VASKİ'nin çalışmaları göz doldurdu

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ali Tekataş, gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda yaptığı açıklamada, VASKİ'nin gelirlerinin 2016 yılına oranla 40 milyon TL arttığını, borç miktarının da 33 milyon TL azaldığını söyledi. Esnafa 45 milyon TL borç ödendiğini anlatan Tekataş, su kayıp kaçak oranının yüzde 80'den, yüzde 59'a düşürüldüğünü belirtti.

VASKİ'nin çalışmaları göz doldurdu

   Elite World Otel'de gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ali Tekataş yapılan ve yapılacak olan çalışmaları anlattı.
   2017 yılında yapılan hizmetlere değinen Tekataş, TOKİ'lerde 31 Aralık 2017 tarihine kadar biriken endekslerde yüzde 50 indirim yapıldığını, 23 bin yeni abonenin kaydının işlendiğini söyledi.
   Abone güncelleme çalışmalarının sürdüğünü anlatan Tekataş, VASKİ olarak eğitime yönelik çalışmalar da gerçekleştirdiklerini anlatarak, "Kurumumuzun eğitime yönelik çalışmaları sürüyor. 107 okulun alt yapı sorunu giderildi. Okullara 11 kilometre su, bin 600 metre kanalizasyon hattı çekildi" dedi.
Su ve kanalizasyon sorununun yüzde 80 azaldığına dikkat çeken Tekataş, fatura ödeme ağının genişletildiğini, 13 ödeme noktasından 66 ödeme noktasına gelindiğini vurguladı.
    İnşaat su depozito bedelinde yüzde 50 indirime gidilerek ekonomiye de katkı sunduklarının altını çizen Tekataş, 2018 yılının VASKİ'nin yılı olacağına dikkat çekti ve bu yıl için gerçekleştirilecek dev yatırım miktarının yaklaşık 138 milyon TL olacağını ifade etti.
    "SONDAJLAR KALICI ÇÖZÜM DEĞİLDİR"
   Göreve geldiklerinde çok ciddi bir kayıp-kaçak sorunu olduğunu anlatan Genel Müdür Tekataş, "Kayıp-kaçak sadece gelirleri etkilemiyor. Şehrin bir kesimi su alırken, diğer kesiminin susuz kalmasına neden oluyor. Bizim hesaplarımıza göre; saniyede 5 metreküp su 3,5 milyon nüfusa yetebilecekken, Van'ın sadece merkezine bu su yetmiyor. Bunun sonucunda da birçok sondaj açılmış. Sondajlar hiçbir zaman çözüm olmaz. Şimdi barkot sistemiyle çalışıyoruz. Hem binalar, hem de müstakil daireler barkotlama sistemiyle kayıt altına alınıyor. İlk hedefimiz 140 bin aboneyi bu şekilde sisteme dahil etmek ve ondan sonra başarı durumumuza göre bunu devam ettirmek. Kayıp-kaçak oranını yüzde 80'lerden yüzde 59'lara düşürdük" şeklinde konuştu.
   Önemli projelerden biri olarak Akdamar Adası'na tatlı su götürme çalışmalarının devam ettiğini belirten Tekataş, "Ulusal anlamda ciddi ses getirilen bir projemiz var. O da Akdamar Adası'na su götürülme projesidir. Akdamar Adası, inanç turizmi açısında sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyayı ilgilendiren bir konu. Ben bu kadar ses getireceğini düşünmemiştim. Kıbrıs modeli denildi. Bende öyle diyorum. Burada Kıbrıs modelini hayata geçireceğiz ve su altında tatlı suyu götüreceğiz. Nasıl yapacağı konusunda çalışmalarımız var. Burası için 27 kilometrelik bir irsaliye hattı düşünüyoruz. 27 kilometrelik hattın geçtiği yerlerin de bu şekilde su ihtiyacı karşılanacak" şeklinde konuştu.
   28 yıldır Vangölü'nü kirleten İskele Atık Su Arıtma Tesisi'nin VASKİ ile baştan sona yenileceğini belirten ve arıtma tesisi için ihale yaptıklarını söyleyen Tekataş, fakat orada ciddi maliyetler çıktığını anlattı.
   Tekataş, "Arıtma tesisi projesi 2013 yılı projesi. Biz de arkadaşlarımızı yurt dışına gönderdik. Arkadaşlar oradaki çalışmaları gördü. İhalenin ardından arıtma tesisinde son teknoloji kullanılacak. Devamında güneş enerjisi sistemlerini kuracağız. Üniversite ile yaptığımız çalışma kapsamında biyogazdan da enerji üretmeyi hedefliyoruz" dedi.

   "BİR YANDA ÇALIŞIYOR, ÖTE YANDAN BORÇ ÖDÜYORUZ"
   Çalışmaların yanı sıra, esnaflara olan borçların da ödendiğine işaret eden Tekataş, "Giderlerimiz belki de gelirlerimizle paralel olarak artış gösterebilir ve 2016 yılına göre yüksek görünebilir. Bu yükselişin nedeni ödediğimiz borçlar var. Tüm bu yatırımları yaparken, 40 milyona yakın borç ödedik. Eski yönetimin borcunu ödedik. Özellikle küçük esnafımızın ve yatırımcılarımızın paralarını ödeme noktasında öncelik sağladık. 20 bin liranın altında alacağı olan yüzlerce esnafımız vardı. Bu paraların ödenmemesi esnafı yıpratır. Biz bu borçların tamamını ödedik. 50 bin liranın altındaki borçları da, 2017 yılının sonlarına doğru ödedik" diye belirtti.
   2018 yılı için 118 milyon TL'lik bir yatırım hedeflendiğini anlatan Tekataş, "Bu rakama  arıtma tesisini de kattığımız zaman 138 milyon lirayı bulacaktır. Çok önemli bir proje başlattık. Muradiye bu projenin ilk sonuç veren ilçesi oldu. İlçelerde de ciddi manada sondaj kullanılmış. Belki bu yıl kurak geçti. Bu yüzden projeleri tamamlama imkanımız yok. Belki susuzluk sorununu çözmek için az da olsa biz de sondaj yapma zorunda kalacağız, ama büyük bir proje yürütüyoruz. Bütün ilçelerimizi kaynak suyuna kavuşturma gibi bir çalışmamız var" dedi.
   Tekataş, su sayaçları ölçüm ve ayar kalibrasyon istasyonunu hizmete açtıklarını belirterek, VASKİ'de kurumsallaşma çalışmalarının da sürdüğünü dile getirdi.
   Tekataş, konuşmasının ardından başarılı personele teşekkür belgesi takdim etti.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2018, 15:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER