Vefat edene kadar bağlama dersleri verdi

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Van'ın önemli ozanlarından Zeki Ayhan, uzun yıllar çok sayıda öğrenciye bağlama dersi verdi. Ayhan, neredeyse hayatını kaybedene kadar birçok kişinin bağlama çalmasına vesile oldu. Zeki Ayhan’ın vefatı yakınlarını ve sevenlerini üzüntüye gark etti.

Vefat edene kadar bağlama dersleri verdi

    Van’da uzun yıllar türkülerin babası olarak bilinen ve Aşıklar Kahvesi’nin müdavimlerinden biri olan Zeki Ayhan (80) geçtiğimiz gün hayatını kaybetti.

    Zeki Ayhan neredeyse vefat edene kadar birçok öğrenciye bağlama dersi verdi.

     Hayatının büyük bölümünü sanata ayıran ve kentin en önemli ozanlarından biri olan Zeki Ayhan, dört yıl önce gazetemizde haber olmuştu. Ayhan, müziğin kendisinde bir tutku haline dönüştüğünü ifade ederek, bağlamanın yanı sıra; ut, cümbüş, keman, tambur gibi müzik aletleri kullanabildiğini ifade etmişti.

     Hakkâri kökenli olan ama Van'da doğan Zeki Ayhan, yaklaşık 25 yıl ziraat teknisyenliği yaptı. Çocukluktan beri müzik aletleri ile iç içe olan Zeki Ayhan, özellikle bağlamanın kendisinin yanında ayrı bir yeri olduğunu ifade etmişti.
 

    1965 yılında Rahmetli Fevzi Leventoğlu ile birlikte Van Kültür Derneği'ni kuran Zeki Ayhan, sürekli kentin kültürünün yayılması için mücadele etti.

     Kültür Bakanlığı'nın kendisi şahsına gönderdiği belgeler bulunan Zeki Ayhan, İstanbul Beşiktaş'ta nota eğitimi aldı. Vefat edene dek yüzlerce öğrenciye bağlama dersi veren Zeki Ayhan. Van'da düğünlerde çalıp söyleyenlerin birçoğunun hocası olarak biliniyordu.

    Zeki Ayhan, 4 Aralık 2015 tarihinde gazetemize verdiği bilgide, halkın kendisini 'Ozan Zeki' olarak bildiğini belirterek, "Vatandaşlar beni hala 'Ozan Zeki' diye bilir. Yıllarca Aşıklar Kahvesi'ne ve şimdi yeni ismiyle Aşıklar Kültür Evi'ne takıldık. Yine çeşitli kurumların misafirhanelerinde sıra gecesi ekipleri ile sahne aldık. Türküler okuduk. Hala bu müzik tutkumuz sürüyor. Ben bu yaşa gelmeme rağmen gelip bağlama dersi almak isteyenler oluyor. Bu da bizi moralmen ayakta tutuyor. Bu ilin kültürünün kaybolmaması için çalışıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

     Zeki Ayhan’ın vefatı, yakınlarını ve sevenlerini büyük üzüntüye uğrattı.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2019, 16:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29