'Yastık altındaki altınları toplama günleri başladı'

Ziraat Bankası Van Bölge Yöneticisi Ercan Durmuş, kentteki gazetecilerle bir araya gelerek, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama günlerinin başladığını söyledi.

'Yastık altındaki altınları toplama günleri başladı'

   Dört yol Merkez Ziraat Bankası'nda gazetecilerle bir araya gelen Ziraat Bankası Van Bölge Yöneticisi Ercan Durmuş, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması ile ilgili Ziraat Bankası aracılığı ile Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası talep toplama işleminin bankalarına ait üç şube tarafından yapılacağını söyledi.
   Van İl Merkezi'nde Beşyol Şubesi'nin 16-20 Ekim 2017, Erciş İlçesi'nde 23-25 Ekim 2017, Muradiye Şubesi'nde ise 26-27 Ekim 2017 tarihlerinde talep toplama gerçekleştirileceğini belirten Durmuş, ülkemizde sisteme dahil edilmemiş yastık altında 2 bin 200 ton altın bulunduğunun tahmin edildiğini anlattı.
   Bankaların aracı olacağını ve vatandaşın altınını devlet hazinesine teslim edeceğini söyleyen Durmuş, bu şekilde altınların çalınma ve kaybolma riskinden arındırılarak devlet güvencesi altına alınmış olacağını dile getirdi.
   22 ve 24 ayar altınların bankalara verileceğini ve 2 yıl vadeli Altın Tahvili veya Altına Dayalı Kira Sertifikasının yanı sıra altı aylık kupon/kira sertifikası getirisi olduğunu söyleyen Durmuş, bunun yanında Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasının stopaj kesintisinin %0 olduğunu belirtti.
   Yastık altındaki altınını değerlendirirken orta vadeli getiri kazanmak isteyen tüm yurtiçi/yurtdışı yerleşik gerçek kişilerin bu talepte bulunabileceğini söyleyen Durmuş, "Altın Tahvili için talep toplama döneminde sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. Hurda altınların değeri Şubede görevli eksper tarafından tespit edilecek olup,  kabul edilirken eksper Darphane tarafından basılan altınları adet olarak, diğer altınları tartarak herhangi bir iskontoya tabi tutmadan değerini hesaplayacaktır. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan takılar ile Reşat Altınlar eksper tarafından kabul edilmeyecektir. 6 aylık kupon/kira oranı (dönemsel) %1,20 (yıllık getiri %2,40)'dır. Kupon/kira ödemeleri yatırımcıların hesaplarına Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen yöntemle TL cinsinden aktarılacaktır. Faiz tercih eden yatırımcılar kupon, faiz dışı gelir tercihi olanlar kira geliri elde edecek olup getiri oranları aynıdır. Burada vurgulamak isterim ki; faize duyarlı yatırımcıların hassasiyeti göz önünde bulundurulduğunda T.C Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen Altına Dayalı Kira Sertifikası uygulamasının, faizsiz finans ilkelerine uygunluğu hususunda Katılım Bankaları Birliği Danışma Komitesi uygunluk vermiş ve 06.10.2017 tarihinde kamuoyu ile paylaşımda bulunmuştur." İfadelerini kullandı.
Müşterilerden kesinti yapılmayacağını da hatırlatan Durmuş, "Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası kapsamında açılan hesaplardan müşteriden hesap işletim ücreti ya da MKK komisyonu kesilmeyecektir. İhraçla sağlanan getiriler gelir vergisinden (stopaj) muaftır. Müşteriler vade tarihinden önce isterlerse Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka gerçek kişiye satabilir veya devredebilir. Müşterilerin vade tarihinden önce Altın Tahvilini/ Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka gerçek kişiye satmak veya devretmek istemesi durumunda, alıcı adına Bankamızda yatırım hesabı açılması ve şubemizde işlemin gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır" dedi.

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 11:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29