VASKİ, scada sistemini yaygınlaştırıyor

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor. Van’da 4 yerde kurulan atık su terfi merkezlerine de uzaktan takip sistemi Scada “Merkezi Kontrol ve Veri Toplama Sistemi” kuruldu. Bu sistem geçen ay içerisinde Erciş Çelebebibağı Atık Su Arıtma tesisine de kurulmuştu.

VASKİ, scada sistemini yaygınlaştırıyor

   SCADA sistemi ile ekranlardan tesisin genel durumu, cihazların arıza, çalışma durumları, verimlilik ve etkinlik analizleri bilgisayar sistemi, mobil cihazlar veya taşınabilir bilgisayarlardan da anlık takip ediliyor. 

    Terfi merkezlerini gezerek incelemelerde bulunan VASKİ Genel Müdür Yardımcısı Emrah Çayırlı, teknik personelden Scada sistemi ile detaylı bilgiler aldı. Çayırlı, tesislerimizi uzaktan takip için kurulan Scada sistemi ile anlık hareketleri takip ediyor ve zamanında müdahale edebiliyoruz. Böylelikle hiçbir olumsuzluğa mahal vermiyoruz” dedi.

   VASKİ tarafından Yüniplik, Eminpaşa, Yalı ve Fidanlık Mahallelerinde kurulan atık su terfi merkezlerine Scada sistemi entegre edildi. Tesisler anlık ve uzaktan izlenerek meydana gelebilecek en ufak bir arıza, enerji kesintisi, mekanik arızalar anında ilgili personele iletilerek çözüme kavuşturuluyor.

   VASKİ Genel Müdür Yardımcısı Emrah Çayırlı, Atıksu terfi merkezlerini inşa ettikten sonra görevimiz bitmiyor. Çağın getirdiği gereklilikleri de tesislerimize entegre ediyoruz. Tesislerimizdeki tüm verileri tek bir noktadan takip etmeye olanak veren SCADA sistemi sayesinde anlık verileri depolayıp, tesislerde yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıyı önceden tespit edip önüne geçebiliyoruz” şeklinde konuştu.

   Bilgisayar tablet ve cep telefonundan takip imkânı veren Scada sisteminin bu açıdan önemli olduğuna dikkat Çayırlı, “önceleri arızalardan 185’e yapılan başvurularla haberdar olabiliyorduk. Bu da zaman kaybına ve işlerin aksamasına yol açıyordu. Ancak şu anda Scada sistemi arızalar anlık sistemi düştüğü için zaman geçirmeden müdahale imkânına sahibiz” diyerek “yoğun nüfus barındıran mahallelere kurulan terfi merkezleri gelen atık suyu merkez arıtma tesislerine yönlendirme işlevi görüyor, burada ki arızaların anlık giderilmesi çok önemli. VASKİ olarak Genel Müdürümüz Ali Tekataş’ın öncülüğünde teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek sistemlerimize entegre etme çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2018, 14:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29