'Verilen raporlar sadece bir imza değildir'

Van Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Zübeyde Kul, rapor formatı dışında rapor isteminin önüne geçilmesinin altını çizdi. Kul, özellikle görme ve işitme testlerinin uzmanlık gerektirdiğini belirtti.

'Verilen raporlar sadece bir imza değildir'

     Bölge: Salih Deniz
    Van Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Zübeyde Kul yaptığı açıklamada, bilimsel bir kurul kararına ya da bilgiye dayanmayan, en önemlisi hukuksal hiçbir anlam ifade etmeyen her türlü rapor isteminin düzene sokulmasının daha faydalı olacağı dile getirdi.
    Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Van Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Zübeyde Kul, "Olur, olmadık sebeplerle, ne amaca hizmet ettiği belli olmayan, bilimsel bir kurul kararına ya da bilgiye dayanmayan, en önemlisi hukuksal hiçbir anlam ifade etmeyen her türlü rapor istemi düzene sokulmalıdır. Diğer bakanlıklar ve kurumlar tarafından oluşturulan formlarla rapor talepleri Sağlık Bakanlığı tarafından uyarılarak ilgili mevzuatımızda belirlenmiş rapor formatı dışında rapor isteminin önüne geçilmelidir. Özellikle milli eğitimden gelen ve bilimsel hiçbir temele dayanmayan rapor sayısı çok fazladır. Eğer amaç çocukları sağlık kontrolünden geçirmekse zaten okullarda sağlık taramaları yapılmaktadır. Velilere aile hekiminize gidin bir imza atsın tarzı bir yaklaşım raporun zaten amacına hizmet etmediğinin bir göstergesidir. Bu konuda karar mercisin kişinin hekimimdir ve gerek görürse hastaneden konsültasyon isteyebilir. Bir diğer çıkmaz sokak haline gelen rapor da ehliyet raporlarıdır. Tüm ehliyetlerin yenilenmesi ve yenileme için sağlık raporu istenmektedir. Bu sağlık raporunu verirken hekimin nelere bakması gerektiği kanun ve yönetmelikle belirtilmiştir" dedi.

   "BAZI TESTLER UZMANLIK GEREKTİRİR"
   Görme alanı ve işitme testinin her bireyden istendiğini ve bunların cihazlar ve aletlerle bakılan ve uzmanlık gerektiren testler olduğunu anlatan Dr. Zübeyde Kul, "Kişinin ve karşı tarafın kaza geçirmesini engellemek ve sağlıkla sevdiklerine kavuşmaları için istenmektedir. Ayrıca kişinin psikolojik, nörolojik ve dahili yönden de muayenesi belirli kurallarla istenmektedir. Bunlar için de hastane ortamında yapılan testler vardır. Hal böyle iken Aile hekimine başvuran bir şahıs hastaneye mecburen sevk edilmektedir. Hastane ise sevk edilen her hastayı sevk edilen birimde muayene olmasını sağlamak yerine heyet raporu için kurula sokmaktadır. Her birey bizim için değerlidir ve yapılan her muayene daha sağlıklı ehliyet raporu dolayısı ile daha az trafik kazası ve daha az can kaybıdır. Hastanede ehliyet için kurul raporu ücretli olduğu için 250 -300 tl vermek istemeyen vatandaş hastane çalışanının da yönlendirmesi ile soluğu tekrar aile hekiminin yanında almaktadır diyen Kul,  Bu konu artık bir çözüme kavuşması gerekmektir. Zira tekrar aile hekimine gelen hasta sağlıkta şiddeti artırmaktadır. Bizim aile hekimleri olarak önerimiz şudur: Kaybedilen her can kaybedilen ekonomi demektir. Maddi olarak da trafik kazalarının maliyeti çok yüksektir. Yapılması gereken: sevk edilen hastaların ücretsiz muayenesinin sağlanmasıdır. Toplamda baktığımızda tüm vatandaşlardan bile rapor için ücret alınsa bu kazalardaki maddi kaybı karşılamamaktadır. Can kaybı ise 2017 yılı itibari ile günlük 10 candır ve bunun mali bir kaşlığı yoktur. Gerekirse yönetmelik değişikliğine gidilmedir" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2017, 08:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29