arıtma Tesisidir. Erciş şuan %100 arıtılmış bir şekilde göle deşarj oluyor. Erciş'te bu konuyu çözdük. İnşallah bu şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve Van Gölümüzün daha temiz ve yaşanabilir bir duruma gelmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Özalp Arıtma Tesisi, Saray Arıtma Tesisi gündemimizde. Edremit’te kanalizasyon çalışmasını bu yıl bitireceğiz. Muradiye ve Çaldıran Arıtma Tesisi gündemimizde. Gürpınar ilçesi için yine arıtma tesis listemizde. Bununla birlikte geri kalan bütün ilçelerimizde çalışmalarımız olacak, yatırımlarımız gerçekleşecek” dedi.

 

“VASKİ BÖLGENİN EN BÜYÜK ELEKTRİK SANTRALİNİ KURMAYI HEDEFLİYOR”

Bölgenin en büyük güneş enerji santralini VASKİ olarak  Van’da kuracaklarını söyleyen Genel Müdür Kaplan, “Enerji santrali projemiz var. Hükümetimiz resmi kurumlara da tükettiği kadar elektriği lisanssız olarak üretme hakkını verdi. Dolayısıyla kendi elektriğimizi üretme hakkına sahibiz. DAKA ile bir fizibilite protokolü imzaladık. 2021 yılında VASKİ olarak bölgenin en büyük elektrik santralini kurmayı hedefliyoruz. Biz 24 saat elektrik tüketiyoruz. Ancak üretebileceğimiz elektrik süresi 12 saat olacak. Bu nedenle kuracağımız güneş enerjisi santrali 7’inci yıldan sonra kendini amorti ediyor. Türkiye’nin en iyi güneş potansiyeline sahip bir bölgesindeyiz ve bu proje ile elektrik faturamızı yarı yarıya düşüreceğiz. 5 yıl boyunca ödemesiz olacak olan krediyi, VASKİ kurumsal gücünü yeniden kazandığında ödemeye başlayacağız. Van Merkez İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Van Gölü’nü kirlilikten, güneş enerji santrali de VASKİ’yi yüksek elektrik maliyetinden kurtaracak. Böylece daha temiz bir Van Gölü olacak. VASKİ de daha güçlü ve büyük yatırımlar yapabilen kurum haline gelecek” ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2020, 22:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29